Svim poljoprivrednicima sjele dodatne kvote za plavi dizel

Objavljeno: 07.10.2022.

Hrvatska poljoprivredna komora uspjela je nakon niza sastanaka i pregovora s Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom financija izboriti da se svim poljoprivrednicima odobre dodatne kvote za plavi dizel, a kvote su na kartice poljoprivrednika sjele 1. listopada, priopćeno je iz Hrvatske poljoprivredne komore.

„Predstavnici poljoprivrednog sektora pozdravljaju dobru volju i zahvaljuju se Ministarstvu poljoprivrede, ali i brzoj reakciji i međuresornoj suradnji s Ministarstvom financija koje obavlja praćenje dodijeljenih kvota, u pogledu mogućnosti unaprjeđenja korištenja plavog dizela uslijed različitih tržišnih poremećaja koji pogađaju gotovo sve poljoprivredne sektore. Svi MIBPG koji su potrošili više od 70 posto plavog dizela u prvom dijelu godine, dobili su dodatnu  kvotu od 50 posto na godišnju kvotu, čime smo jako zadovoljni jer će to olakšati poslovanje našim poljoprivrednicima u ovim teškim uvjetima“, izjavio je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Mogućnosti unaprjeđenja korištenja plavog dizela po povlaštenim cijenama u korist domaćih poljoprivrednika od izuzetne je važnosti posebice u ovoj teškoj proizvodnoj godini. Budući da pojedini poljoprivrednici ne iskoriste u potpunosti svoju kvotu, dok je drugima sektorima ova odluka od izuzetne važnosti jer su imali povećanu potrošnju, primjerice zbog korištenja nove mehanizaciju ili su imali ove godine potrebu povećane obrade ili navodnjavanja, posebice u voćarstvu, povrtlarstvu ili ekološkoj proizvodnji ili drugim proizvodnjama. Ova odluka u sumi ukupne kvote koje Ministarstvo poljoprivrede ima kod Ministarstva financija ništa ne mijenja, a kvota ostaje ista.

Hrvatska poljoprivredna komora održala je tijekom rujna niz sastanak sa svim drugim dionicima na temu mogućnosti unaprjeđenja korištenja plavog dizela po povlaštenim cijenama u korist domaćih poljoprivrednika, a s ciljem osiguravanja potrebne količine plavog dizela svim poljoprivrednicima koji u tom pogledu imaju povećane potrebe.

Posredna pomoć osiguravala se i ranije fiksiranjem cijene plavog dizela na 8,49 kuna po litri, a oslobađanje od plaćanja trošarine koju korisnici ostvaruju pri kupovini plavog dizela za namjensko korištenje u poljoprivredi predstavlja značajnu neizravnu potporu poljoprivrednom sektoru, koja je u 2021. godini, po podacima  Ministarstva poljoprivrede, iznosila 580 milijuna kuna za više od 150 milijuna litara plavog dizela, priopćeno je iz Hrvatske poljoprivredne komore.