Ruralne žene traže da se u okviru Strateškog plana otvori posebne mjere i za žene poljoprivrednice

Objavljeno: 19.06.2023.

U Šibeniku 16. lipnja 2023. održan je prvi Living Lab Hrvatska (LLHR) za Eko-žene poduzetnice (EWE) u okviru projekta GRASS CEILING (Obzor Europa) kojeg financira Europska komisija. Cilj projekta je osnažiti socioekološke inovacije koje vode žene u ruralnom gospodarstvu i ruralnim zajednicama. Diljem EU uspostavlja se devet socioekoloških laboratorija za žene inovatorice koji će pratiti razvoj osam žena inovatorica koje dolaze iz ruralnih područja. U LL HR EWE putem javnog poziva izabrane su: Marijana Svetić (OPG Svetić), Jasminka Gršković (OPG Gršković), Silvija Terlević (Obrt Matteo), Tatjana Klepo (Udruga maslinara Grada Kaštela ‘Mastrinka’), Ines Dundović (tvrtka Veggie), Birgit Boljun (OPG Boljun), Vesna Jakić (Udruga Ruta wool & Design), Ana Kovačić (OPG Kovačić).

Tijekom prvog LL HR sudionice su se međusobno upoznale te razmijenile iskustva vezana za poslovanje, uvođenje inovacija, prepreke s kojima su susretale i predložile mjere koje je potrebno poduzeti kako bi se poboljšao status žena u ruralnim područjima. Na inovacije ih je potaknula promjena svijesti o okolini, glad za znanjem, prijenos znanja za bolji svijet, mijenjanje tradicije, zdravije životno okuženje, oživljavanje priča iz djetinjstva, suživot s prirodom. Na svom putu do uspjeha sretale su se s velikim nerazumijevanjem okoline kao i brojnim administrativnim barijerama, čestim izmjenama zakona i propisa te nedostatkom adekvatne pomoći oko prijenosa znanja i istraživanja. U drugom dijelu cjelodnevne radionice EWE sudionicama pridružile su se predstavnice civilnog sektora, profesorica i sociologinja iz Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru (izv. prof. dr. sc. sociologije Valerija Barada i viša predavačica Nensi Segarić), dr. sc. Anita Silvana Ilak Peršurić, profesorica stručnog studija Veleučilišta u Rijeci, ravnateljica razvojne agencije Šibensko-kninske županije Mira Lepur, djelatnik razvojne agencije Šibenik Stipe Španja, , izv. prof. na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Ana Matin, Elizabeta Pezo Paliska nositeljica OPG-a, Katarina Banić članica OPG-a, Morana Jednačak IPS konzalting.

Sudionice rješenje vide u stalnoj edukaciji, praktičnom prijenosu znanja od poljoprivrednika koji već imaju dobre prakse, digitalizaciji proizvodnje i prodaje proizvoda, kao i otvaranju posebnih mjera za žene u okviru Strateškog plana. Osim navedenog žene su naglasile kako im veliki problem stvara problematika poljoprivrednog zemljišta te su predložile porez na neobrađeno zemljište i/ili davanje istog u najam. Radionicu su vodile organizatorice s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ramona Franić i izv. prof. dr. sc. Nataša Bokan te dr. sc. Tajana Radić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Marijana Svetić dolazi iz Like. Majka je dvoje djece. Bavi se plasteničkom proizvodnjom. Osim poljoprivredne djelatnosti proizvodi nakit i lampe Nikola Tesla. Također, zaposlena je u Civilnoj zaštiti.

Vesna Jakić, završila je tekstilni fakultet. 2000 je osnovala udrugu Ruta na otoku Cresu. Okupila je mnoge žene te ih naučila filcanju.  Sada filcanje podučava u školama, a studenti joj dolaze na praksu.

Tatjana Klepo dopredsjednica je udruge maslinara Grada Kaštela ‘Mastrinka’. Doktorirala je na Agronomski fakultet. Fokusirala se na maslinarstvo i prirodno očuvanje baštine.

Silvija Terlević (Obrt Matteo), majka troje djece. Bavi se uzgojem autohtone pasmine istarskog goveda. Također, ima ovce te konje hladnokrvnjake.

Birgit Boljun je pravnica koja je prepoznala maslinarstvo  te je kroz natječaj za mlade poljoprivrednike opremila svoje gospodarstvo. Osim proizvodnje maslinovog ulja vodi zaštitarsku tvrtku u kojoj su većina muškarci.

Ines Dundović, samohrana majka. U tvrtki Veggie je partner. Bave se proizvodnjom povrća te imaju vlastitu predadu. Svoje proizvode plasiraju u Interspar-u.

Ana Kovačić proizvodi bobičasto voće, aroniju, kupine, maline, borovnice, mentu, lavandu, ruže za likere i starinske sorte voća, malina, bazga. Imaju 13 vrsta sirupa, likera, džemova, tinktura, sirupa za zdravlje, suvenire.

Jasminka Gršković OPG koji proizvodi kuglice za sušilicu za ekološko pranje odjeće s mirisom lavande. Organizira brojne radionice za potrebe turizma i manifestacije, te uči  djecu u školama i vrtićima tehniku filcanja.