Veleposlanik Italije Pierfrancesco Sacca u posjeti HPK

Objavljeno: 20.07.2020.

U Italiji uspješna poljoprivredna gospodarstva u svojoj ponudi osim primarne proizvodnje nude još i ugostiteljske usluge, smještaj, hranu, rekreaciju i druge sadržaje, a po tom uzoru bi se trebala razvijati i hrvatska gospodarstva.

Veleposlanik Italije, Njegova Ekselencija Pierfrancesco Sacca u pratnji prvog tajnika Ilario Schettino posjetili su danas Hrvatsku poljoprivrednu komoru gdje su razgovarali sa predsjednikom Hrvatske poljoprivredne komore Mladenom Jakopovićem o aktualnim pitanjima poljoprivredne proizvodnje i trgovine. Predsjednik Mladen Jakopović zahvalio se na dolasku i interesu za moguću suradnju. U kratkim crtama Jakopović je uputio sudionike sastanka u stanje u hrvatskoj poljoprivredi, stanju proizvodnje i podacima o samodostatnim količinama poljoprivrednih proizvoda, kao i o stanju vezanom uz poljoprivredno zemljište, uvoz, izvoz te mogućnost ulaganja u hrvatsku poljoprivredu.

Njegova Ekselencija Pierfrancesco Sacca je izjavio da je često putovao po Hrvatskoj te da je upoznat s nekim činjenicama i mogućnostima koje naša zemlja ima kada je riječ o gospodarstvu i poljoprivredi. Istaknuo je kako je Italija nedovoljno upoznata s razvojem hrvatske poljoprivrede.

Posebno je pohvalio visoku razinu tehnologije s kojima se poljoprivrednici u RH koriste, te je naglasio kako je trend u Italiji da se mladi vraćaju poljoprivrednoj proizvodnji; upisuju poljoprivredne fakultete što je dobar pokazatelj budućnosti poljoprivrede u Italiji.

Predsjednik HPK Mladen Jakopović je također istaknuo kako je i u Hrvatskoj došlo do rasta broja mladih poljoprivrednika u posljednjih godina, nakon uvođenja poticajnih mjera kroz ZPP te izrazio nadu da će se taj broj zadržati i da će i dalje biti iznad EU prosjeka.

„Budućnost poljoprivrede je na mladim, inovativnim ljudima koji žele raditi i ostati u Hrvatskoj“, kazao je Jakopović.

Talijanski veleposlanik je istaknuo kako ključ razvoja poljoprivrede leži u organizacijskoj strukturi. Jakopović mu je prezentirao strukturu hrvatske poljoprivrede te naglasio, a što su i analize Svjetske banke potvrdile, da većinu proizvodnje ostvaruje velik broj jako malih gospodarstava te  manji broj izrazito velikih gospodarstava. Srednjih gospodarstava je jako malo, a prema EU statistici takva gospodarstva su najstabilnija i nositelji razvoja.

Sacca je naveo primjer održivih i vitalnih gospodarstava u Italiji te istaknuo kako uspješna poljoprivredna gospodarstva u svojoj ponudi osim primarne proizvodnje nude još i ugostiteljske usluge, smještaj, hranu, rekreaciju i druge sadržaje. Takva gospodarstva prodaju veliku većinu svojih proizvoda na kućnom pragu i pridonose razvitku te ruralne sredine/mjesta/općine ili regije, kazao je.