Priopćenje sa sjednice saborskog Odbora za poljoprivredu

Objavljeno: 24.01.2019.

Programe raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem i veličinu zemljišta treba donijeti dogovorom i konsenzusom

U ožujku prošle godine stupio je na snagu Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji ovlasti za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem daje jedinicama lokalne samouprave. Općine i gradovi bili su dužni predložiti i usvojiti Programe raspolaganja u roku od tri mjeseca. Upravo o dinamici donošenja programa u srijedu se raspravljalo na sjednica Saborskog odbora za poljoprivredu na kojoj je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Mladen Jakopović, upozorio da veličinu zemljišta koje se daje u zakup treba donijeti konsenzusom i dogovorom.

 

– Hrvatska poljoprivredna komora intenzivno se zalaže da na lokalnoj razini općinski načelnici i gradonačelnici, u čijim je rukama sad raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, okupe sve aktivne poljoprivrednike na svojim područjima koji su posjednici i koji su u zakupu i koncesijama bez obzira na način ugovora. Nužno je da svi zajedno sjednu i vide koja je to optimalna veličina posjeda koja bi zadovoljavala tu lokalnu sredinu – poručio je Jakopović.

 

Mišljenja je da se ne smije dogoditi da neki aktivni poljoprivrednik, koji je u razvoju i rastu ili ima već stabilno poslovanje, izgubi veličinu svog posjeda ili da ostane bez zemlje. Posebice bi to bilo pogubno za poljoprivrednike koji su dobili sredstva za razvoj poslovanja preko nekih od EU fondova.

 

– Ukoliko se dogodi da ostane bez dijela ili ukupne površine morat će vratiti sredstva jer neće zadovoljiti uvjete po tom projektu. To opet posljedično može biti loše za ukupni proračun RH jer će se morati vraćati ta ista sredstva u Program ruralnog razvoja – pojasnio je Jakopović.

 

Hrvatska poljoprivredna komora u ovom trenutku traži, ukoliko je Zakonom predviđeno da se aneksom ugovora o korištenju državnog poljoprivrednog zemljišta koji se odnosi na nove Agrokorove tvrtke omogućuje daljnje korištenje, da se isti model primjeni i na postojeće ugovore o privremenom korištenju državnog poljoprivrednog zemljišta za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrte te male tvrtke. Također, HPK smatra da je važno napraviti korekciju cijene zakupa u kojoj će Agrokorove tvrtke imati jednaku cijenu kao i ostala poljoprivredna gospodarstva, a ne nekoliko puta manju od ostalih kao što je bilo do sada.

 

– Riječ je o malim OPG-ovima, odnosno srednjim i malim tvrtkama, OPG-ovima i obrtnicima. Dakle, da oni koji kontinuirano rade, koji kontinuirani pridonose budžetu Republike Hrvatske i imaju svoj razvoj, da i dalje nastavljaju s radom i rastom – poručio je u konačnici Jakopović.