Predstavnici HPK sudjelovali u radu Grupe civilnog dijaloga unutar EU

Objavljeno: 07.02.2020.

Povjerenik Wojciechowski: U zadnje nekoliko godina zatvoreno oko četiri milijuna obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva u EU

Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore sudjelovali su u radu Grupe civilnog dijaloga unutar EU, zajedno s drugim predstavnicima krovnog udruženja europskih poljoprivrednika Copa-Cogeca.

Na sastanku koji je održan u Bruxellesu je sudjelovao i EU povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski, koji je u uvodnom govoru dao naglaske u kojem smjeru ide buduća EU poljoprivredna politika te je saslušao prijedloge i zahtjeve poljoprivrednika, prerađivača i udruga za zaštitu okoliša iz svih država EU.

Povjerenik Janusz Wojciechowski naglasio je važnost civilnog dijaloga i rasprava koje je već do sada imao u brojnim državama članicama, među kojima je i Hrvatska, gdje je nedavno boravio.

Na spomenutom sastanku vodila se rasprava o novom Zelenom planu te budućoj Zajedničkoj poljoprivredi i strategiji „Od polja do stola“.

Povjerenik Wojciechowski  je u svom govoru predstavio glavne smjernice Zelenog plana, a koji uključuju održivu proizvodnju, razvoj malih poljoprivrednika te je posebno naglasio kako sporazum mora biti fokusiran na održivost okoliša, gospodarstva i socijalnog razvoja. Povjerenik smatra kako poljoprivrednici ne bi smjeli biti ostavljeni po strani već moraju biti rješenje ovog plana, odnosno da bi buduće politike, usmjerene na okoliš i klimatske promjene, koje stavljaju velike izazove pred poljoprivrednike, trebale pratiti adekvatna potpora. Poručio je kako će se on osobno založiti za takav stav i smjeru u novom financijskom okviru ZPP-a.

Najviše komentara, tijekom sastanka bilo je na ambicioznost novih zelenih ciljeva koje ne prati adekvatan proračun,  ali i kako napraviti iskorak u privlačenju potrošača da kupuju i vrednuju proizvode s visokim standardima kvalitete. Jedan od zahtjeva proizvođača je da se u svim trgovinskim sporazumima uvede jedinstven standard kvalitete za robu koja dolazi iz uvoza na europsko tržište, koja značajno ruši konkurentnost proizvoda EU poljoprivrede.

Kako ističu predstavnicima HPK nekoliko nazočnih organizacija naglasile su važnost znanstvenih istraživanja i činjenica na temelju kojih se trebaju donositi buduće odluke o novim politikama unutar EU posebice one usmjerene na poljoprivredu i budućnosti ruralnih sredina.

Povjerenik Janusz Wojciechowski je izrazio zabrinutost zbog izrazit negativnog trenda zatvaranja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva diljem EU. Iznio je brojku kako je u zadnjih nekoliko godina zatvoreno čak oko četiri milijuna OPG-a.

Poljoprivredni proizvođači i poljoprivredne organizacije na sastanku su, među ostalim, istaknule da je važno ne zaboraviti i ne izostaviti poljoprivrednu i prerađivačku industriju u sklopu strategije „Od polja do stola“ jer se ona prilagođava visokim standardima proizvodnje i novim izazovima što su ogromni investicijski zahvati za industriju.

Predstavnici ekoloških i zelenih udruga smatraju kako bi spomenuta strategija trebala više dati pozornosti stočarskom sektoru te napraviti distinkciju između intenzivne i ekstenzivne  proizvodnje.

Na ranijim sastancima i konzultacijama Copa-Cogece proizvođači su izrazili zabrinutost zbog brzine i slabe razine dijaloga kojom se Zeleni sporazum razvija i o njemu pregovara te njegov utjecaj na novu Zajedničku poljoprivrednu politiku EU. Farmeri smatraju kako je potrebna veća razina konzultacija, dijaloga i informiranost proizvođača o Zelenom planu, ali je važno voditi brigu da pregovori o njemu dodatno ne uspore usvajanje novog ZPP-a.

Osim novih dokumenata raspravljalo se i o prijelaznom razdoblju ZPP-a koji bi se mogao produžiti na dvije godine, ali uz postojeća, stara pravila. Najviše pitanja je bilo vezano za drugi stup odnosno Fond za ruralni razvoj te dilema na koji će se način on financirati.

Prijedlog je da ostanu dosadašnja pravila, ali uz nova dodatna sredstva za implementaciju novih ambiciozniji pravila vezanih za zaštitu okoliša, dobrobit životinja i drugo.