Priopćenje Konferencija „Inovativna i održiva Zajednička poljoprivredna politika“ u sklopu projekta “CAP FOR YOU”

Objavljeno: 02.04.2019.

Konferenciju pod nazivom „Inovativna i održiva Zajednička poljoprivredna politika“ Hrvatska je poljoprivredna komora organizirala prvog dana održavanja 22. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma u Gudovcu. U sklopu konferencije održan je okrugli stol pod nazivom „Doprinos ZPP-a proizvodnji, zapošljavanju, inovacijama i zaštiti okoliša“.

Uvod je bilo izlaganje o projektu „CAP FOR YOU“ koji je financiran od strane Europske komisije s ciljem promocije mjera Zajedničke poljoprivredne politike. Cilj projekta je informirati poljoprivredne proizvođače i mlade o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici Europske unije, o programima i mjerama kako se provode te o smjernicama i načinu kako Europska komisija kreira svoje poljoprivredne politike.

Komora je u sklopu projekta promovirala 10 uspješnih priča poljoprivrednika, a predstavnica jedne od priča OPG Adela Jareš kratko se uz svoj video predstavila sudionicima. Tijekom svg obraćanja istaknula je koliko je važno ne odustajati, boriti se, biti inovativan i koristiti prilike. Također, napomenula je kako pristup financiranju najvažniji i da država mora osigurati instrumente koji će pomoći poljoprivrednicima oko kredita s kamatnim stopama koje neće biti više od 1%.

Uz predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore Mladena Jakopovića na okruglom su stolu sudjelovali zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, predsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Tomislav Panenić i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Govoreći i ZPP-u Jakopović je naglasio dobre i loše strane.

„Loše je bilo što smo kasnili, tražili smo se, ali unatrag 2-3 godine krenulo se ozbiljnije. Ima još problema u pravilnicima, ali stvari idu na bolje. Ono što najviše muči poljoprivrednike, pokazalo je i projekt, je nedovoljna informiranost. Također moramo u poljoprivredi razmišljati sektorski. Mi smo dio COPA-COGECA-e, koja ima 48 sektorskih odbora, a mi aktivno sudjelujemo u 20-ak odbora. Moramo imati sektorska mišljenja te sa zajedničkim stavom ići prema parlamentu i komisiji“, rekao je predsjednik HPK.

Marijana Petir je naglasila da je hrvatskim poljoprivrednicima ZPP donio više novca, ali da ne dobivaju puni iznos do 2022.

„Hrvatska je pokazala da ima niz prednosti koje bi mogli bolje koristiti. Imamo visok postotak ekoloških proizvođača, što treba brendirati, bez GMO-a smo, nismo loši po broju proizvoda sa zaštitom geografskog podrijetla. Za mlade se puno izdvaja, ali to nije dovoljno, novac nije dovoljan dok se ne uklone prepreke poput previsokih kamata na kredite“, kazala je eurozastupnica.

Predsjednik Odbora za poljoprivredu Tomislav Panenić naglasio je donošenje za poljoprivrednike važnog Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi te da tržište mora biti otvoreno s jednakim šansama za sve, a državni tajnik Tugomir Majdak istaknuo je stav na kojem će se ustrajati da ne smanjuju omotnica za poljoprivredu i iznosi za ruralni razvoj.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore dodatno je naglasio da moramo poraditi na stvaranju razine svijesti potrošača za kupnju domaćih proizvoda, ali i trgovačkih lanaca da ih imaju na svojim policama. Jakopović je spomenuo i trend okretanju dopunskim djelatnostima i dodatnim izvorima zarade.