Zakon o poljoprivrednom zemljištu treba mijenjati

Objavljeno: 10.10.2019.

HPK: Uredbom ili izmjenom Zakona dosadašnji korisnici zemlje trebaju zadržati svoje površine

Upravni odbor Hrvatske poljoprivredne komore zaključio je kako je potrebno uredbom ili  izmjenom Zakona o poljoprivrednom zemljištu zaštititi dosadašnje korisnike poljoprivrednog zemljišta tako da zadrže svoje poljoprivredne površine. Posebice je važno zaštiti one poljoprivrednike koji su temeljem istih površina koje su obrađivali sudjelovali na natječajima  i različitim mjerama Programa ruralnog razvoja, zaključak je UO HPK.

„Nikada kao do sada nije se dogodilo da se dosadašnje korisnike, koji uredno podmiruje svoje obveze i posluje u skladu s programom raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, stavi u nepovoljniji položaj u odnosu na potencijalne nove korisnike. Naime, ako dosadašnjim korisnicima, koji su većinom i korisnici brojnih mjera ruralnog razvoja, zbog gubitka zemlje padne i ekonomska veličina poljoprivrednog gospodarstva (tzv. SO) dovest će ih se u situaciju da će morati vraćati sredstva po projektima. To nikako nije dobro za razvoj ruralnog prostora, pogotovo srednjih i stabilnih poljoprivrednih gospodarstava“, izjavio je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu pokazao je svoju neefikasnost na lokalnoj razini jer pojedine općine imaju različita ograničenje i primjenu zakona, neke imaju ograničenja na 10 ha, a druga 1000 ha. Sve to stvara nervozu i nesigurnost u poljoprivrednoj proizvodnji. Gdje je tu ravnopravnost i jednakost u razvoju što je Ustavna kategorija i kako da se na temelju toga radi Strategija razvoja poljoprivrede RH kad ovisimo o volji lokalnih čelnika, zaključak je HPK.

U HPK podsjećaju kako je u ožujku prošle godine stupio na snagu Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji je ovlasti za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem prebacio na jedinicama lokalne samouprave. Općine i gradovi bili su dužni predložiti i usvojiti Programe raspolaganja u roku od tri mjeseca. Hrvatska poljoprivredna komora od početka upozorava kako veličinu zemljišta koje se daje u zakup treba donijeti konsenzusom i dogovorom.

„Hrvatska poljoprivredna komora intenzivno se zalaže da na lokalnoj razini općinski načelnici i gradonačelnici, u čijim je rukama sad raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, okupe sve aktivne poljoprivrednike na svojim područjima koji su posjednici i koji su u zakupu i koncesijama bez obzira na način ugovora. Nužno je da svi zajedno sjednu i vide koja je to optimalna veličina posjeda koja bi zadovoljavala tu lokalnu sredinu“, kaže Jakopović.

HPK ponavlja kako se ne smije dogoditi da neki aktivni poljoprivrednik, koji je u razvoju i rastu ili ima već stabilno poslovanje, izgubi veličinu svog posjeda ili da ostane bez zemlje. Posebice bi to bilo pogubno za poljoprivrednike koji su dobili sredstva za razvoj poslovanja preko nekih od EU fondova.

„Ako se dogodi da ostane bez dijela ili ukupne površine morat će vratiti sredstva jer neće zadovoljiti uvjete po tom projektu. To opet posljedično može biti loše za ukupni proračun RH-a jer će se morati vraćati ta ista sredstva u Program ruralnog razvoja“, pojašnjava Jakopović.

Riječ je o malim OPG-ovima, odnosno srednjim i malim tvrtkama, OPG-ovima i obrtnicima, pa je od iznimne važnosti da oni nastave kontinuirano raditi i pridonositi proračunu Republike Hrvatske te da nastave svoj započeti razvoj i rast. Posebice je to važno u svjetlu promjena koje bi trebala donijeti nova Zajednička poljoprivredna politika EU.

Naš je stav kako je jedino izmjenama Zakona moguće zaštiti spomenute skupine poljoprivrednika, te da je jedino konsenzusom svih dionika važno da se državno poljoprivrednom zemljište stavi u funkciju poljoprivredne proizvodnje koja se posljednjih godina počela smanjivati, zaključio je UO HPK.