Sastanak predstavnika Odbora za peradarstvo HPK i Ministarstva poljoprivrede

Objavljeno: 23.11.2023.

Odbor za peradarstvo Hrvatske poljoprivredne komore održao je 22. studenog 2023. godine sastanak u Ministarstvu poljoprivrede sa ministricom Marijom Vučković i njezinim suradnicima vezano za problematiku ptičje gripe, mogućnosti uvođenja sektorskih natječaja za investicijske mjere u peradarstvu, a razgovaralo se i o pitanju izgradnje mega farmi u Hrvatskoj čime je moguće ugroziti sadašnju domaću peradarsku proizvodnju.

Na sastanku su ispred HPK sudjelovali predsjednik Odbora Dražen Čurila te potpredsjednica Božica Špoljar.

Predstavnici HPK  zatražili su veću informiranost i obeštećenje poljoprivrednika zbog ptičje gripe te su upozorili kako se gripa ozbiljno širi u brojnim državama članicama. Zatraženo je i uvođenje dodatnih mjera za dobrobit životinja i financiranje Newcaslte naređenih mjera, kao i uvođenje sektorskog natječaja za investicijske mjere, priopćeno je iz HPK. Dodaju kako je na sastanku dogovoreno da će se pojačati obavijesti proizvođačima o naređenim mjerama.

„Na sastanku smo iskazali bojazan zbog najavljenih investicija mega farmi ukrajinskih poduzetnika koji bi prema procjenama stručnjaka uzrokovali kolaps domaćeg peradarstva, veći nego ptičja gripe, ne samo u Hrvatskoj već i Sloveniji i Austriji. Isto tako zatražili smo i veće analize uvozne robe, te ćemo poslati i dodatni zahtjev za povećanim nadzorom uvozne robe pilećeg mesa i jaja zbog influence“, izjavio je predsjednik Odbora Dražen Čurila.

Peradari smatraju kako neke investicijske mjere za sektor država može uvesti putem Strateško plana,  te da je moguće pronaći sredstva putem nacionalne omotnice. Jedan od naših prijedloga je i financiranje povećanih troškova koji nastaju uslijed napora proizvođača da smanje transportni mortalitet, pojašnjavaju iz HPK.

Dodano ističu kako su od strane predstavnika Ministarstva informirani da nisu mogući sektorski natječaji, ali s obzirom da peradari, kopitari i ovčari/kozari nisu do sada imali sektorske natječaje može se razmišljati o dodatnim bodovima, na postojeće natječaje. Tako bi se u budućnosti trebala pustit dva investicijska natječaja i to jedan za drugim čime bi se olakšale investicije u sektor.

U HPK ističu kako su im predstavnici Ministarstva poljoprivrede objasnili kako nemaju uvid u kojoj je fazi razvoj dvaju spomenutih mega farmi, međutim obvezali su se kako će nastojati očuvati konkurentnost i neovisnost domaće proizvodnje.