Predstavnici HPK sudjelovali na sjednici Cope Cogece

Objavljeno: 25.02.2022.

Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore sudjelovali su u četvrtak 24. veljače na sjednici krovnog udruženja europskih poljoprivrednika Copa Cogeca na kojoj se raspravljalo o prehrambenoj suvereniteta i samodostatnosti u području poljoprivrede u EU.

Tijekom sastanaka raspravljalo se o recipročnim ekološkim i zdravstvenim standardima proizvodnje za europske proizvode i proizvode uvezene iz trećih zemalja s ciljem snažnije kontrole i podvrgavanja uvezenih proizvoda propisanim proizvodnim zahtjevima koji se primjenjuju i u Europskoj uniji. Na ovaj način bi se obuzdao uvoz proizvoda loše kvalitete iz država izvan EU, te bi se učinilo poljoprivredne proizvode iz EU  konkurentnijim u odnosu na jeftiniju robu lošije kvalitete.

Tijekom sjednice govora je bilo i o sekvestracija ugljika u poljoprivrednim tlima. Na ovaj način bi se učinio daljnji korak prema izgradnji europskog mehanizma za uvođenje priznatih oznaka s niskim udjelom ugljika u cijeloj Europi te uvođenje mjera za klimatske promjene koje poduzimaju farme i šumska gospodarstva.

Važno je i dalje promicati inicijative za ubrzanje agroekološke tranzicije te na taj način smanjiti upotrebu pesticida, što je i sastavni dio strategije ‘Od polja do stola’. Copa će pokrenut rad na reviziji Direktive o održivoj upotrebi pesticida (SUD) kako bi se ubrzalo smanjenje upotrebe pesticida u EU te promicalo i primjenjivalo povećanje upotrebe alternativnih zaštitnih sredstava, pri čemu se treba voditi briga da poljoprivrednici ne smiju ostati bez rješenja za zaštitu svojih usjeva što bi moglo utjecati na pad prinosa i ugroženost proizvodnje.

Jedna od tema bio je i doprinos europskih poljoprivrednika, vlasnika šuma i zadruga ciljevima bioraznolikosti EU-a i veoma važnim pitanjima oko zaštitite te  bolje kontrole životinja koje ugrožavaju stoku, strategije biološke raznolikosti i tla, te obnove prirode.

Zbog ugroženosti stada u brojnim državama uslijed snažnije zaštite divljih životinja i njihovog velikog razmnožavanja predlaže se nacrt rezolucije po pitanju zaštite od vukova. Ova rasprava će se usredotočiti na mjere prevencije napada, cijenu tih mjera i utjecaj koji imaju na ruralne stanovnike. Konačna ambicija Copa-Cogece je izmjena dodataka Direktive o staništima za velike zvijeri s povoljnim brojem populacija od “strogo zaštićenih” do “zaštićenih”.