Projekt Living Lab Croatia: Održan četvrti susret žena inovatorica na Krku i Cresu

Objavljeno: 29.03.2024.

Living Lab Croatia (LLHR), četvrti susret hrvatskih žena inovatorica,  pod nazivom Eco-Women Entrepreneurs (EWE) održan je 21. i 22. ožujka 2024. na dva susjedna otoka – Cresu (Moiseova palača) i Krku (Gradska vijećnica Krk i OPG Gršković). Organizatori sastanka su Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska poljoprivredna komora (HPK), a mjesto susreta odabran je iz razloga što je dvoje sudionika iz Cresa i Krka, zbog čega je odlučeno da se u radionice uključe i lokalna zajednica, ističu iz HPK.

Prvi dan susreta održan je na otoku Cresu, u palači Moise. Living Lab je bio podijeljen u dva dijela. U prvom dijelu sudjelovalo je sedam inovatora, dok su u drugom dijelu, uz sedam inovatora sudjelovali i četiri druga dionika iz lokalne zajednice. U prvom dijelu, ukratko su predstavljene dosadašnje i buduće aktivnosti projekta, a dogovoren je datum i mjesto održavanja petog susreta.

Prvi dio sastanka Living Lab-a bio je usredotočen na proces inovacije – dovršavanje faze preoblikovanja i početak ideje. Nakon kratke prezentacije o razvijanju gledišta, inovatorice su dobili radne materijale i zamoljeni su da generiraju ideje o tome koju će potrebu svojih kupaca pokušati zadovoljiti i koji su bili njihovi uvidi. Inovatori su predstavili svoje ideje i međusobno ih komentirali. Među idejama su bili zdravi obroci za djecu, topli obrok u termos posudi, zdravi sokovi, manje boce s maslinovim uljem, jela od konjskog mesa, proizvodi vezani uz vunu i filcanje. Ponuđeni si i doživljaji za obitelj, boravak u masliniku, rad rukama, susret s ovcama. Među idejama su se našli i izrade Nikola lampica te kuhanja veganskih i vegetarijanskih jela.

Nakon toga je uslijedio sljedeći korak, pa su svi sudionici razmijenili mišljenja o ideji svakog sudionika – što bi se moglo izvesti/proizvesti. Sudionici su prilično uspješno generirali ideje i u sljedećoj sesiji od njih je zatraženo da sve te generirane ideje dodatno razrade.  Svaki je sudionik lako razvrstao generirane ideje u četiri kvadranta, eliminirajući tako one s niskom vrijednošću i velikim trudom i ističući one s malo truda i velikom vrijednošću. U kratkoj završnoj sesiji komentirali su koje su ideje odabrane za mogući nastavak razvoja.

 

„Tijekom susreta predstavnicima lokalne zajednice predstavljen je projekta Grass Celing odnosno koji su ciljeva projekta. Fokus ovog sastanka bilo je predstavljanje predstojećeg formiranja operativnih skupina. Razgovaralo se o mogućim idejama, a tema povezivanja vune i poljoprivrede nametnula se kao ideja s kojom se većina sudionika mogla povezati. Kao naziv nacrta projekta (operativne skupine) odabran je „Put vune“. Cilj operativne skupine mogao bi biti istražiti ulogu ovčje vune u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji, a dogovoreno je da će inovatori obavijestiti projektni tim Grass Ceilinga o eventualnim daljnjim potencijalnim partnerima“, objavljeno je iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Tijekom susreta održana je i radionica filcanja u obrtničkoj sobi inovatorice Vesne Jakić, koja je sudionike upoznala sa svojim ručnim radom i uputila inovatorice u tehniku ​​mokrog filcanja.

Drugog dana na Krku je predstavljen projekt te su inovatorice razgovaralo o osnivanju operativne grupe „Put vune“. S lokalnim dionicima razgovaralo se o problemima žena na otoku Krku, načinima njihova rješavanja i ulozi donositelja odluka. Udruga Žene za otok predstavljena je kao primjer dobre prakse, a njezina je voditeljica istaknula važnost umrežavanja žena i razmjene informacija. Susret je nastavljen u masliniku OPG-a Gršković, gdje je održana radionica suhog filcanja. Tijekom sastanka dogovoreno je da će jedna od inovatorica sudjelovati na Showcase u Vilnius u studenom 2024.