Uspješno održane Fokus grupe na temu Inovacije u bioekonomiji

Objavljeno: 16.12.2020.

Šest stručnih Fokus grupa sa predstavnicima Odbora u HPK te dvije Fokus grupe s predstavnicima institucija održane su zaključno s ovim tjednom, 15.12.2020. Tema Fokus grupa bila je: Inovacije u bioekonomiji prema potrebama poljoprivrednika. Radionice su bile namijenjene za gotovo sve poljoprivredne sektore a održale su se putem online aplikacije ZOOM.

Stručnjakinja, dr. znanosti agroekonomije, gđa. Biljana Kulišić našim poljoprivrednicima i zainteresiranim stručnjacima i predstavnicima institucija prezentirala nam je najnovija istraživanja na temu bioekonomije po svim sektorima te dala prijedlog poslovnih modela za svaki pojedini sektor.

Također, od velike koristi bila su i iskustva i primjeri iz drugih EU zemalja o čemu su naši poljoprivrednici posebno raspravljali i razmišljali o implementaciji istih. Rasprave u fokus grupama pokazale su da postoje određene prepreke za realizaciju takvih projekata no s druge strane postoji i velik interes za iste.

Poljoprivrednici su se složili kako su navedene promjene i projekti potrebni i važni za opstanak i razvoj poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj te da možemo dosta učiti od susjednih, razvijenih zemalja. Zaključeno je pak da postoje i brojne prednosti Hrvatske što se tiče resursa, znanja, mogućnosti no da iste treba znati pravilno koristiti, uz olakšanje administracije i fleksibilnosti u raspisanim projektnima.

Prezentacije s održanih Fokus grupa možete preuzeti ovdje:

Ove radionice financirane su iz projekta koji je odobren iz  Poziva za podnošenje prijedloga aktivnosti u provedbi Akcijskog plana Mreže za ruralni razvoj 2014. – 2020., godišnjeg provedbenog akcijskog plana Mreže za 2020. godinu koje će se sufinancirati sredstvima Mjere 20 »Tehnička pomoć« iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. -2020.