Za proizvodnju duhana u Hrvatskoj trenutno je najvažnije pitanje cijena energenata

Objavljeno: 26.01.2023.

Odbor za duhan Hrvatske poljoprivredne komore održao je u ponedjeljak 23. siječnja 2023. godine sastanak sa ministricom poljoprivrede Marijom Vučković i njezinim suradnicima na kojem se razgovaralo o najvažnijim problemima u ovoj proizvodnji, pri čemu je istaknuto kako je ključno pitanje rasta cijena svih inputa u proizvodnji, posebice cijena energenata, a razgovaralo se i o pitanju de minimis potporama za ovu proizvodnju.

„Nakon sastanak s ministricom Marijom Vučković, ono što je najvažnije za istaknuti je da smo jednim dijelom zadovoljni s određenim odgovorima koje smo na sastanku dobili i vidljivo je da idemo u dobrom smjeru. Ono što je najvažnije je da smo dogovorili idući sastanak vezano za cijene energenata, koji su najveći problem u proizvodnji duhana. Prema obećanju iz Ministarstva poljoprivrede uskoro će se održati međuresorni sastanak sa Ministarstvom gospodarstva i HEP-om na kojem ćemo razgovarati o povećanju svih inputa u proizvodnji duhana, pri čemu nas najviše brine ogroman rast cijena svih energenata koji ruše konkurentnost ove proizvodnje, izjavio je nakon sastanak Mario Glavaš predsjednik Odbora za duhan Hrvatske poljoprivredne komore.

U HPK ističu kako je na dnevnom redu bilo i pitanje de minimis potpora, odnosno postoji ogroman strah proizvođača duhana da bi u okviru Strateškog plana RH vezano za novu Zajedničku poljoprivrednu politiku EU, koja je stupila na snagu od 1. siječnja ove godine, moglo doći do umanjenja potpora, što se nikako ne smije dozvoliti zbog važnosti proizvodnje duhana za Hrvatsku.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak ističe kako je na sastanku sagledana ukupna situacija u sektoru proizvodnje duhana jer se radi o specifičnoj proizvodnji koja se odvija na oko 3.500 hektara.

„Proizvodnja duhana je od izuzetne važnosti za Republiku Hrvatsku jer se radi o vrlo specifičnom sektor proizvodnje, u sjevernom dijelu Hrvatske, gdje imamo oko 450 do 500 proizvođača duhana. Proizvodnja duhana se odvija na izuzetno pjeskovitim tlu koja nisu pogodna za neke druge proizvodnje, a obzirom na sve te uvjete Ministarstvo poljoprivrede želi zadržati uspješnost ovog tradicijskog sektora. Zato ćemo nastaviti s mjerama potpore vezano za osjetljive sektore u koje se ubraja i proizvodnja duhana, izjavio je nakon sastanka državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir  Majdak. 

Majdak je naglasio kako se na sastanku razgovaralo i o povećanju cijena svih inputa u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i  u ovom sektoru te kako odgovoriti ovim izazovima, a vezano za sve mjere potpore koje Ministarstvo poljoprivrede provodi i osmišljava u okviru svoji mogućnosti i nadležnosti.

„Možemo reći kako će se nastaviti s potporama u okviru osjetljivih sektora, ali također osmišljavamo i određene vidove drugih dozvoljenih sektorskih potpora kako bi ovaj sektor podržali i održali konkurentnosti te da se nastavi sa održivom i uspješnom proizvodnjom duhana. Također ćemo održati nekoliko međuresornih sastanaka s Ministarstvom gospodarstva i sa HEP-om, na kojim će biti prisutni kako proizvođači duhana predstavnici Odbora za duhan HPK, ali i otkupljivači, na kojima ćemo razgovarati i pokušati naći rješenja oko ogromnog rasta cijena energenata, što je, kako smo vidjeli, ključno za opstanak proizvodnje duhana, izjavio je Majdak.