Prosvjedi u Pragu

Objavljeno: 16.09.2022.

Hrvatska poljoprivredna komora sa svojim vodstvom komunicirala je prosvjede država Višegradske skupine koji će 15. i 16. rujna na različite načine u svojim državama, kroz mirne te simbolične prosvjede i akcije  ukazati na izuzetno loše stanje u poljoprivredi kao i na krizu koja vlada na globalnom tržištu hrane. Zbog ovog stanja potrošači vrlo često optužuju poljoprivrednike, a ne politike koje se trenutno provode u EU te nesigurne lance opskrbe u kojima su poljoprivrednici na najvećem udaru i zadnji u lancu koji ostvaruju profit.

HPK je izvijestila o namjerama V4 skupine, a na poljoprivrednicima je na koji način žele poslati poruke.

Poljoprivrednici nisu sigurni u svoju budućnost kroz Zajedničku poljoprivrednu politiku, Zeleni plan, ali i politike na nacionalnim razinama jer sve teže ostvaruju svoju dohodak i ključan cilj – proizvodnju konkurentne hrane za potrošače. Cijene hrane rastu, zbog čega građani vrlo često krive poljoprivrednike, dok na tržištu vlada kriza s ogromnim ratom cijenama svih inputa (energija, gorivo, gnojiva, sredstva za zaštitu bilja, sjeme, rezervni dijelovi i dr). Cijene agrarnih roba padaju ( među ostalih i zbog rata u Ukrajina) zbog čega je nešto nužno učiniti na razini EU. Zato smo se potpisali Memorandum Višegradske skupine.

HPK je u svom pismu, ali  i prilikom potpisivanja Memoranduma, predstavnike skupine V4, koji će fizički prisustvovati sastanku V4 – poljoprivrednih organizacija, zamolila da podijele i hrvatske stavove i mišljenja o trenutnoj situaciji (koja je dovela do potpisivanja Praškog memoranduma) na konferenciji za novinare. Konferencija za novinare održat će se ispred Kongresnog centra u Pragu, u kojem će se održavati neformalni sastanak ministara poljoprivrede EU. I na taj je način važno komunicirati aktualne probleme poljoprivrednika diljem Europe.

Iz HPK podsjećaju kako se od 15 do  16. rujna 2022. održava neformalni sastanaka ministara poljoprivrede EU ( Agrifish Council) zbog čega će članice V4, kojima pripada i Hrvatska u svojim državama organizirati mirne prosvjede i simbolične prosvjedne akcije. Ujedno će se ministrima poljoprivrede EU predstaviti zajednički memorandum poljoprivrednika iz ECT zemalja, V4+ , te Regija triju mora. U isto vrijeme očekuje se da će poljoprivredni konvoji traktora za “slobodu” vozit  brojnim zemljama kako bi se i na ovaj način privukla pozornost medija i građana. Prihvatljivi su i drugi oblici demonstracije koji ne ugrožavaju javni red i mir, a sa kojih će se poslati ključne poruke kako je vrijeme da se nešto poduzme.

Zemlje koje neće biti fizički prisutne na sastanku V4 zamoljene su da pripreme svoje članove (poljoprivrednike) za mirne prosvjede koji ne moraju biti masovni, važno je istaknuti probleme poljoprivrednika i da ih se na odgovarajući način komunicira putem medija, na društvenim mrežama  a ključne poruke trebaju biti „Za pristojan život i Zeleniju, ali i ekonomski održivu poljoprivredu“, kažu u HPK.

 

Mogući hastagovi su: #farmersforfuture; #farmerizapristojan život; #greenbutnotsuicidial; #nofarmersnofood; #praškimemorandum; #poljoprivrednisavjet