Priopćenje sa Skupštine Copa Cogeca, Predstavnici HPK susreli se s dva nova povjerenika EU

Objavljeno: 29.11.2019.

Predstavnici HPK susreli se s dva nova povjerenika EU
Novi povjerenik EU za poljoprivredu snažno se protivi ulasku roba niske kvalitete na tržište EU i želi više mladih u poljoprivredi

Predsjednik odbora za mljekarstvo HPK Igor Rešetar susreo se s novoimenovanim povjerenikom za poljoprivredu Europske komisije Januszom Wojciechowskim na skupštini Copa Cogeca koja je održana 28.i 29.studenoga u Briselu.
Novi EU povjerenik za poljoprivredu članovima Copa Cogeca-e je ukratko predstavio sljedeće poteze koje planira učiniti tijekom svog mandata.
Prema njegovima riječima poljoprivredni proračun za EU poljoprivredu ne smije padati, a naglasio je kako dodatna opterećenja poljoprivrednika vezana za ozelenjivanje moraju biti dodatno stimulirana. Povjerenik Janusz Wojciechowsk smatra kako novac treba biti ravnomjerno raspoređen kao i troškovi koje može pokriti neki drugi fond ne bi trebali ići iz ruralnog razvoja.
Posebno je naglasio kako se snažno protivi ulasku poljoprivrednih roba niske kvalitete na EU tržište, dok su s druge strane EU proizvodi s visokom kvalitetom, zbog visokih troškova proizvodnje, imaju sve manju konkurentnost i teško se nose s robama iz uvoza.
Jedna od ključnih njegovih poruka je i to da izvoz ne bi trebao biti prioritet zbog zagađenja okoliša putem transporta, te da je potrebna jače razvijati promociju  proizvoda na domaćem tržištu.
Novi je EU povjerenik izrazio želju da kroz svoj mandat EU svojim politika, posebice kroz ZPP uspije privući što više mladih ljudi koji će htjeti ostati živjeti u ruralnim sredinama i baviti se poljoprivredom jer im to može pružiti visoku kvalitetu života.

Nakon susreta s novim povjerenikom Januszom Wojciechowskim, predsjednik odbora za mljekarstvo HPK Igor Rešetar je razgovarao i s novoimenovanim povjerenikom za trgovinu, a dosadašnjim povjerenikom za poljoprivredu, Philom  Hoganom.
„Ukratko sam mu se prezentirao stanje u hrvatskom sektoru mljekarstva i drastični pad vezano za broj proizvođača. Također, izrazilo smo zabrinutost zbog novih trgovinskih ugovora, kao i izlaska Velike Britanije iz EU-a, te koje se moguće posljedice za poljoprivrednike EU, ali i Hrvatske zbog ovih promjena, kaže Igor Rešetar.
Povjerenik Hogan je kroz razgovor naglasio kako se radi na novim tržištima te da bi svim poljoprivrednicima, pa onima iz Hrvatske posebno trebalo biti interesantno tržište velikih zemalja poput Kine koje se otvara i ima sve veće potrebe za uvozom visokokvalitetnih proizvoda iz EU.

Hogan je izjavio kako je upoznat sa stanje u Hrvatskoj kako u poljoprivredi tako i u trgovini, a posebno se osvrnuo na situaciju vezano za pravila oko nepoštenih  trgovačkih praksi protiv kojih se borio za vrijeme svojeg mandata povjerenik za poljoprivredu. Namjera mu je i da se na novoj funkciji bori za veća prava poljoprivrednika i kontrolu provođenja Uredbi oko nepoštenih trgovačkih praksi.
Tijekom skupštine Copa Cogeca-e održana je i prezentacija te najava njihovog dvogodišnjeg kongresa koji će se održati u Hrvatskoj.
Naime, preko 400 europskih poljoprivrednika sudjelovat će na ovom kongresu koji će se od 5. do 7. listopada 2020. godine održati u Šibeniku.
To je prvi takav međunarodni Kongres poljoprivrednika koji će na jednom mjestu okupiti predstavnike iz svih država članica. Očekuje se oko 400 sudionika i najrelevantnijih donositelja odluka, a prijave za Kongres krenut će već u siječnju o čemu će HPK redovito izvještavati javnost.