U Bjelovaru održan dvodnevni susret uzgajivača mesnih pasmina goveda

Objavljeno: 22.11.2019.

Odbor sustava krava-tele i Odbor za tovno govedarstvo Hrvatske poljoprivredne komore bili su organizatori skup Uzgajivača mesnih pasmina goveda, koji je održan u Bjelovaru 21. i 22. studenoga 2019. godine. Skup Uzgajivača mesnih pasmina goveda okupio je uzgajivače iz cijele Hrvatske koji su na njemu raspravljali o svim aktualnostima u ovom sektoru proizvodnje, kao i o svim predstojećim aktivnosti vezanima za novu Zajedničku poljoprivrednu politiku EU, o čemu HPK kontinuirano razgovara s resornim Ministarstvom poljoprivrede. Skup je vodio Predsjednik Odbora za sustav krava-tele Miško Šklempe.

Uz brojne poljoprivrednike, uzgajivače goveda, na četiri stručne panel raspravi sudjelovali su i predstavnici Agronomskog fakulteta iz Osijeka, Zagreba, Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča, predstavnici udruge Krški pašnjak, udruge OPG Život, te predstavnici velikih poljoprivrednih tvrtki poput Belja, Osatine, Širjan i drugih,kao i proizvođači iz susjednih zemalja.

Skup je otvorio predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović koji je pozdravio prisutne te ih ukratko izvijestio o brojnim sastancima koji se vode s Ministarstvom poljoprivrede vezano za sektor govedarstva.

„Hrvatska poljoprivredna komora aktivno prati sve novosti vezano za poljoprivrednu politiku EU, te uz konzultacije s našim proizvođačima nastojim svoje stavove i stajališta razmijeniti s resornim Ministarstvo s ciljem poboljšanja stanja u sektoru. Vjerujemo kako ćemo imati snagu da naše nadležne u Ministarstvu uvjerimo da aktivnije sudjeluju u rasprava kroz europske institucije, kao što to mi činim kroz udruženje Copa Cogeca“, kazao je Jakopović.

Okupljeni proizvođači i stručnjaci raspravljali su o temama koji zanimaju uzgajivače, a to su prije svega prioriteti u uzgoju, reprodukcija i noviteti na području genetske tehnologije, kao i sve aktivnosti i poslovi vezani za vrijeme i proces teljenja, sinkronizacija tova i mnoge druge goruće teme itd.

Reprodukcija kod goveda u sustavu krava tele – od tradicionalnog pristupa do najnovijih tehnologija, bila je tema panel rasprave koju je vodio  Josip Daud, dr. med. vet. On je iznio svoje stavove i preporuke vezno za reproduktivni proces, a veliku pozornost izazvalo je i  predavanje o novitetima i zanimljivostima na ovom području. Uzgajivače su sudjelovali u raspravi te su podijelili svoja iskustva, postignuća i probleme vezane za proizvodnju.

U drugom panelu prof. dr. sc. Miljenko Konjačić moderirao je raspravu o isplativosti uzgoja mesnih pasmina goveda. Rasprava je išla u smjeru povezivanja i udruživanja domaćih uzgajivača teladi i domaćih tovljača junadi. U raspravi su sudjelovali predstavnici uzgajivača i tovljača, te se razgovaralo i o stanju na tržištu, potporama, unaprjeđenju proizvodnje, kao i o tome kako proizvodnju teladi učiniti profitabilnom.

Kroz ovu panel raspravu, a i kasnije održane sastanke proizvođača naglašeno je kako je jako važno udruživanje proizvođača jer je jedino tako moguće povećati konkurentnost domaćeg tržišta te povećanje udjela domaćih proizvoda u ukupnoj prodaji. Udruženi proizvođači imaju jaču pregovaračku snagu prema otkupljivačima i trgovcima, a isto tako lakše se probijaju na strana tržišta gdje je globalna konkurencija sve jača a tržišta izazovnija, zaključeno je.