Uživajte iz Europe je – objavljen natječaj za 2020.

Objavljeno: 16.01.2020.

Čak 200,9 milijuna eura za promicanje EU poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u 2020.

Hrvatska poljoprivredna komora poziva hrvatske poljoprivredne proizvođače da se jave na natječaj koji je Europska komisija objavila 14. siječnja 2020. godine. Radi se o natječaju za promociju i marketing EU poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda (Enjoy it is from Europe) za ovu godinu, a koji je vrijedan 200,9 milijuna eura.

„Europska komisija raspisala je poziv za podnošenje prijedloga za europske programe promicanja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u EU i inozemstvu. Za 2020. godinu ukupni proračun od 200,9 milijuna eura izdvaja se za promociju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u zemlji i inozemstvu. Od ukupnog proračuna, 181,4 milijuna eura namijenjeno je sufinanciranju programa promocije koji će biti izabrani među prijedlozima nakon objavljenih poziva. Čak 118,4 milijuna eura dodijeljeno je za promotivne programe u zemljama izvan EU-a. Prema natječaju to uključuje zemlje s visokim potencijalom rasta kao što su Koreja, Japan, Meksiko, SAD i Kina“, objasnio je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Hrvatski proizvođači, udruženi u proizvođačke organizacije, kao i gospodarsko-interesna udruženja te ostale organizacije proizvođača imaju priliku da se uključe u ovaj program, te promoviraju kvalitetne hrvatske poljoprivredne i prehrambene proizvode. Vjerujemo kako će Hrvatska ove godine biti uspješna u ovom programu, a HPK je spremna pomoći svima koji su zainteresirani za ovaj program, dodaje Jakopović.

EK očekuje da bi odabrani programi mogli povećati konkurentnost i potrošnju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda EU širom svijeta. Programi bi također trebali informirati EU i globalne potrošače o različitim EU shemama kvalitete, poput zemljopisnih oznaka ili ekoloških proizvoda. Također se mogu promovirati i sigurnosni standardi EU kao i raznolikost i autentičnost europskih proizvoda. Unutar EU-a, za svježe voće i povrće namijenjeno je 8 milijuna eura, čiji je cilj povećati njihovu potrošnju u kontekstu uravnotežene i zdrave prehrane.

Prijave projekata trebaju se podnijeti do 16. travnja 2020. putem posebnog portala. Komisija će ocijeniti prijedloge i na jesen objaviti korisnike, kažu u HPK.

CHAFEA, Izvršna agencija za potrošače, zdravstvo, poljoprivredu i hranu EU pruža niz alata koji pomažu podnositeljima zahtjeva da uspješno predaju svoje prijedloge. Više informacija bit će dostupno tijekom niza ‘info dana’ koji će se održavati širom EU-a. Europski dan informacija bit će održan u Bruxellesu 30. siječnja 2020. i otvoren je za sve potencijalne korisnike, oglašivačke agencije i nacionalna tijela.

U HPK ističu kako postoje dvije vrste promotivnih programa: takozvani ‘jednostavni’ programi koje može podnijeti jedna ili više organizacija iz iste države EU-a. ‘Multi’ programe mogu podnijeti najmanje dvije nacionalne organizacije iz najmanje dvije države članice ili jedna ili više europskih organizacija. Promotivne kampanje obično se odvijaju tijekom tri godine.

Sve informacije o ovom projektu možete dobiti na ovom linku:

https://ec.europa.eu/chafea/agri/en/news/2020-calls-proposals-published