Priopćenje sa 6. Skupštine HPK

Objavljeno: 17.06.2020.

HPK: Naša uloga u kreiranju poljoprivredne politike RH važnija nego ikada

Hrvatska poljoprivredna komora održala je u utorak, 16. lipnja 2020. godine u Zagrebu šestu po redu izvještajnu skupštinu o radu HPK u 2019. godini. Članovi skupštine istaknuli su kako je kroz cijelu 2019. godinu HPK kroz 19 strukovnih Odbora te brojne sastanke s nadležnim institucijama i na međunarodnoj razini vršila pritisak i borila se za usvajanje i donošenje ključnih odluka kako bi se stanje u hrvatskoj poljoprivredi promijenilo i usmjerilo na jači razvoj, nove investicija te opstanak ruralnih prostora RH.

Isplata poticaja do punog iznosa, označavanje i promocija proizvoda, izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, jačanje sektora kroz proizvodnju i prodaju zelene energije, samo su neki od glavnih naši zahtjevi koje smo iznijeli i tražili kroz 17 sastanaka s ministricom poljoprivrede, a uputili smo čak 105 konkretna prijedloga koje smo prethodno utvrdili kroz naše odbore. HPK je pokazala svoju snagu jer su brojnih naši zahtjevi i prijedlozi usvojeni te ugrađeni u zakonska rješenja i pravilnike čime smo dokazali našu usmjerenost na zaštitu i borbu za interese hrvatskih poljoprivrednih proizvođača, izjavio je predsjednik HPK Mladen Jakopović u izvještaju o radu HPK za 2019. 

Predstavnici HPK su kroz čak 22 sastanka radnih skupina Copa Cogeca, 21 sastanak grupa civilnog dijaloga Europske komisije (ruralni razvoj, izravna plaćanja, ZPP, govedarstvo, svinjogojstvo, maslinarstvo, mljekarstvo, peradarstvo, voćarstvo i povrtlarstvo, pčelarstvo, ovčarstvo i kozarstvo, jaka alkoholna pića, vinogradarstvo, citrusi, šumarstvo, međunarodni odnosi i šumarstvo), 6 okruglih stolova i radionica te 4 skupštine – Copa-Cogeca, tijekom 2019. zastupali interes hrvatske poljoprivrede na međunarodnoj razini.

„Veći proračun za nove zahtjeve ZPP-a, uvođenje tržišno usmjerenih investicija, te isticanje zahtjeva kako bi svaka država morala imati minimalno 70 posto osiguranu samodostatnost zbog mogućih kriznih situacija, dok trgovinski ugovori ne bi smjeli dozvoliti uvoz roba ispod zadanih zelenih EU standarda, samo su neki od ključnih politika od kojih ne odustajemo. Pokrenuli smo inicijativu da Savjetodavna služba mora prestati biti administrativna, dok Strategija „Od polja do stola “ mora uzeti u obzir sva tri stupa održivosti (ekonomski, socijalni i ekološki). To je jedini način da se prepozna doprinos poljoprivrede i ruralnih područja u proizvodnji hrane i hrane za životinje, kao i biogoriva te pošumljavanja“, naglasio je Jakopović. 

Članovi skupštine su podržali izvještaj za rad u 2019. godini u kojem je posebno istaknuto kako će HPK nastaviti voditi borbu za bolju poljoprivredu, a posebno je to potrebno kroz još veću komunikaciju s potrošačima i građanima o doprinosu poljoprivrednika u proizvodnji zdrave hrane i ostalih važnih usluga ekosustava od značaja za društvo. Istaknuta je i potreba za veću komunikaciju o izradi strategija i planova, prijevodu dokumenata na nacionalne jezike kako bi poljoprivrednici imali transparentan pristup informacijama.

Predstavnici sektorskih Odbora HPK skupštini su podnijeli izvještaje o radu svojih Odbora, pri čemu je istaknuto kako će HPK nastaviti politiku okupljanja svih udruženja poljoprivrednika i artikuliranju svih zahtjeva kroz osnivanje novih Odbora po uzoru na  krovno udruženje europskih poljoprivrednika Copa Cogeca. Članovi skupštine uvjereni su kako bi odluke važne za poljoprivredu bile još bolje kada bi predstavnici HPK imali 51 posto predstavnika u svim Povjerenstvima Ministarstva poljoprivrede čime bi legitimnost u donošenju odluka poljoprivrednika jače došla do izražaja.

Nazočne na skupštini je pozdravio državni tajnik ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek koji je podržao rad HPK te naglasio kako je ovih dana krenula prezentacija ambiciozne Strategije poljoprivrede RH za iduće desetogodišnje razdoblje u koju su ugrađeni brojni zahtjevi i prijedlozi HPK. Državni tajnik Tušek je odgovarao na brojna pitanje predstavnika HPK vezano za novu strategiju te istakao kako će, nakon prezentacije strategije, krenuti izrada akcijskog plana u koji Ministarstvo želi ugraditi i prijedloge HPK.

„OPG-ovi ostaju strateška odrednica hrvatske poljoprivrede, ali ih treba ojačati, a jedna od mjera bit će učinkovitija i pravednija raspodjela izravnih plaćanja potpora dohotku. Kapitalne potpore, nove tehnologije svima, ali potpore dohotku trebaju više malima i osjetljivima, koji su uistinu poljoprivrednici. Jedan od ključnih ciljeva strategije je udvostručenje vrijednosti poljoprivredne proizvodnje sa sadašnjih 17 milijardi kuna u idućih deset godina, naglasio je Tušek.