KONFERENCIJA KAKO ZADRŽATI MLADE U HRVATSKOJ

Poštovana/i, Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na konferenciju sa stručnim ...

KANDIDIRANJE - ČLAN NADZORNOG ODBORA

Poštovani, započeo je postupak kandidiranja za izbor jednog člana Nadzo...

Mediteranski sajam

Obavještavamo Vas o održavanju jubilarnog 15. Mediteranskog sajama zdr...

IZBORI U BJELOVARSKO BILOGORSKOJ ŽUPANIJI

Izborna pravila 2018.za BBŽ.doc OBRAZAC ZA PODNOŠENJE PRIGOVORA_BBŽ_201...

Upravni odbor kod ministra Tolušića

Ministar poljoprivrede, g. Tomislav Tolušić jučer je u Ministarstvu poljopr...

 • KONFERENCIJA KAKO ZADRŽATI MLADE U HRVATSKOJ

 • KANDIDIRANJE - ČLAN NADZORNOG ODBORA

 • Mediteranski sajam

 • IZBORI U BJELOVARSKO BILOGORSKOJ ŽUPANIJI

 • Upravni odbor kod ministra Tolušića

Nalazite se:  

VIJESTI IZ ORGANIZACIJE COPA COGECA

E-mail Ispis PDF

U nastavku možete pročitati najnovije vijesti iz raznih poljoprivrednih sektora:

MLIJEČNI SEKTOR

 • Proizvodnja mlijeka u EU pala je od lipnja 2016, dok je u siječnju 2017. pala za 2.4% u usporedbi s istim mjesecom prošle godine. Ukupna proizvodnja mlijeka na području EU u 2016. bila je veća za 0.4%. Smanjena proizvodnja na Novom Zelandu je usporena, kao i u Australiji. Proizvodnja mlijeka u SAD-u u veljači se smanjila.
 • Cijene mlijeka u EU se povećavaju od kolovoza 2016. premašujući €30/100 kg. Međutim, u veljači 2017., cijene mlijeka su se neznatno smanjile. Vrlo je teško predvidjeti kretanje cijena s obzirom da se približava razdoblje kada će proizvodnja biti na vrhuncu, razine zaliha mlijeka u prahu su visoke, a potražnja je slaba. Stanje u protoku novca i dalje je teško, a mljekarima će trebati dulje vremena da se oporave od nepovoljne tržišne situacije.
 • Pozitivni trendovi cijena mliječnih proizvoda koji su zabilježeni u lipnju prošle godine trenutno stagniraju. Nakon blagog smanjenja u odnosu na njihove povijesne razine, cijene maslaca se opet povećavaju. Cijene zaliha mlijeka u prahu su se smanjile, u zadnja dva tjedna bile su stabilne ali vrlo blizu razinama koje iziskuju intervenciju. Cijene cheddara su relativno stabilne.
 • Izvoz mliječnih proizvoda iz EU u siječnju je mješovit. Bilo je manje izvoza maslaca (najviše zbog smanjenja izvoza u Saudijsku Arabiju), unatoč visokim razinama izvoza u SAD. U izvozu sira situacija je pozitivna. Ukupni izvoz EU u siječnju 2017., iskazan u mliječnom ekvivalentu, smanjio se za 5.6% dok su vrijednosti porasle za 11.6%. Unatoč tome, vrijednosti iz samo jednog mjeseca nisu dovoljne za donošenje zaključaka.
 • U Kini se smanjio uvoz mliječnih proizvoda u siječnju. Australia i Kanada su povećale uvoz maslaca. SAD, Japan i Australija nastavljaju uvoziti sir.
 • Još uvijek postoje velike razine mlijeka u prahu (350.159 tona) i drugih 68.820 tona u privatnim zalihama. Europska Komisija počela je vraćati javne zalihe mlijeka u prahu na tržište. Do sada je prodala 40 tona mlijeka u prahu. Od sada pa nadalje količine će se prodavati na mjesečnoj razini. Zalihe maslaca nevjerojatno su niske (8.350 tona) kao i zalihe sireva (12.644 tona).
 •  Nesigurnosti:
 1. Proizvodnja mlijeka: proizvodnja u EU na vrhuncu. Američke prognoze predviđaju povećanje od 1.8-2% u odnosu na prošlu godinu, a Novi Zeland ima kapacitete za oporavak.
 2. Razine zaliha diljem svijeta vrše pritisak na tržište te se očekuje stvaranje daljnjeg pritiska nakon što se zalihe vrate na tržište. Komisija će dalje nastaviti s objavom natječajnih procedura za mlijeko u prahu na mjesečnoj razini sve dok ne postignu željenu količinu: 22.150 tona.
 3. Predviđa se usporavanje globalne ekonomije/ekonomskog rasta.

IMPLEMENTACIJA SRPANJSKOG PAKETA

EU SHEMA SAMNJENJA PROIZVODNJE MLIJEKA (150 MILIJUNA EURA)

 • Od ukupne količine od 1.071.428.571 tona, poljoprivrednici su se obvezali na smanjenje proizvodnje od 861.000 tona (20% manje nego što se očekivalo). To znači da je 30 milijuna eura ostalo nepotrošeno. Zamolili smo da se taj novac iskoristi za daljnje postupke u sektoru mlijeka CC (16) 11098 (rev.2).

PROVEDBA OMOTNICE OD 350 MILIJUNA EURA

 • Prezentacija Komisije o ovoj shemi nalazi se u Prilogu 8 (str. 106) MMO izvješća LP (17) 706 (rev.1) ili LP (17) 2269 (rev.1).

SEKTOR GOVEDARSTVA

 • Pritisak koji je doživio  sektor mlijeka bio je vidljiv i u sektoru govedine i teladi krajem 2015. godine. Zapravo, u usporedbi s 2015. došlo je do povećanja klanja od 2,6%, dok je klanje krava za 2016. Godine poraslo za 5,8%.
 • Stanje cijena i dalje je teško, s razinama ispod 2015. i 2014., pa čak i ispod prosjeka 2011-2015.
 • Očekuje se da će situacija i dalje biti izazovna, jer je sektor mlijeka i dalje u teškoćama, a upravljanje mliječnim gospodarstvom i restrukturiranja u mliječnom sektoru vjerojatno će dodatno utjecati na sektor govedine i teletine. Povrh toga, devalvacija kvalitete ima utjecaj na unutarnju izvedbu izvoza. Vanjski izvozni rezultati vrlo su dinamični.
 • Od ključne je važnosti da Komisija rješava izazove koje postavlja tursko tržište, rješava postojeće mjere mlijeka u prahu, te nadoknađuje rizike od novih tržišta pružanjem izvoznih jamstava.
 • Osim toga, bolest kvrgave kože dodatno pojačava ovu nesigurnost.

OVCE I KOZE

 • Visoke i niske cijene janjetine znatno su ispod razine 2015. i 2016., kao i daleko ispod prosjeka u razdoblju od 2012. do 2016. godine. Cijene su pokazale rastući trend, počevši od travnja. To je također posljedica tečaja i smanjenja klanja od -1,4%.
 • Tijekom 2016. godine pošiljke iz Novog Zelanda povećale su za Njemačku i Nizozemsku (uglavnom tijekom Uskrsa) te su se smanjile u Velikoj Britaniji i Francusku.
 • Novi Zeland je manje izvezao u Kinu osim u siječnju (kineska Nova godina). Novi Zeland također gleda Iran kao potencijalno izvozno odredište za ovce.

 

SEKTOR SVINJOGOJSTVA

 • EU tržište svinjskog mesa još je uvijek vrlo krhko i vrlo ovisno o mogućnostima izvoza, posebice u Kinu. Nakon tradicionalno niske sezone u prvih tjedana ove godine, očekuje se da će se cijene očekivati u narednim tjednima, budući da se očekuje da će potražnja za izvozom ostati snažna stoga trenutno ne postoji potreba za provedbom privatnog programa skladištenja u kratkom roku, ali moramo zadržati ovu priliku ukoliko se tržište ponovno sruši kasnije ove godine.
 • Nakon uspješnog predavanja o afričkoj svinjskoj groznici tijekom Međunarodnog zelenog tjedna ("Grüne Woche") u Berlinu, radna je skupina sada radi na potencijalnom planu iskorjenjivanja iste.

 

SEKTOR PERADARSTVA I JAJA

 • Više od 80% kokoši nesilica iz slobodnog uzgoja u EU se trenutno stavljaju u zatvorene prostore kako bih se zaštitilo od ptičje gripe, u skladu s nalogom koje su izdale nacionalne vlasti. Jaja se moraju  držati u zatvorenom prostoru preko 12 tjedana. Time ih se degradira iz kategorije slobodnog uzgoja na štalski (podni) uzgoj. Mnogi dijelovi EU doseći će prag od 12 tjedana tijekom sljedećih nekoliko dana. To će imati negativan utjecaj na trgovinu mesom i jajima i time još više potkopati ulaganje u proizvode slobodnog i štalskog uzgoja. U vidu tih vanrednih okolnosti, ne možemo prihvatiti situaciju u kojoj bi poljoprivrednici, koji su mnogo uložili u slobodan uzgoj, trebali snositi troškove reklasifikacije svojih jaja.
 • Zajedno sa predstavnicima lanca peradarstva i jaja, pozivamo Europsku komisiju da izda odstupanje kojim bi se dopustilo da ptice nesilice iz slobodnog uzgoja, koje su morale biti zatvorene zbog ptičje gripe, zadrže svoj status slobodnog uzgoja. Važno je pružiti značajnu podršku proizvođačima kojima prijete gubici zbog obaveznih mjera javnog zdravstva. Nadalje, pozivamo Europsku komisiju da surađuje s radnim skupinama i našim partnerima u kreiranju dugoročnih rješenja za taj sektor.

 

SEKTOR VOĆA I POVRĆA

 • Tržište voća i povrća pati zbog ruskog embarga još od kolovoza 2014. Izvozne količine i vrijednosti u sektoru voća i povrća nisu nadoknadili gubitak ruskog tržišta. Konkurencija na EU tržištu se povećava. Pronalaženje novih tržišta u trećim zemljama zahtijeva mnogo više vremena i ekstremno je teško. Za neke sektore, izvoz se povećao u razdoblju od 2014. do 2015. Od 2015. do 2016. situacija je bila puno teža zbog negativnih trendova u globalnoj ekonomiji i političke nestabilnosti. Privremene iznimne mjere podrške uspostavljene su do kraja lipnja 2017. godine.
 • Prema podacima od DG AGRI iz veljače 2017., situacija je najkritičnija u sektoru jabuka. Prosječna cijena u EU u srpnju bila je €53/100 kg, što je 96% od petogodišnjeg prosjeka cijena u srpnju.
 • Prema podacima od DG AGRI, prosječna cijena rajčica u EU bila je €87/100 kg, što je skoro trogodišnji prosjek. Međutim, cijene su niže u Španjolskoj i Nizozemskoj. Istovremeno, cijene agruma su više od petogodišnjeg prosjeka, ali su ispod prosjeka u Grčkoj i Španjolskoj.
 • Hladni vremenski uvjeti u prvom kvartalu 2017., utjecali su na tržišnu situaciju kroz smanjenje zaliha.

 

SEKTOR RATARSTVA

 

 • Svjetska proizvodnja repice se malo povećala. Za proizvodnju u EU očekuje se da bude stabilna s redukcijom površina u vodećim zemljama proizvodnje repice.
 • Nova EU bilanca proteina bit će od pomoći prilikom mjerenja utjecaja EU politika koje se odnose na izvore proteina u zemljama članicama te kod analize kvalitete žetve.
 • Novi tržišni opservatorij pomoći će dobiti točnije informacije o zalihama i tržišnim tijekovima glavnih žitarica i potaknuti rasprave o „sekundarnim“ poput durum pšenice i slada.
 • Što se tiče šećera, udruženja potrošača šećera (CIUS i CAOBISCO), izvršili su golem pritisak na Komisiju da uspostavi specijalne privremene mjere za uvoz šećera po manjim cijenama. Zemlje članice glasat će o tome u Odboru za zajedničku organizaciju poljoprivrednih tržišta, 27. travnja. Paralelno s time, dogovor između EU i Hrvatske bit će odobren sa strane Vijeća za opće poslove te će Brazilu biti dodijeljena kvota sirovog šećera u iznosu od 78 000 tona po cijeni od at €11 po toni, za razliku od prijašnje  koja je iznosila €9,8 po toni. To se bazira na trgovinskom dogovoru između Brazila i Hrvatske. Međutim, ova nova kvota za uvoz će  se moći primjenjivati u svim EU zemljama članicama, ne samo u Hrvatskoj.

 

SEKTOR VINARSTVA

 • Neke zemlje proizvođačice imale su niže prinose od 2015. zbog ekstremnih vremenskih uvjeta; međutim, kvaliteta je ostala dobra. Cijene su uglavnom stabilne, ako izuzmemo pad cijena u južnoj Francuskoj. Tržište djeluje malo „paralizirano“, dok u Francuskoj i Španjolskoj postoji trend rasta zaliha.
 • Prema podacima Komisije, berba u 2016./2017. u Europi iznjedrila je 165.800 hl, gotovo 5% manje nego prethodne godine, što čini oko 60% svjetske proizvodnje.
 • Radna skupina za vino službeno je zatražila od Komisije da uspostavi opservatorij za tržište vina kao odgovor na prethodno neformalno odobrenje od strane službi Komisije.

Izvor: Copa Cogeca

 

 

Facebook HPK

Partneri HPK

  

     

 

 

Korisni linkovi