Predsjednik Mladen Jakopović u Alžiru predstavio potencijale hrvatske poljoprivrede

Objavljeno: 15.12.2021.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović predstavio je potencijale hrvatske poljoprivrede i stočarstva u sklopu službenog posjeta ministra vanjskih i europskih poslova Gorana Grlića Radmana Alžiru 11. i 12. prosinca. U sklopu posjete, drugoga dana, u organizaciji HGK i Alžirske trgovinske i industrijske komore (CECI) održan je gospodarski forum te poslovni susreti hrvatskih i alžirskih poduzeća. Na forumu je sudjelovalo oko 80 tvrtki, a potpisan je i sporazum između HGK i alžirske komore o osnivanju Alžirsko-hrvatskog poslovnog vijeća, te se razgovaralo o potencijalima proširenja trgovine među ostalim i poljoprivrednim te stočarskim proizvodima.

„Gospodarski forum s Alžirskom trgovinskom i industrijskom komorom (CECI) te poslovni susreti hrvatskih i alžirskih poduzeća iznimno su važni i za sektor poljoprivrede. Vjerujemo kako će potpisivanje  sporazuma između HGK i alžirske komore o osnivanju Alžirsko-hrvatskog poslovnog vijeća pomoći oko otvaranja alžirskog tržišta za naše govedarstvo, mandarine, jabuke, ljekovito bilje, ali i ostale proizvode na koje smo s razlogom ponosni“, izjavio je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Tijekom posjete velike gospodarske delegacije  istaknuto je kako je do sada gospodarska suradnja većinski uključivala graditeljstvo i veće infrastrukturne projekte, a novi potencijal vidljiv je u sektorima brodogradnje, IT-ja, poljoprivrede te sigurnosti i obrane, što odražava i sastav gospodarskoga izaslanstva. Kada je riječ o poljoprivredi i prehrambenoj industriji, uklanjanjem prepreka oko certificiranja očekuje se rast robne razmjene posebice u dijelu izvoza žive stoke, ali  i kod izvoza proizvoda s certifikatom halal.

„Hrvatski stočarski sektor ima dugu tradiciju i ogromno iskustvo u izvozu stoke na zahtjevno tržište brojnih arapskih zemalja, po čemu smo godinama poznati. Osim ovog sektora hrvatski poljoprivrednici imaju potencijal da izvoze i druge kvalitetne proizvode dodane vrijednosti. Uvjeren sam da ćemo nakon ove posjete iskoristiti naše potencijale i utjecati na povećanje robne razmjene i trgovine poljoprivrednim proizvodima“, zaključio je Jakopović