SKUPŠTINA HPK

Objavljeno: 18.04.2019.

Razdoblje unatrag godinu dana bilo je jedno od najizazovnijih do sada u poljoprivrednom sektoru – istaknuo je na godišnjoj Skupštini Hrvatske poljoprivredne komore, održane u srijedu u Zagrebu, njen predsjednik Mladen  Jakopović. Pojasnio je da je takvog stajališta zbog stalnih problema koji se pojavljuju u tom sektoru, ali i aktivnog sudjelovanja Komore u izradi okvira za novo programsko razdoblje Zajedničke poljoprivredne politike nakon 2020.

-Sudjelovali smo u izradi pet Zakona (Zakon o poljoprivredi, Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Zakon o obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima, Zakon o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, u izradi brojnih Pravilnika), te u radu 34 odbora Europske komisije. Bili smo aktivni članovi privremenog Vjerovničkog vijeća Agrokora, objavili smo više od 1000 informacija na našim mrežnim i društvenim stranicama i u medijima, prevodili smo stotine dokumenata – osvrnuo se na brojne aktivnosti Jakopović u sklopu izvješća o radu Komore za 2018. godinu.

Uz navedene aktivnosti istaknuo je i projekte Europske komisije u okviru Programa Obzor 2020 i u okviru Programa za informiranje, te naglasio kako su njihovi članovi ostvarili niz pogodnosti, a Komora je organizirala brojne edukacije i okrugle stolove te su, unatoč izazovima, uspjeli pozicionirati proizvođače na nacionalnom i međunarodnom nivou i  povezati ih s njihovim kolegama u susjednim zemljama.

-Koliko je Komora važna za ujedinjavanje proizvođača, raspravljalo se u Vladi i Saboru, te je sredinom godine donesen novi Zakon o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori. Komoru je prepoznala i predsjednica Republike Hrvatske koja redovito održava sastanke Vijeća za gospodarska pitanja kako bi čula potencijalna rješenja iz sektora. Europski parlament i saborski Odbor za poljoprivredu redovito traže stajališta Komore kao važnog sukreatora poljoprivrednih politika – kazao je Jakopović. Dodao je kako je najvažnije od svega da su Komoru prepoznali poljoprivredni proizvođači, posebice udruge jer, osim što redovito dobivaju najnovije informacije iz sektora, mogu sudjelovati u radu sektorskih odbora, povjerenstvima Ministarstva poljoprivrede, grupama civilnog dijaloga Europske komisije, ali i međunarodnim projektima.

Objasnio je kako su u svim državama članicama, poljoprivredni proizvođači u okviru Komore stup poljoprivrede i bez njih se, zbog njihove udruženosti i jakosti ne donose odluke. Također, svjestan da još nismo došli na razinu drugih Komora, sa zadovoljstvom je istaknuo da smo pomaknuli granice i pokazali da unatoč što smo mali, unatoč negativnim okolnostima možemo napraviti puno, pa čak dovesti u Republiku Hrvatsku najveći Kongres poljoprivrednika u Europi koji će se održati 2020. godine.

-Vjerujem kako je ovo samo početak. Što ćemo biti više udruženi, te u većem broju zajednički nastupati prema donositeljima odluka, to će se manje koristiti netransparentne metode pri odlučivanju. Zato smatram 2018. godinu iznimno uspješnom jer smo se približili drugim komorama te novim zakonskim okvirom okupili 75000 poljoprivrednih proizvođača koji će vjerujem uskoro postati sve svjesniji svoje brojčane snage – zaključio je Jakopović.

Osim izvješća o radu Skupština je informirana o zaključcima Nadzornog odbora vezano na financijsko izvješće. Prihvaćeno je samo financijsko izvješće za 2018.  kao i izvješće o radu Upravnog odbora.

Skup su pozdravili i gosti. U ime Hrvatskog sabora predsjednik Odbora za poljoprivredu, Tomislav  Panenić, kazao je da HPK treba biti jedna od najjačih i najboljih poljoprivrednih organizacija u zemlji budući je upravo to intencija novog Zakona. Svjestan je da su veliki izazovi pred Komorom i da će njene aktivnosti  zasigurno rezultirati daljnjim razvojem poljoprivrede. Nadalje, zahvalio se na suradnji između Komore i Hrvatskog sabora i nada se nastavku te suradnje na toj razini ubuduće.

U ime Hrvatske gospodarske komore, Dražen Miloloža,  također je istaknuo uspješnu suradnje HGK i Komore.

-Pred nama je mnogo zajedničkog posla prije svega na novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici. Očekujem da ćemo usuglasiti naše stavove koji trebaju biti prije svega u interesu jačanja poljoprivrede – kazao je Miloloža.

Osim njih skup su pozdravili prodekan za organizaciju i kvalitetu Agronomskog fakulteta doc. dr. sc. Ivan Vnučec, u ime Ministarstva gospodarstva savjetnica za klastere i zadruge Danijela Grizelj te Božo Volić upravitelj  Hrvatskog poljoprivrednog zadružnog saveza koji je posebno istaknuo važnst suradnje OPG-a i Zadruga za boljitak poljoprivrede.