Spašavanje otkupa mlijeka u Lici od 120 malih proizvođača

Objavljeno: 30.10.2019.

HPK: Radimo na spašavanju otkupa mlijeka u Lici od 120 malih proizvođača 

Predsjednik Hrvatska poljoprivredne komore Mladen Jakopović sudjelovao je u utorak, 29. listopada 2018 godine u Brinju na radnom sastanku sa županom ličko-senjske županije Darkom Milinovićem i načelnikom općine Brinje Zlatkom Fumićem na kojem se razgovaralo o pronalaženju rješenja vezano za probleme s otkupom mlijeka od malih proizvođača s ovog područja.

„Hrvatska poljoprivredna komora od početka je uključena u rješavanje ovog problem. PIK Rijeka od 1. studenoga prestaje s otkupom mlijeka pa se u problemima našlo 120 proizvođača s područja općine Brinje. Iako se ne radi o velikim količinama u pitanju je veliki broj kooperanata, zbog čega smo odmah pokrenuli inicijativu za rješavanje ovog problema, izjavio je predsjednik HPK Mladen Jakopović nakon sastanka.

„Samo u mjestu Brinje u problemu se našlo oko 20 obitelji kojima je to jedini prihod, dok je dijelu proizvođača to dopunska djelatnost. Pokrenuli smo inicijativu i odmah, nakon što smo od naših članica dobili informaciju da se otkazuje otkup od malih proizvođača, zatražili sastanak s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković“, kazao je Jakopović.

Vjerujem da ćemo u idućih nekoliko dana izaći sa sustavnim rješenje kojim ćemo spasiti dio proizvodnje mlijeka u Lici. Proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj godinama se suočava s problemima, a na ovom primjeru ćemo pokazati da je uz zajedničku inicijativu i napor svih dionika moguće zaustaviti daljnji pad proizvodnje mlijeka. Posebice se to odnosi na zaštitu malih proizvođača, s malim količinama koji su na udaru velikih mljekara, koje tvrde kako im se prikupljanje malih količina mlijeka, na velikom prostor financijski ne isplati, ističe Jakopović.

Budući da je generalni problem situacije s mljekarstvom u Brinju prikupljanje i odvoz mlijeka sudionici sastanka naglasili su kako se to mora organizirati na tome području. I župan Milinović podržao je sva nastojanja da se na području cijele Županije nađe sustavno rješenje koje će u to uključiti svakog proizvođača mlijeka iz Ličko-senjske županije.

„U svakoj opciji traženja rješenja županija će pomoći. Problem je i u tome kada se pri tome dogodi da Ličko-senjska županija izdvaja velika sredstva za poljoprivredu, a država niti kune. Zato se pod hitno moraju znati problemi cijene otkupa, sakupljanja i distribucije mlijeka do velikih mljekara“, kazao je Milinović.

HPK, kao središnja institucija hrvatskih poljoprivrednika nastojat će i dalje rješavati probleme s kojima se zbog tržišnih okolnosti suočavaju mali proizvođači. Svima nam je u interesu zaštita proizvodnje i očuvanja ruralnih prostora, zaključio je Jakopović.