U najvećem dijelu podržavamo mjere Vlade, ali bi trebalo snažnije podržati stočarski sektor

Objavljeno: 16.02.2022.

Hrvatska poljoprivredna komora u ovom trenutku ocjenjuje da je u najvećem dijelu zadovoljna s paketom mjera Vlade, vrijednom 4,8 milijardi kuna, jer je to dobar način da se ublaže posljedice rasta svih troškova u poljoprivrednoj proizvodnji. Smatramo da je u ovom trenutku najvažnije da se proljetna sjetva završi u optimalnim rokovima te da ne dođe do smanjenog ulaganja u proizvodnju, a što posljedično može dovesti do pada proizvodnje. S druge strane vjerujemo da će Vlada, uz postojeće mjere i alate koje su danas objavljeni ili ranije pokrenute, osmisliti i dodatne, posebice za stočarski sektor koji se nalazi u najtežoj situaciji još od sredine prošle godine.

„Mjere koje su prezentirane usmjerene su najvećim dijelom prema građanima i potrošačima. Najavljeno smanjenje stope PDV-a na hranu – s 13 na 5 posto na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječja hrana, te na troškove u poljoprivredi (sadnice, gnojivo, pesticidi) s 25 na 5 posto, odnosno 25 na 5 posto na maslac i margarin, dobar su način da se zaštiti kupovna moć i standard potrošača. Ova mjera u najvećem dijelu će pomoći građanima, zbog čega još jednom apeliramo na njih da prilikom kupnje hrane još snažnije vode brigu da kupuju domaće proizvode, jer se tako može održati razina gospodarske aktivnosti. Svaka uložena kuna u kupnju uvozne hrane ide u korist stranih, a ne domaćih poljoprivrednika“, izjavio je Mladen Jakopović.   

Paket predviđa i potpore za poljoprivrednike i ribare, uz ostalo potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za nabavu umjetnog gnojiva, te subvencija za plavi dizel za ribare.

„O tim mjerama HPK ipak mora detaljnije raspraviti na svom Upravnom odboru, jer očekujemo da će dio proizvođača biti nezadovoljan ovim mjerama. No, vjerujemo da će i naše resorno Ministarstvo poljoprivrede, uz već postojeće mjere pomoći koje su pokrenute krajem prošle i početkom ove godine, imati dodatni senzibiliteta prema poljoprivrednoj proizvodnji, naročito stočarstvu, te da ćemo nastaviti zajedno raditi na olakšavanju poslovanja, kako bi ovu godinu uspjeli izgurati i sanirati gubitke koji su neizostavni i sve veći“, kazao je Jakopović.

U HPK ističu kako će se Upravni odbor očitovati o mjerama i da će potom zatražiti i sastanak s ministricom poljoprivrede,  kako bi se zajednički vidjelo gdje još postoji prostor za olakšanje poslovanje.

„Još jednom bih iskoristio priliku da pozovem naše potrošače da kupuju domaće, a poljoprivredne proizvođače da unatoč svim problemima ne odustaju od svih agro tehnoloških mjera i da obave sjetvu u optimalnim rokovima odnosno nastoje imati visoke prinose, jer cijene na globalnom tržištu su i dalje visoke i obećavaju da će imati dodatnu zaradu na visokim otkupnim cijenama. Za stočarski sektor vjerujemo da će još biti mjera koje će im sanirati ogromne gubitke i da ćemo svi zajedno pronaći načina da se zaustavi urušavanje stočarstva“, zaključio je Mladen Jakopović.