Predsjednik Jakopović na Skupštini u Briselu

Objavljeno: 19.02.2019.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović prisustvovao je 14. i 15. veljače u Bruxellesu redovitoj Skupštini organizacije Copa-Cogeca, koja predstavlja najveće europsko udruženje poljoprivrednih proizvođača, gdje je uz najvažniju temu, Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) Europske unije,  on osobno sudjelovao u raspravi o trenutno gorućem pitanju vezanom uz Afričku svinjsku kugu. Informirao je prisutne o nedavno održanom sastanku u Hrvatskom saboru na navedenu temu. U raspravi je istaknuo kako je ljudski faktor najveći uzročnik, te da bi uz sterilizacija vozila koja prevoze stoku, informiranje turista i poljoprivrednika trebalo osigurati dodatne mjere prevencije.

Najvažnija rasprava se vodila o ZPP-u gdje Copa-Cogeca smatra da je najvažnije što prije donijeti proračun, a zatim zakonodavne odredbe, jer je nemoguće napraviti dobre smjerove ukoliko se ne zna koliko je novaca na raspolaganju. Najveći problem je što bi proračun trebao biti gotov u jesen 2019. godine, što je nakon izbora. Pretpostavka je da će novi ZPP možda proći prvo čitanje prije izbora, i to je neizvjesno. – istaknuto je na Skupštini.

Inače, gosti na Skupštini Copa-Cogeca bili su Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede u Rumunjskoj Claudiu Sorin Rosu Mares, predstavnik kabineta povjerenika Hogana Peter Wehrheim i savjetnica Predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junkera Christiane Canenbley.

Državni tajnik Claudiu Sorin Roșu Mareș ukratko je predstavio ciljeve Rumunjskog predsjedavanja. U svom izlaganju istaknuo je važnost generacijske obnove i smanjenja nepoštene trgovačke prakse, postizanje balansa u proizvodnji i zaštiti okoliša, određivanje jasnog smjera poljoprivredne proizvodnje.

Peter Wehrheim predstavnik kabineta povjerenika Hogana, nastojao je obrazložiti u kojem smjeru ide Komisija vezano za ozelenjivanje i klimatske promjene. Proizvođači su predložili da je potrebno usmjeriti pozornost na 4 rizika kojima moraju upravljati (klimatski, ekonomski, politički i zdravstveni) te da je od iznimne važnosti smanjiti stresove uzrokovane tim rizicima.  Također, poljoprivredni proizvođači su naglasili kako je potrebno imati dovoljan broj educiranih savjetnika za novi model, ozelenjivanja te da poljoprivreda ne bi trebala podnijeti najveći teret kod smanjenja CO2.

Savjetnica predsjednika Junkera, Christine Canenbley u svojem izlaganju istaknula je kako Europa treba biti ujedinjena, podsjećati se da je kreirana radi mira između država, ali stvarni igrač u globalnom smislu. Da odluke trebaju biti brže, posebice one o sigurnosti. Kazala je kako se zbog veće fleksibilnosti uloženo 365 milijardi investicija, ali da poljoprivredni sektor nije dovoljno iskoristio mogućnosti koje mu se pružaju kroz investicijske pakete Europske investicijske banke.