O nama

Poštovani,

temeljem Zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori koji je usvojio Sabor RH (NN61/2018), upisom u Upisnik OPG-a, svaki poljoprivrednik ujedno je i obavezan član HPK.

Naša suradnja tek počinje, a zajedno možemo postići dobre rezultate i ostvariti poslovne ciljeve. Hrvatska poljoprivredna komora (u daljnjem tekstu HPK) osnovana je 2009. godine Zakonom o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori („Narodne novine“, br. 30/09) radi interesnog zastupanja poljoprivrednika iz Republike Hrvatske i u međunarodnim asocijacijama, a osobito krovnih interesnih udruženja na nivou  Europske unije.  Vlada i Sabor RH osnovali su HPK s ciljem zastupanja interesa svih poljoprivrednika u RH u pregovorima sa Vladom, Ministarstvom poljoprivrede i svim drugim državnim tijelima. Kao   krovno udruženje hrvatskih poljoprivrednika interese hrvatske poljoprivrede branimo i u Europskoj uniji jer smo članica najutjecajnije europske poljoprivredne organizacije Copa-Cogeca. Na nacionalnom nivou, HPK djeluje kroz županijske  komore i 18 sektorskih odbora, te kroz čak 20 sektorskih radnih skupina unutar Copa-Cogece.

HPK je osnovana po uzoru na slične komore razvijenih poljoprivrednih zemalja poput Austrije, Italije, Mađarske, Poljske i drugih država sa ciljem da se glas poljoprivrednika čuje. Problemi s kojima se poljoprivrednici suočavaju u svakodnevnom životi i poslovanju zajedničkim djelovanjem snažnije dolaze do nadležnih institucija kako u Hrvatskoj tako i EU čiji je Hrvatska članica i primjenjuje Zajedničku poljoprivrednu politiku EU.

Pred nama su izazovna i teška vremena jer će nakon 2020. godine na snagu stupiti nova Zajednička poljoprivredna politika EU. Ista će donijeti niz novosti i promjena na koje već danas zajednički možemo utjecati i ista pravila možemo prilagoditi potrebama Vašeg poslovanja. U Europskoj Uniji poljoprivrednici kroz krovna udruženja svojih država danas vode veliku bitku kako bi se sačuvalo selo, održala poljoprivredna proizvodnja te poljoprivrednici ostvarivali dostojanstven dohodak. Promjene koje donosi Europska Unija unijeti će niz novosti vezano uz isplatu potpora, propisivanje novih i kompliciranih pravila oko natječaja za Projekte iz Programa ruralnog razvoja, zbog čega je važno da se svi jače udružimo i kroz krovno udruženje zaštitimo hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju. Također, jedna od glavnih imperativa je poticati mlade ljude da nađu svoje mjesto na hrvatskom tlu te hrabro krenu s poljoprivrednom proizvodnjom. HPK podržava sve koji imaju interes za početak proizvodnju i da se aktivno uključe u kreiranje promjena za poboljšanje poljoprivrede.

HPK je u svakodnevnom kontaktu sa sličnim Komora unutar EU te zajedno možemo učiniti da se naš glas čuje i naši problemi rješavaju brže, jače i bolje kako u Hrvatskoj tako i na razini EU.  Cilj je Vašu proizvodnju učiniti konkurentnijom i dostupnijom hrvatskom potrošaču, kako bi Vaš rad bio podržan od strane državnih institucija i drugih interesnih udruženja. Zato je od izuzetne važnosti  da već danas ojačamo našu snagu i pokažemo kako je poljoprivreda u Hrvatskoj važna gospodarska grana koja ima budućnost i koju svi zajedno možemo učiniti još boljom i profitabilnijom.

Zato Vas pozivamo da uplatite članarinu i da se Vaš glas preko Vaše institucije HPK glasnije čuje u Hrvatskoj i EU, gdje se stvara i kreira poljoprivredna politika.

Uplatom članarine, našim članovima omogućeno je među ostalim sljedeće:

Zastupanje interesa

•             Mogućnost Vašeg sudjelovanje u radu Odbora HPK i kreiranju poljoprivredne politike u tijelima državne uprave i lokalne samouprave,

•             Zastupanje Vaših interesa i potreba u pripremi dokumenata koje će Hrvatska slati u Europsku komisiju i Europski parlamenta,

•             Pristup stajalištima i dokumentima ostalih zemalja članica EU

•             Pronalaženje rješenja koja su u zajedničkom interesu svih OPG-a, te pregovaranje sa nadležnim institucijama  RH,

•             Mogućnost zajedničke organizacije i sudjelovanje te predstavljanje interesa na sastancima Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog sabora, Europske komisije i Europskog parlamenta.

Informiranje

•             Redovito informiranje o aktualnostima u poljoprivredi, pregovorima i natječajima na nacionalnoj i međunarodnoj razini ,

•             Odgovaranje na Vaše upite oko stvarnih problema s kojima ste suočeni,

•             Provođenje medijskih kampanja i snažnije borbe za poticanje potrošnje domaćih proizvoda te veću prisutnost na policama trgovina,

•             Snažniju promociju hrvatske poljoprivrede na izvoznim tržištima,

•             Informiranje i pomoć oko udruživanja sa drugim proizvođačima unutar RH ali i EU.

Edukacija i događanja

•             Organizacija predavanja oko svih promjena i novosti nove Zajedničke    poljoprivredne politike EU,

•             Organizacija stručnih posjeta u inozemstvu i tuzemstvu s ciljem bolje povezanosti domaće poljoprivrede i upoznavanje s poljoprivrednom drugih država EU te razmjene iskustava,

•             Organizacija okruglih stolova, konferencija, predavanja, radionica i događanja.

Poslovno i projektno povezivanje

•             Organizacija poslovnih sastanaka,

•             Promocija poljoprivrednih proizvođača kroz suradnju s gospodarskom diplomacijom,

•             Sudjelovanje u međunarodnim projektima od iznimnog su značaja, a HPK već danas sudjeluje u projektima koji promoviraju poljoprivredu RH u Europskoj Uniji

Sudjelovanje u izborima za tijela Komore

•             Tijela HPK: Nadzorni odbor, Skupština, Upravni odbor i Predsjednik Komore (Statut Hrvatske poljoprivredne komore, Narodne novine 28/2019).

 Svi članovi temeljem spomenutog Zakona imaju obvezu plaćanja članarine, koja iznosi 72,00 kune godišnje i ona se plaća u tekućoj godini.

U predstojećem razdoblju HPK snažnije će ojačati svoju prisutnost u medijima, provoditi medijske kampanje, te osnažiti sve kanale informiranja i dostupnosti informacija do Vas – krajnjih korisnika, poljoprivrednika, koji zbog prirode svoga posla morate imati jasne, nedvosmislene i točne informacije o tome što Vas čega nakon 2020. godine. Izuzetno je važno da ojačamo krovnu institucije hrvatske poljoprivrede.

Možete nas pratiti putem naših internetskih stranica www.komora.hr, društvenih mreža Facebook i Twitter  te saznajte više o svim novostima i novim pogodnostima za članove HPK.

Za sve dodatne informacije nazovite broj 01/6109-809, 01/6109-804 ili na E-mail: komora@komora.hr,  clanstvo@komora.hr

Jačanjem poljoprivrednog sektora i OPG-a jača se cjelokupno hrvatsko gospodarstvo, zdravstvo, zaštita okoliša, inovacije i nove tehnologije, infrastruktura, korištenje obnovljivih izvora energije, transport, turizam, razvoj sela i nacionalna sigurnost.

 

UDRUŽIVANJEM I ZAJEDNIČKIM DJELOVANJEM SMO JAČI.