Započela provedba novog projekta: ZPP ZA NAS

Objavljeno: 07.09.2020.

Hrvatska poljoprivredna komora započela je provođenje projekta „ZPP ZA NAS“ (CAP FOR US) koji se financiran iz sredstva Europske komisije, točnije iz programa „Potpora mjerama informiranja koje se odnose na zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP)“ za 2020. godinu – IMCAP-2020. Projekt je započeo krajem kolovoza i trajat će godinu dana.

 „Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) jedna je od najvažnijih politika EU. To je partnerstvo između poljoprivrede i društva te između Europe i njezinih poljoprivrednika. Ona je zajednička politika za sve zemlje i građane EU te im koristi na razne načine; podržava poljoprivrednike i poboljšava poljoprivrednu proizvodnju, održava ruralna područja i okoliš, održava ruralne sredine živim i pomaže u borbi protiv klimatskih promjena te održivo upravlja prirodnim resursima“, izjavio je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Cilj ovog projekta je ukloniti negativne percepcije poljoprivredne politike EU-a od strane različitih dionika, povećati znanje o ZPP-u i stvoriti sinergiju između dionika. Okupljanje ključnih dionika i točnih informacija o pomoći EU poljoprivrednicima pridonijet će stvaranju pozitivne slike o ZPP-u. Da bi se eliminiralo negativno mišljenje o prednostima ZPP-a, potrebno je uključiti različite dionike. Obavještavanjem poljoprivrednika, stručnjaka udruga za zaštitu okoliša, studenata, savjetnika, profesora, političara i poljoprivrednih novinara (SINERGY GROUP – SG), želimo pridonijeti promjeni stečenih stavova i stvaranju pozitivne percepcije. Samo točne informacije i prijenos dobrih poljoprivrednih praksi iz drugih država članica mogu promijeniti negativnu percepciju i poboljšati imidž domaće poljoprivredne proizvodnje, pojašnjavaju u HPK.

 „Ponosni smo što se Hrvatska poljoprivredna komora po drugi puta prijavila na ovu vrstu natječaja i ostvarila kriterije za provođenje ovog projekta. Želja nam je da se vijest o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici, njenim mjerama i dobrobiti za hrvatske poljoprivrednike proširi na što više ljudi. Ispunjavanje kriterija dokaz je da se HPK i na ovaj način na EU razini bori za interes hrvatskih poljoprivrednika“, dodaje Jakopović.

HPK će koordinirati aktivnosti ovog projekta, a među njima su organiziranje različitih radionica, konferencija, edukacija te studijskih putovanja u druge zemlje kako bi se kroz oblike i pozitivne primjere te prakse drugih država svim dionicima – poljoprivrednicima, donositeljima odluka, agrarnim novinarima, studentima, profesorima, poljoprivrednim savjetnicima te predstavnicima udruga – približili ciljevi ZPP i prenijela pozitivna iskustva drugih EU poljoprivrednika i dionika.

Ukupan proračun ovog projekta je 165.320,35 eura od čega je 60 posto financirano iz Europskog dijela a 40 posto iz sredstava HPK.