Predstavnici HPK sudjelovali u Budimpešti na radnom sastanku projekta BIOECO-UP

Objavljeno: 27.04.2023.

Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore sudjelovali su 25. i 26. travnja u Budimpešti na radnom sastanku vezano uz projekt BIOECO-UP. Radi se o projektu Interreg CENTRAL EUROPE – programu koji financira Europska unije, kroz fond za kohezivni regionalni razvoj, koji za cilj ima osnaživanje građana kako bi postali aktivni sudionici u biogospodarstvu.Radni sastanak svih sudionika na projektu jedan je u niz na kojem su definirane provedbene aktivnosti, a budući da je HPK jedan od partnera u projektu, dio edukativnih aktivnosti će se provoditi i u Hrvatskoj, među potrošačima i proizvođačima.

„Koncept biogospodarstva nastoji zamijeniti fosilne resurse obnovljivim sirovinama što je moguće kroz više područja i primjena. Upravo kroz projekt BIOECO-UP želi se široko uspostavljanje ovog koncepta u srednjoj Europi. Svi partneri će kroz projekt dizajnirati nove kružne lance vrijednosti za bioekonomiju i nastojati promijeniti ponašanje potrošača. Također će nastojati utjecati na transformaciju ponašanja potrošača te promjenu navika i preferencija potrošača sa razine poljoprivrednih politika. U projektu sudjeluje 8 zemalja, 12 projektnih partnera i 10 regija“, objavljeno je iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Jedan od ključnih ciljeva Projekta je osnaživanje građana sa postanu aktivni u biogospodarstvu.  Namjera je da se građani aktivno uključe u bioekonomiju i to ne samo kao potrošači, već i kao proizvođači. Uz brojne druge aktivnosti, unutar radnog paketa, za koji je zadužena Hrvatska poljoprivredna komora, u svakoj zemlji će sudionici na projektu održati 3 radionice s građanima koji će testirati i proizvoditi različite domaće bio proizvode. Na kraju svake radionice će biti pripremljeni i  kratki edukativni videozapisi, kao i edukativni materijali za proizvodnju bio proizvoda, kako bi šira javnost bila upoznata/educirana o mogućnostima bioekonomije u svakodnevnom životu, ističu u HPK.