Sastanak Skupštine Copa Cogeca organizacije

Objavljeno: 20.09.2018.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore prošli tjedan sudjelovao je na sastancima Skupštine Copa-Cogeca organizacije.

Na sastancima se najviše raspravljalo o novom prijedlogu Zajedničke poljoprivredne politike, međunarodnim ugovorima i štetama koje nastaju zbog divljači.

Rasprava o zajedničkoj poljoprivrednoj politici bila je zahtjevna zbog različitih interesa država članica, ali i zbog sve većih obaveza koje Komisija postavlja uz manja financijska sredstva. Najviše se rasprave vodilo oko proračuna, ograničenja i vanjske konvergencije kojom bi se izjednačili iznosi po hektaru državama članicama. RH vanjska konvergencija ne odgovara u potpunosti zbog iznosa po hektaru koji je veći u odnosu na prosjek Europske unije. Zatim oko ograničenja poticaja s obzirom na veliku razliku u strukturi poljoprivrednih gospodarstava diljem država članica. Osim navedenog na dnevnom redu bila su i proizvodno vezana plaćanja koji bi se prema prijedlogu Komisije trebala smanjiti, te nova Eko shema koja je obavezna za države članice. Komora je provela prvi krug konzultacija oko zajedničke poljoprivredne politike sa svojim članovima, u narednom razdoblju zbog promjene strukture članstva vodit će se javna rasprava o svim točkama koje se odnose na novi prijedlog Zajedničke poljoprivredne politike. Predsjednik Jakopović je naglasio kako sada otprilike možemo vidjeti što su kritične točke za raspravu i u kojem smjeru neke od država planiraju ići. Održat će se javna rasprava i izuzetno nam je važno da u ovoj godini budemo na liniji s našim proizvođačima kako bi mogli dati mišljenja s terena Komisiji, EU Parlamentu i našim institucijama.

Na jednom od sastanaka prisustvovao je Povjerenik za zaštitu okoliša Carmenu Vella. Poljoprivredni proizvođači pokušali su ukazati na opasnost koja nastaje zbog porasta divljači te da je potrebno mijenjati Direktivu o očuvanju prirodnih staništa i divlje flore i faune. Tijekom sastanaka primljena je obavijest kako je Belgija potvrdila izbijanje afričke svinjske kuge, što je dodatno zabrinulo poljoprivrednike oko opasnosti koje vrebaju zbog divljači, ali poslalo jasnu poruku Komisiji da hitno mora nešto poduzeti.