U sklopu projekta GRASS Ceiling održana fokus grupa za muškarce o položaju žena u ruralnim krajevima

Objavljeno: 11.09.2023.

Agronomski fakultet i Hrvatska poljoprivredna komora, kao partneri iz Hrvatske, sudjeluju u novom europskom projektu GRASS Ceiling (Obzor Europa) koji ima za cilj osnažiti žene na selu i povećati broj socioekoloških inovacija koje vode žene u poljoprivredi, ruralnom gospodarstvu i ruralnim zajednicama. U sklopu aktivnosti iz ovog projekta u srijedu 6. rujna 2023. održana je prva fokus grupa za muškarce, na kojoj su muški predstavnici sektora; poljoprivredni proizvođači, predstavnici znanstvene zajednice, državnih institucija i medija i drugi raspravljali te iznijeli svoje poglede i stavove o položaju ruralnih žena u Hrvatskoj danas.

„ Od iznimnog značaja za naš projekt je i mišljenje muškaraca o tome što se može učiniti da se poboljša položaj žena u ruralnim prostorima, kako da imaju bolji pristup zaposlenju, zemljištu, edukaciji, kreditima i socijalnim uslugama. Kroz razgovor o stavovima i iskustvima, željeli smo doznati kako muškarci vide prepreke s kojima se žene (posebno, inovatorice ili poduzetnice) u ruralnom području suočavaju te što misle da bi oni mogli učiniti kako bi podržali žene da ostvare svoje kreativne i poduzetničke ideje te na taj način ujedno povećaju kvalitetu života za cijele ruralne zajednice. Znanje i iskustvo pozvanih predstavnika će nam znatno pomoći za naše istraživanje i daljnji rad u ovom projektu, s kojim ćemo se predstaviti na razini EU“, izjavila je Tajana Radić, voditeljica Odjela za poljoprivrednu politiku, inovacije i međunarodnu suradnju.

Projekt je financiran u sklopu programa Obzor Europa, „GRASS CEILING”, a usmjeren je na poticanje inovacija koje vode žene u ruralnim područjima i poljoprivredi. Započeo je u siječnju 2023. i trajat će do prosinca 2025., a vrijedan je 2,8 milijuna eura.

„Novi projekt Europske Unije uspostavio je žive laboratorije (living lab-ove, LL) u devet zemalja, te se zajednički radi na obuci 72 ruralne žene inovatorice, a ujedno se želi uspostaviti  sustav umreženog učenja i inovacija. Živi laboratoriji otvoreni su inovacijski ekosustavi u stvarnim životnim okruženjima koji koriste povratne informacije kroz pristup životnog ciklusa inovacije kako bi se stvorio održivi učinak na stvaran život i poslovanje na ruralnim područjima, objašnjavaju u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori. Kako bi se to postiglo, projekt će uspostaviti devet living lab-ova za ruralne žene inovatorice u Irskoj, Hrvatskoj, Italiji, Litvi, Nizozemskoj, Norveškoj, Škotskoj, Španjolskoj i Švedskoj. Svaki living lab obučavat će između šest i osam žena te uspostaviti sustav umreženog učenja i inovacija koji će podržavati žene inovatorice, jačati i mjeriti njihove inovativne ideje te transformirati rodne norme i stereotipe dijeljenjem i prikupljanjem uvida u politike spram ruralnih žena inovatorica i praktično iskustvo, ističu u HPK.

Putem ovih living lab-ova istraživači će analizirati trenutni položaj žena u pogledu prevladavajućih trendova u europskoj poljoprivredi i ruralnim područjima uključenih zemalja, shvatiti što pokreće i omogućava inovacije koje vode žene, te uvidjeti prepreke na koje nailaze i osmisliti potporu koju je potrebno razviti na razini država članica i EU.

„Ovo je uzbudljiv program koji financira EU za osnaživanje inovacija žena u ruralnim i poljoprivrednim zajednicama. Radimo diljem Europe s vodećim ženama inovatoricama kako bismo zabilježili i podijelili ključne elemente njihovog uspjeha, s ciljem povećanja lokalnog utjecaja na žene u ruralnim i poljoprivrednim zajednicama. Projekt će raditi zajedno s muškarcima i ženama na izgradnji pozitivnog i snažnijeg okruženja za socioekonomski i zeleni rast“, ističu u HPK.