Sudjelovali smo u Krakovu na radionici o inovacijama EU žena u poljoprivredi

Objavljeno: 22.04.2024.

Predstavnice Hrvatske poljoprivredne komore sudjelovale su u Krakovu na radionica EU CAP mreže EIP-AGRI „Inovacije koje vode žene u poljoprivredi i ruralnim područjima“ koja se održala 17. i 18. travnja 2024.

Događaj je okupio 80 žena različitih profila iz ruralnih područja. Žene su imale priliku razmijeniti iskustva s drugim ženama vezano za inovacije koje provode, izazove s kojima se susreću te rješenja koja su potrebna kako bi sektor bio osnažen. Složile su se da je potrebno osnaživati zajedništvo među ženama, umrežavanje i prijenos znanja, pristup financijskim sredstvima te postizanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života“, objavljeno je iz HPK.

Na radionici su posebno istaknute negativne stigme koja prati žene poljoprivrednice, a ponekad ih se  ismijavanje zbog dijalekta kojim govore. Sudionice radionice su imale priliku posjetiti različita poljoprivredna gospodarstva i inovativne inicijative u ruralnim područjima, u Poljskoj.

Iz HPK ističu kako ih je ovaj događaj motivirao, otvorio nova poznanstva, a možda i potaknuo na nove inicijative. Iz Hrvatske su sudjelovale Jovana Čutul iz Udruge „Žene za otok Krk“, Jasmina Grsković koja stoji iza krčkog brenda Blue Sheep čiji proizvodi se proizvode isključivo od ovčje vune, te članica Living Lab-a Hrvatska u okviru Obzor projekta Grass Ceiling koji provode Agronomski fakultet i HPK, dr. sc. Dijana Posavec, direktorica Centra dr. Rudolf Steiner te dr. sc. Tajana Radić, voditeljica Divizije EIP Agri koja se bavi socijalnim temama u okviru inovacija. Događaj je financirala i koordinirala Europska Komisija.