Radionica

Poštovana/i,   sa zadovoljstvom Vas pozivamo na RADIONICU pod ...

OBAVIJEST O IZMJENAMA NATJEČAJA ZA OPERACIJU 6.2.1.

OBAVIJEST O IZMJENAMA NATJEČAJA ZA OPERACIJU 6.2.1. Agencija za plaćanja u pol...

Novosti u 2018. godini

IAKS MJERE RURALNOG RAZVOJA – NOVOSTI U 2018. GODINI Od ove godine u mje...

Natječaj za podmjeru 10.2.

OBJAVLJEN NATJEČAJ ZA PODMJERU 10.2. - POTPORA ZA OČUVANJE, ODRŽIVO KORIŠTE...

Mjere ruralnog razvoja za 2018. godinu

Poljoprivrednici, od ponedjeljka možete podnijeti zahtjev za potporu za 2018. godi...

 • Radionica

 • OBAVIJEST O IZMJENAMA NATJEČAJA ZA OPERACIJU 6.2.1.

 • Novosti u 2018. godini

 • Natječaj za podmjeru 10.2.

 • Mjere ruralnog razvoja za 2018. godinu

Nalazite se:  
U četvrtak 05. rujna 2013. godine je održan sastanak predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) s gospodinom Joškom Klisovićem, zamjenikom ministrice vanjskih i europskih poslova. 
 
Predstavnici HPK razgovarali su o sljedećem; 
1. Aktualnim pregovorima s državom Katar te proširenju suradnje s drugim islamskim zemljama
2. Jačanju komunikacije poljoprivrednih proizvođača i gospodarske diplomacije
3. Jačanju pozicije HPK u tijelima COPA-COGECA i WFO
4. Promociji gospodarske diplomacije i aktualnih projekata te informiranju javnosti o mogućnostima za izvoz i investicije
 
Predstavnici HPK su obrazložili važnost članstva komore u COPA-COGECI i WFO organizacijama te što se člantsvom omogućava poljoprivrednim proizvođačima.
Istaknuli su da je COPA (Europsko udruženje poljoprivrednih proizvođača) 60 organizacija iz zemalja EU i 36 partnerskih organizacija iz drugih europskih zemalja kao što su Island, Norveška, Švicarska i Turska te COGECA (General Committee for Agricultural Cooperation in the European Union, danas General Confederation of Agricultural Cooperatives in the European Union) je europsko udruženje poljoprivrednih zadruga u koje se ubraja 35 punopravnih članica, 4 pridružene članice i 36 članica partnera. 
Također, istaknuli su i da je WFO (Svjetska Organizacija Poljoprivrednika) međunarodna organizacija poljoprivrednika koja ima za cilj okupiti sve nacionalne proizvođače i organizacije poljoprivrednih zadruga s ciljem razvijanja politike koja podržava poljoprivrednike u razvijenim i zemljama u razvoju diljem svijeta.
Ima za cilj jačanje pozicije poljoprivrednika unutar lanaca vrijednosti, s posebnim naglaskom na manje poljoprivrednike. Zagovaranjem u ime seljaka i zastupanjem njihovih interesa na međunarodnim političkim forumima, WFO podupire poljoprivrednike u boljem upravljanju cijena, utječe na tržišne mogućnosti i pravovremeni pristup informacijama o tržištu.
Rad WFO-a obuhvaća svu poljoprivredu vezanih tematskih područja, uključujući šumarstvo, akvakulturu i ribarstvo, okoliš, trgovinu, proširenje, istraživanje i obrazovanje. WFO potiče sudjelovanje poljoprivrednika u održivi ruralni razvoj, zaštitu okoliša i drugim novim izazovima, kao što su klimatske promjene, generacijske obnove, i ravnopravnost spolova.
 
Naglasili su da se punopravnim članstvom HPK u COPA-COGECA i WFO (Svjetska Organizacija Poljoprivrednika)  organizacijama poljoprivrednih proizvođačima omogućava;
zastupanje interesa europskog poljoprivrednog sektora u cjelini pred Komisijom i drugim institucijama EU, 
preispitivanje svih relevantnih pitanja i sudjelovanje u kreiranju zajedničke poljoprivredne politike EU, 
pronalaženje rješenja koja su u zajedničkom interesu država članica, 
održavanje i razvijanje kontakata s institucijama EU i svim drugim organizacijama i socijalnim partnerima na razini EU, 
promoviranje uloge zadruga i njihovih članova, 
okupljanje poljoprivredne organizacije i poljoprivrednih zadruga iz cijelog svijeta, predstavljajući globalnu zajednicu poljoprivrednika: malih, srednjih i velikih poljoprivrednika,
zastupanje članova u vladinim, nevladinim i međuvladinim organizacijama, s ciljem poticanja svjetske poljoprivredne zajednice, s ciljem poticanja svjetskih poljoprivrednih zajednica   da uspostave i razviju kontakte, suradnju i partnere,
promoviranje i zagovaranje u ime poljoprivrednika, poticanje stvaranja odgovarajuće poljoprivredne politike,
predstavljanje i zastupanje poljoprivrednika na globalnim političkim forumima i stvaranje uvjeta za donošenje politika usmjerenih za poboljšanje gospodarskog okruženja i život      proizvođača, njihovih obitelji i ruralnih zajednica,
povećanje globalne sigurnosti hrane poboljšavajući suradnju između povezanih organizacija u cilju osnaživanja položaja poljoprivrednika u prehrambenom lancu u svijetu,
bolja organizacija poljoprivrednih proizvođača koja će im omogućiti da osnaže svoju poziciju u lancu opskrbe hranom.
 
Predstavnici HPK zamolili su zamjenika ministra g. Klisovića da se ubrza proces protoka informacija te da im svojim utjecajem pomogne pri pronalasku sredstava za punopravno članstvo u COPA COGECI i WFO-u.Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova rekao je da će se komunikacija ubrzati putem različitih informatičkih rješenja te je naglasio je važnost međusobne suradnje i razmjene informacija. Dogovorena je daljnja suradnja Ministarstva vanjskih i europskih poslova u kojoj će se zajedničkim snagama pomoći poljoprivrednim proizvođačima u pronalasku stranih tržišta i investitora.
 
Ažurirano ( Petak, 06 Rujan 2013 06:11 )
E-mail Ispis PDF
 

 

 

Poštovani, kako bi ubrzali raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem Agencija za poljoprivredno zemljište organizira informativnu kampanju o provedbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu („Narodne novine“, broj 39/13) i pripadajućih podzakonskih akata i Uredbe o obrascu i načinu vrednovanja Gospodarskog programa korištenja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske („Narodne novine“, broj  66/13). 

Djelatnici Agencije za poljoprivredno zemljište održat će prezentaciju  za poljoprivrednike i predstaviti sve novosti  Zakona o poljoprivrednom zemljištu te procedure za njegovu provedbu.

Stoga Vas pozivamo na prezentaciju koja će se održati u Zadarskoj županiji u utorak, 10. rujna 2013. u 13 sati, u Zadru, u Velikoj Vijećnici

Doma Županije,  B. Petranovića 8.

Za sva dodatna pitanja stojimo na raspolaganju.

 

S poštovanjem,

 

 

RAVNATELJICA

dr. sc. Smiljana Goreta Ban

 

 

E-mail Ispis PDF
 

Poljoprivredni proizvođači danas su se sastali s predsjednikom Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivom Josipovićem. Sastanku su prisustvovali predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore i udruga poljoprivrednih proizvođača.

 

Poljoprivredni proizvođači predložili su sljedeće:

 • 1. Ulaganje bi trebalo ići u poljoprivrednu proizvodnju koja godišnje doprinosi oko 9 milijardi kuna te zapošljava oko 100.000 građana, a ne samo u rast i troškove državne administracije zadužene za poljoprivredu. Svjesni su da će povećanje administracije biti potrebno, ali ne smije ići na štetu poljoprivredne proizvodnje

 • 2. Javnu objavu točnih iznosa dobivenih poticaja za 2012. godinu, a ne maksimalnih, kako bi se mogao dobiti uvid u transparentnost podjele poticaja.

 • 3. Intenzivnu aktivaciju Agencije za zaštitu tržišnoga natjecanja koja svojim djelovanjem treba onemogućiti bilo kakve postupke dogovaranja otkupljivača oko cijena daleko ispod onih na svjetskomu tržištu.

 • 4. Zaštitu nacionalne proizvodnje i proizvoda od prevelikoga uvoza sukladno pristupnim pregovorima u poglavlju 11: poljoprivreda i ruralni razvoj.

 • 5. Usmjerenost državne politike prema proizvodnji i plasmanu proizvoda na tržište.

 • 6. Provedbu Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda članka 5. u kojem je određena obveza ministra na osnivanje Odbora za praćenje provedbe mjera uređenja tržišta, radi poboljšanja plasmana na tržištu, zaštite domaćih poljoprivrednih proizvoda te povećanja konkurentnosti domaćih poljoprivrednih proizvoda u zemlji i inozemstvu.

 • 7. Izradu nove nacionalne strategije i mjera za razvoj poljoprivrede.

 

Sukladno navedenom od predsjednika RH očekuju:

 • 1. Prijedlog mjera za rješavanje problema isplate poticaja u poljoprivredi te mjera koje će doprinijeti povećanju proizvodnje i plasmanu na tržište.

 • 2. Sukladno pristupnim pregovorima EU u poglavlju 11: poljoprivreda i ruralni razvoj pronalazak rješenja za primjenu zaštitne mjere na domaće proizvode koji su od gospodarskog značaja za RH zbog prevelikoga uvoza koji ugrožava domaću proizvodnju.

 • 3. Promoviranje poljoprivredne proizvodnje kao važne grane gospodarstva koja može doprinijeti povećanju državnog proračuna.

 • 4. Osnivanje radne skupine za izradu prijedloga strategije razvitka poljoprivredne djelatnosti.

 

Predsjednik RH prof. dr. sc Ivo Josipović pokazao je razumijevanje za trenutnu situaciju u poljoprivredi, posebice u dijelu planiranja proizvodnje. Slaže se da poljoprivredni proizvođači moraju imati egzaktne podatke kako bi što bolje planirali svoju proizvodnju i kalkulirali isplativost. Pokušati će pronaći rješenja koja su moguća u okvirima ovlasti.

 

 

Ažurirano ( Utorak, 27 Kolovoz 2013 12:05 )
E-mail Ispis PDF
 

U ponedjeljak 12. kolovoza 2013. godine u 12 sati održan je sastanak u Ministarstvu poljoprivrede vezano za isplatu poticaja. Poljoprivredni proizvođači od sastanka su očekivali da će se sukladno obećanom s prethodnog sastanka koji je održan 08. kolovoza 2013. predložiti mjere i modeli kojima bi se razlika od 30%-40% neisplaćenih poticaja premostila.

Mjere koje su poljoprivredni proizvođači predložili:

-smanjenje ulaznih troškova,

-smanjenje troškova plaćanja za mirovinsko i socijalno osiguranje,

-prijeboj poreznog duga,

-kompenzacija s Petrokemijom d.o.o. s obzirom da oko 95% poljoprivrednih proizvođača od njih kupuje umjetno gnojivo,

-isplata poticaja iz proračuna za 2013. godinu ili

-isplata poticaja iz proračuna za 2014. godinu.    

Također, poljoprivredni proizvođači tražili su:

-mogućnost davanja prijedloga za Rebalans proračuna,

-mogućnost davanja prijedloga za izradu novog proračuna za 2014. godinu.

Poljoprivredni proizvođači zalažu se da odnos prema poljoprivrednoj proizvodnji nipošto ne smije biti „maćehinski“. U ovim kriznim vremenima, smatraju, potrebno je što više podupirati poljoprivrednu proizvodnju, udruživanje poljoprivrednih proizvođača kako bi se povećao broj zaposlenih, a ne socijalnih slučajeva.

Također, tražili su osnivanje Odbora za tržište radi poboljšanja plasmana na tržištu, zaštite domaćih poljoprivrednih proizvoda te povećanja konkurentnosti domaćih poljoprivrednih proizvoda u zemlji i inozemstvu.

Ministar financija Slavko Linić na sastanku je obrazložio trenutno teško financijsko stanje u državnom proračunu te poručio prisutnima da daljnih isplata poticaja neće biti. Na žalost, proizvođači nisu dobili prijedlog mjera ili modela niti je nađeno zajedničko rješenje.

 

Sastanku su prisustvovali:

Predstavnici institucija

Ministar financija Slavko Linić

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina,

Zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol,

Pomoćnica ministra poljoprivrede prof.dr.sc. Vesna Gantner,

Pomoćnica ministra poljoprivrede Davorka Hajduković,

Pomoćnica ministra  poljoprivrede Božica Rukavina,

Savjetnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić,

Savjetnik ministra poljoprivrede Marko Dražetić,

Načelnik sektora Miljenko Rakić,

Ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Ante Pezo,

Direktorica Sektora za izravnu potporu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Sanja Krivanek,

Pomoćnica ravnateljice Agencije za poljoprivredno zemljište Željka Gudelj-Velaga,

Ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać,

 

Predstavnici poljoprivrednih proizvođača

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Matija Brlošić,

Članovi Upravnog odbora HPK (Mijo Latin, Darko Juzbašić, Mato Mlinarić, Stjepan Antolić, Zlatko Orsag, Hrvoje Miljak, Zdravko Pankretić),

Predsjednik Odbora za mljekarstvo HPK Branko Garvanović,

Predsjednik Brodsko-posavske županije HPK Antun Vrakić,

Predsjednik Bjelovarsko-bilogorske županije Marijan Cenger,

Predsjednik Požeško-slavonske županije HPK Ivica Malnar,

Predsjednik Odbora za konjogojstvo Miško Šklempe,

Voditeljica odjela za regionalni razvoj HPK Tajana Radić,

Predstavnici poljoprivrednih udruga:

Predsjednik Odbora za udruge HPK Stjepan Kunovec, Antun Laslo (OPG), Mladen Kolarek (OPG), Ivan Klasnić (OPG), Nikola Pajek, Ivan Smolković (OPG), Ivan Bajić (NS BBŽ), Pokrovac Tomislav (SHS), Zvonko Pipić (SHS), Darko Dvajak, Petar Pranjić (Baranjska Brazda), Stjepan Jurinec (Udruga ratara međimurske županije), Josip Brođanac.

Ažurirano ( Utorak, 13 Kolovoz 2013 15:26 )
E-mail Ispis PDF
 


Stranica 154 od 161

Facebook HPK

Partneri HPK

  

     

 

 

Korisni linkovi