Žetva 2020. – što očekivati?

Objavljeno: 13.07.2020.

U radio emisiji: ‘Za selo i poljoprivredu’ predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore govorili su o ovogodišnjoj žetvi, cijeni pšenice i aktualnim ljetnim poljoprivrednim temama. Članovi Odbora za ratarstvo istaknuli su kako treba urediti domaće tržište kako bi sektor imao budućnost.

Petar Pranjić, član Odbora za ratarstvo istaknuo je kako su poljoprivrednici izigrani te da su se otkupljivači dogovorili o cijeni pšenice; ovisno o klasi (od 0,87 – 1.20 kn/kg). Postotak treće i četvrte klase je oko 80% – rekao je g. Pranjić te istaknuo kako kodekse treba urediti i držati se pravila.

Svaki uvoz hrane u Republiku Hrvatsku gasi poljoprivrednu proizvodnju, svjedoci smo da ne možemo prodati ono što proizvodimo, istaknuo je g. Vrakić – predsjednik Odbora za ratarstvo pri HPK.

Mjesec dana ne može se prodati junad, svinje i dr. Ista je situacija i sa pšenicom. Nova Vlada i ministar moraju na prvo mjesto staviti proizvodnju te učiniti da budemo uređena i organizirana država te da poljoprivrednici mogu živjeti od svoga rada. Uvezena roba nije toliko kvalitetna kao domaća, naša stoka nije cijepljenja i prema tome je puno kvalitetnija od uvozne – istaknuo je g. Vrakić.

Član odbora za ratarstvo, g. Jakša Lović, koji je primarni proizvođač, prerađivač i mlinar istaknuo kako je ova godina izvrsna te da je prinos po hektaru između 7 i 8 tona što je vrlo dobro. Prinos za Brodsko-posavsku županiju bit će rekordan, istaknuo je g. Lović.  G . Lović ima zaokruženi ciklus proizvodnje te smatra kako su klimatske promijene te koje nas uče da napravimo brzo i efikasno te da je potrebno slušati ‘struku’.

Cijelu emisiju možete poslušati na poveznici: https://radio.hrt.hr/prvi-program/ep/emisija-za-selo-i-poljoprivredu/347670/