Pozivamo na daljnje pojednostavljenje nacionalnih provedbenih pravila kako bi se olakšalo administrativno opterećenje poljoprivrednika

Objavljeno: 25.04.2024.

Europski parlament je tijekom ovog tjedna u Strasbourgu usvojio dva prijedloga Europske Komisije u vezi s paketom pojednostavljenja ZPP-a za kratkoročno, srednjoročno i dugoročno razdoblje. Prvi o kojem se glasovalo bio je usredotočen na izmjene GAEC 1 dajući državama članicama potrebnu fleksibilnost za razmatranje iznimnih strukturnih promjena u prenamjeni trajnih travnjačkih površina. Drugi koji je odobren posebno se bavi zahtjevima uvjetovanosti, GAEC 6, 7 i 8, pružajući više prostora u provedbi ZPP-a, uzimajući u obzir klimatske, geopolitičke i lokalne uvjete, dok istovremeno štiti prijelaz na održiviju poljoprivredu.

„Udruženje EU poljoprivrednika i zadruga Copa i Cogeca podijelilo je početnu analizu Europske komisije i podržalo predložene mjere pojednostavljenja. Izazovna provedba novog, vrlo složenog ZPP-a u siječnju 2023., pojačana ekstremnim vremenskim prilikama, geopolitičkim i gospodarskim kontekstom otežala je, ako ne i onemogućila, ispunjavanje određenih tehničkih ili vremenskih zahtjeva“, priopćeno je iz HPK.

„U tom kontekstu, brzo usvajanje prijedloga Europske Komisije od strane zastupnika Europskog parlamenta smatra se pozitivnim signalom hitnosti rješavanja zabrinutosti koju su poljoprivrednici izrazili tijekom proteklih nekoliko mjeseci, kada je u pitanju administrativno opterećenje povezano s provedbom ZPP-a i na potrebu za trenutno primjenjivim rješenjima. Copa i Cogeca sada pozivaju države članice da primijene revidirana pravila i donesu provedbeno zakonodavstvo što je prije moguće kako bi se te promjene mogle primijeniti na razini farmi još ove godine“, stoji u priopćenju HPK.

Europska komisija također bi trebala nastaviti ovu vježbu pojednostavljenja nadovezujući se na svoje prijedloge dodatnim prijedlozima u sklopu paketa pojednostavljenja koji je predstavljen 22. veljače.

„HPK zajedno sa svojim kolegama iz EU također poziva sve države članice da iskoriste sve postojeće mogućnosti za pojednostavljenje postojećih nacionalnih provedbenih pravila kako bi se minimiziralo i olakšalo administrativno opterećenje poljoprivrednika“, zaključuju u HPK.