U e-savjetovanju tri nova program potpore za svinjogojce, pozivamo ih da se uključe i daju svoje komentare

Objavljeno: 01.11.2023.

Hrvatska poljoprivredna komora podsjeća sve poljoprivrednike, posebice proizvođače svinja, kako su od prošlog tjedna pa do 4. studenoga 2023 godine, u e-savjetovanju tri nova programa potpore radi ublažavanja posljedica od afričke svinjske kuge te ih i ovim putem pozivamo da se aktivno  uključe u osmišljavanje mjera i davanje sugestija, s ciljem iznalaženja najboljih rješenja u trenutnoj teškoj situaciji.

„Riječ je o Nacrtu Programa potpore gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge vrijednosti 5 milijuna eura, Nacrtu Programa potpore za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge vrijednosti 2 milijuna eura i Nacrtu Programa državne potpore za ublažavanje gubitaka nastalih u objektima za klanje i preradu svinjskog mesa na području zone ograničenja vrijednosti 1 milijun eura. Od izuzetne je važnosti da se proizvođači, koji su članovi Odbora za svinjogojstvo HPK, kao i svi drugi proizvođače aktivno uključe u davanje svojih sugestija kako bi se izradili učinkoviti programi koji će maksimalno pomoći proizvođačima koji su ugroženi ovom situacijom“, izjavio je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Iz HPK podsjećaju kako HPK i članovi Odbora za svinjogojstvo HPK od samog početka krize aktivno sudjeluju u svim pregovorima i predlaganju brojnih rješenja, poput plaćanja za nastalu štetu po izgubljenom komadu i izgubljenoj dobiti, raznim mjera koje su već dostupne kao i onima koje su moguće u okvirima ZPP i dodatnim nacionalnim mogućnostima.

Ministarstvo poljoprivrede je u kolovozu, na temelju zahtjeva Odbora za svinjogojstvo HPK i Saveza svinjogojaca osiguralo dva programa pomoći za oštećene uzgajivače svinja ukupne vrijednosti 12,5 milijuna eura. Pored dva navedena programa, tražili smo i Program državne potpore za ponovno pokretanje djelatnosti kao i Program državne potpore za izgubljenu dobit proizvođačima iz kategorije 3 i 4 tj. da se osigura (rasplodni materijal) kada se ostvare uvjeti proizvodnje. S Europskom komisijom se pregovaralo da se omogući izmjena Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike uz mogućnost financiranja obnove gospodarstva s intenzitetom potpore do 100 posto.

Tako je, među ostalim, temeljem Programa potpore sektoru svinjogojstva, zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge i Odluke o interventnoj mjeri pomoći zbog izbijanja afričke svinjske kuge na području Republike Hrvatske radi ublažavanja posljedica epidemije, Ministarstvo poljoprivrede 26. listopada 2023. godine isplatilo novi krug potpora. Potpore su isplaćene za 74 uzgajivača svinja. Ukupni iznos isplaćenih potpora u ovome krugu je 561.852,57 eura, čime je do danas ukupno isplaćeno 3,9 milijuna eura za 633 korisnika u svrhu naknade vrijednosti eutanaziranih svinja. U pripremi je sljedeći krug isplata za novih 270 uzgajivača kojima su uslijed provedbe mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge svinje usmrćene ili su uginule.
„Od početka krize vezano uz problem ASK, Hrvatska poljoprivredna komora je zatražila niz rješenje za pogođena gospodarstva koja su išla u dva smjera. I to da se što je moguće ranije nadomjeste krmačama i tovljenicima ona gospodarstva kod kojih je pronađena ASK, te da se pripremi model tipskih objekata za takva manja gospodarstva, gdje isti ne bi imali dodatnih troškova za svakoga posebno. Jasno smo istaknuli kako je potrebno pronaći sredstva za takav ograničeni poziv“, izjavio je Jakopović.

Na inicijativu HPK su također zatražene odgode plaćanja kredita HBOR-a i HAMAG-BICRO. Osigurani su i povoljniji uvjeti u novopokrenutoj kreditnoj liniji namijenjenoj financiranju obrtnih sredstava za poljoprivrednu proizvodnju i preradu.

„Na naš prijedlog i sugestiju, Ministarstvo poljoprivrede je osiguralo još povoljnije uvjete u novopokrenutoj kreditnoj liniji namijenjenoj financiranju obrtnih sredstava za poljoprivrednu proizvodnju i preradu. Prilagođen je minimalni iznos kredita sa dosadašnjih 100.000 EUR na 25.000 EUR kako bi kreditna linija bila dostupna većem broju krajnjih primatelja. Ministarstvo poljoprivrede je Upravljačkom uputom, sukladno odredbama Sporazuma o financiranju potpisanog s HBOR-om, donijelo odluku o smanjivanju minimalnog iznosa kredita koji se može dodijeliti u okviru financijskog instrumenta namijenjenog financiranju likvidnosti poduzetnika u poljoprivredi i preradi čije je poslovanje narušeno posljedicama ruske agresije na Ukrajinu te novi najniži iznos kredita sada iznosi 25.000 EUR. Time se osigurava kontinuitet u financiranju potreba za obrtnim sredstvima većem broju krajnjih primatelja koji mogu realizirati do najviše dva kredita ukupne vrijednosti od 250.000,00 EUR“ naglašavaju u HPK.

Od brojnih naših prijedloga ističe se i onaj koji se odnosi na izjednačavanje naknade za eutanazirane svinje i naknade za svinje koje idu na klanje. Zbog ubrzavanja procesa eutanazije i sprečavanja širenja bolesti tražili smo aktivaciju jama „grobnica“ za svako gospodarstvo ili zajedničke za nekoliko gospodarstava, a da se vlasnicima isplati naknada u visini cijene zbrinjavanje. Zatražili smo i dali podršku provedbi rigoroznijih mjera po smanjenju broja divljači (Naredbu o izmjenama naredbe o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači (NN, 78/2023)) kako bi se smanjila opasnost od širenja zaraze i uništavanja poljoprivrednih nasada te traži od Ministarstva i odgovornih služba strogu kontrolu provedbe Naredbe.

S obzirom da su brojni svinjogojci ujedno i ratari, HPK je također uspjela dogovoriti i osigurala isplatu 10,6 milijuna eura za pomoć ratarima zbog poremećaja na tržištu, što iznosi očekivanih 135 eura za 30 ha. Na temelju inicijative HPK otvorene su i kreditne linije HBOR-a za kreditiranje jesenske sjetve sa kamatom od maksimalno  0,5 posto. Tražili smo i 2 godine odgode te pet godina plaćanja, a ta je kreditna linije otvorena početkom 10 mjeseca.

HPK i kroz institucije krovnog udruženja EU poljoprivrednika Copa Cogeca sve čini da uz pomoć naših kolega učini sve da se nadoknade štete i da se što prije hrvatsko svinjogojstvo vrati u normalan poslovanje.

“HPK aktivno pratiti stanje sa svinjskom kugom od 2018. godine. O njezinim posljedicama i potrebi za pripremom i prevencijama upozoravala je na najvišim razinama. U ožujku, 2019. godine organizirali smo okrugli stol u Odboru za poljoprivredu Hrvatskog sabora, na kojoj su stručnjaci iz drugih država te Copa-Cogeca organizacije iznosili posljedice i prezentirali rješenja za prevenciju i ublažavanje posljedica svinjske kuge. Reakcije nakon izbijanja bolesti na žalost, ne mogu puno pomoći, ali uključivanje u pravo vrijeme, sudjelovanje u aktivnostima i izradama propisa, prije nego se nešto dogodi mogu biti od životne važnosti. Poljoprivrednici bi se trebali snažnije okupiti i institucionalno organizirati kroz HPK, odnosno odbore komore, kako bi u pravo vrijeme dobili sve informacije i bili dovoljno glasni te aktivno sudjelovali u sprječavanju svih mogućih budućih katastrofa. S obzirom na trenutnu globalnu i nacionalnu situaciju to je danas potrebno još i više nego ranije”, zaključak je Hrvatske poljoprivredne komore.