Prvi sastanak srednjoeuropskih poljoprivrednih komora

Objavljeno: 08.07.2019.

U petak, 5. srpnja 2019. godine, održan je prvi sastanak srednjoeuropskih poljoprivrednih komora na Državnoj ergeli Babolna, u Mađarskoj.

Uz predstavnike Mađarske komore, na sastanku su sudjelovali predstavnici poljoprivrednih komora iz Austrije, Hrvatske, Slovačke, Češke i Poljske. Hrvatsku su predstavili predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Mladen Jakopović i voditeljica Odjela za regionalni razvoj, Tajana Radić.

Glavna tema bila je skupna reforma poljoprivredne politike. Raspravljalo se o regionalnoj suradnji između poljoprivrednih komora, o glavnim problemima i interesima poljoprivrednika u vezi s reformom ZPP-a i mogućnostima ublažavanja klimatskih promjena koje utječu na poljoprivredu.

Predsjednik Jakopović govorio je o duplim standardima proizvodnje u kojima uvezena roba ima niži standard, a domaća viši standard te na taj način domaća roba trpi štete zbog višeg standarda i više cijene. Svi predstavnici su se složili u protivljenju ovakvim dvostrukim standardima i smanjenju proračuna za poljoprivredu smatrajući da proračun za poljoprivredu treba povećati te osigurati ekonomsku i socijalnu stabilnost sektora.