Spremni smo napraviti sve kako bi pomogli potresom pogođenim poljoprivrednicima i njihovim gospodarstvima

Objavljeno: 31.12.2020.

Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore održali su danas u Ministarstvu poljoprivrede sastanak s ciljem sagledavanja situacije nakon razornog potresa koji je zadesio područje Sisačko-moslavačke županije i Zagrebačke županije (područja oko Petrinje, Gline, Siska i drugih područja) te su predstavnike Ministarstva poljoprivrede dodatno informirali o situaciji na terenu koje su tijekom posljednja tri dana prikupili članovi HPK.

„HPK je zatražila isplatu potpora u što kraćem roku za poljoprivrednike koji su u pogođenim područjima, a raduje nas što je Ministarstvo već danas objavilo odluku da je, s obzirom na razmjere katastrofalnih događaja i prirodnih nepogoda, Agencija za plaćanja već pokrenula postupak žurnog odobravanja, a time i isplate proračunskog – HR dijela izravnih potpora za proizvodnu 2020. godinu. Ministarstvo nas je izvijestilo kako isplata ide već od ponedjeljka, izjavio je nakon sastanka predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

HPK čvrsto stoji uz sve građane i poljoprivrednike koji su na žalost pogođeni ovim katastrofalnim potresom. Učinit ćemo sve što je moguće kako bi prebrodili ovu tešku situaciju, a mjere pomoći morat ćemo dugoročno kreirati i pomagati tijekom obnove i oporavka narušenog potencijala naših poljoprivrednika. HPK i Ministarstvo poljoprivrede već imaju iskustva iz ranijih katastrofalnih nepogoda poput poplave u županjskoj Posavini, kada su akcije pomoći poljoprivrednicima bile koordinirane i učinkovite, dodao je Jakopović. 

HPK je zatražila da se napravi popis svih onih poljoprivrednika koji su pogođeni razornim potresom, kao i popis njihove stoke kako bi se moglo pristupiti daljnjim mjera pomoći (popis se očekuje već danas). Isto tako HPK je predložila da se osigura otkup stoke po tržišnim cijenama, te hitno pristupi osiguravanju sredstava i obnovi poljoprivrednih objekata kao i da se prioritet kod davanja kamp kućica i kontejnera da poljoprivrednicima, koji zbog prirode posla moraju biti blizu stoke koju imaju na svojim gospodarstvima, objavili su iz HPK.

Kako smo dobili informaciju na sastanku Ministarstvo poljoprivrede će od Europske Komisije zatražiti  iznimke za Mjeru 5. – Programa ruralnog razvoja (obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti) , kako bi se maksimalno omogućili fleksibilni kriteriji za pomoć proizvođačima koji su pretrpjeli štete. Isto tako savjetodavci će biti raspoređeni po gospodarstvima kako bi se administrativno olakšalo prijavljivanje šteta, objasnio je nakon sastanka predsjednik HPK Mladen Jakopović.

 HPK se ponudila osigurati stočnu hranu i vozila za prijevoz stočne hrane, kao i ostalog potrebnog repro materijala, ali i osigurati otkup grla za tov, ako za to bude potrebe. Hrvatska poljoprivredna komora i Ministarstvo poljoprivrede će zajedno sa Stožerom civilne zaštite međusobno koordinirati kako bi se osigurala maksimalna pokrivenost svih potrebnih stvari poljoprivrednim proizvođačima, priopćeno je iz HPK.

HPK ujedno poziva sve donatore (proizvođače, dobavljače, prerađivače) koji žele pomoći s poljoprivrednim potrepštinama (gorivo, mehanizacija, hrana i sve ostalo) da nam se jave vezano za moguće donacije. Svi potencijalni donatori i njihove mogućnosti doniranja biti će javno objavljeni na našim stranicama. E-mail za donacije je donacije@komora.hr. Isto tako moguća je uplaćivanje financijske pomoći na humanitarni račun PBZ HR382340091510660279.