Sretan i blagoslovljen Božić svim poljoprivrednim proizvođačima i članovima HPK

Objavljeno: 22.12.2023.

Dragi i poštovani kolege poljoprivrednici,

Sretan i blagoslovljen Božić  sa željom da provedete u zdravlju, miru i ispunjenosti, okruženi svojim najdražima.

Iza nas je još jedna teška i zahtjevna proizvodna godina, ali ipak na kraju godine možemo biti zadovoljni i sretni što smo uspjeli i u ovoj godini proizvoditi hranu za sebe i građane Hrvatske. Iza nas je nekoliko teških godina koje su obilježili ogroman rast svih troškova proizvodnje, zbog čega smo bili suočeni s ogromnom krizom na tržištu hrane, inflacijom, ali i strahom kako ćemo ući u novu proizvodnu 2023. godinu. I te smo prepreke nadvladali i pokazali svu žilavost i izdržljivost hrvatskog sela i poljoprivrede.

Pred svima  nama su i dalje brojni izazovi, ali i prilike da hrvatska poljoprivreda i proizvodnja hrane dobiju na novoj snazi i otvaranju novih mogućnosti da budemo bolji, prisutniji na policama trgovina i da hrvatska hrana bude prvi izbor hrvatskih potrošača.

U godini pred nama ulazimo u drugu godinu primjene nove Zajedničke poljoprivredne politike koja nam donosi brojne mogućnosti, ali i neizvjesnosti kako ćemo se prilagoditi i hoćemo li biti bolji u proizvodnji, prodaji, nastupu na tržištu, povlačenju novca iz EU fondova i da li će se cijene troškova proizvodnje smanjiti, kako bi naša proizvodnja bila konkurentnija, nego što je to bilo u ovoj godini.

Čeka nas puno izazova, novih pravila,  a mi u HPK ćemo i dalje činiti sve kako bi kroz naše prijedloge još snažnije utjecali na našu Vladu i nadležne institucije da kroz svoje odluke pokažu snagu i da budemo država koja želi osigurati prehrambenu suverenost i razvijati ovaj sektor od iznimne važnosti za cijelo društvo i ruralne prostore.

U godini iza nas ostvareni su i pomaci u proizvodnji, što potvrđuje i procjena da je vrijednost poljoprivredne proizvodnje ponovo povećana, što je važna promjena za sve nas. Vjerujem da smo svi mi članovi HPK, ali i naši potrošači iz prethodnih godina naučili da više cijenimo i vrednujemo hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju.  HPK je tijekom ove godine provodio brojne kampanje i slao apele i poruke o važnosti domaće proizvodnje. U nekim smo stvarima uspjeli, a na nekima još uvijek svi zajedno moramo raditi.

U vjeri i nadi da ćete ovaj Božić i Novu godinu dočekati u krugu svojih najmilijih, zdravi, veseli i spremni za nove izazove želimo Vam

ČESTIT I BLAGOSLOVLJEN BOŽIĆ I SRETNU NOVU GODINU!

 

Vaša Hrvatska poljoprivredna komora