U poljoprivredi RH štete od elementarnih nepogoda premašile 600 milijuna kuna od početka godine

Objavljeno: 21.07.2021.

Predstavnici Odbora za voće i Odbora za povrće Hrvatske poljoprivredne komore održali su u utorak, 20. srpnja 2021. godine, zajedno s kolegama iz Copa – Cogece, krovnog udruženja EU poljoprivrednika, radni sastanak s predstavnicima Europske Komisije na kojem su razgovarali o razmjerima šteta u sektoru uslijed različitih elementarnih nepogoda koje su pogodile proizvodnju voća i povrća tijekom godine. Voćari i proizvođači povrća iz EU zemalja razmijenili su svoja iskustva iz sektora te izrazili zabrinutost zbog šteta nastalih od mraza, tuča, poplava, a u slučaju Hrvatske i šteta koje su potresi nanijeli proizvođačima voća i povrća.

Predstavnici HPK iznijeli su i informaciju kako procjene šteta nastale uslijed elementarnih nepogoda u RH od početka godine premašuju 600 milijuna kuna. Uglavnom se radi o štetama od suše, poplava, tuče, kiše koja se smrzava i mraza.

„Klimatske promjene očito sve više utječu na naš sektor zbog čega su proizvođači voća i povrća u EU zabrinuti te očekuju da Europska Komisija ubrza mehanizme i alate kojima bi se mogla izdvojiti pomoć za ove proizvodnje, koje su pod snažnim udarom klimatskih promjena. Mi smo to u Hrvatskoj vidjeli proljetos kada smo imali mraz, koji se u pravilu javlja svake godine,  a proteklih dana imali smo i druge elementarne nepogode zbog obilnih kiša i olujnog nevremena. Zbog svih ovih čimbenika očekuje se daljnji rast cijena voća i povrća, kao i veliki financijski pritisak na poljoprivrednike“, izjavio je nakon sastanka Branimir Markota predsjednik Odbora za voćarstvo HPK.

Zbog štete uzrokovanih mrazom tijekom proljeća, Copa Cogeca je uputila i pismo EK, ali još uvijek nisu na njega dobili odgovor. Kako su izvijestili iz ove organizacije EU poljoprivrednika pojedine proizvođačke organizacije i zadruge duboko su pogođene i vide negativan utjecaj na stabilnost financiranja njihovih PO. Copa Cogeca traži i razgovor s Europskom Komisijom o mogućim načinima pružanja podrške.

„Osim mraza i drugih nepogoda sve veći utjecaj na proizvodnju voća i povrća imaju i štetnici. Ipak, ono što posebno brine je to što se na tržištu i dalje osjećaju negativni utjecaji uzrokovani pandemijom Covida 19 prije svega smanjena potrošnja zbog pada turizma i ugostiteljstva, ali i viškovi voća  koji se na tržištu pojavljuju po dampinškim cijenama na koje je teško odgovoriti i nemoguće im je konkurirati“, kazao je Markota.

Svi voćari u EU smatraju kako je važno uvođenje mehanizama kojima će se osigurati adekvatna financijska potpora, osobito što postoji sve veća bojazan da bi osiguravajuće kuće mogle početi odustajati od osiguranja zbog visoke pojavnosti prirodnih nepogoda.