Predsjednik HPK Mladen Jakopović dodijelio nagrade najboljim oračima Varaždinske županije

Objavljeno: 22.07.2022.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović sudjelovao je danas, 22. srpnja 2022. godine na natjecanju orača Varaždinske županije te je u ime HPK podržao ovo natjecanje i dodijelio nagrade najboljim županijskim oračima.

„Raduje me što sam kao predsjednik HPK sudjelovao danas na ovoj manifestacija koja pokazuje da sve više mladih ljudi sudjeluje u poljoprivrednoj proizvodnji što se danas najbolje vidjelo po broju mladih poljoprivrednika koju su sudjelovali u natjecanju. Vjerujem kako je i ovo natjecanje način da se kroz takmičarski duh potiče razvoj poljoprivrede i steknu nova znanja u primjeni agrotehničkih mjera u poljoprivredi, prije svega kroz oranje u dvije discipline – premetnjacima i ravnjacima, izjavio je Mladen Jakopović. 

Na parceli iza benzinske pumpe Crodux i Tifon u Varaždinu danas se po šesnaesti puta zaredom održalo Županijsko natjecanje orača. Natjecanje inače organizira Udruga za organizaciju natjecanja orača Varaždinske županije u suradnji s Varaždinskom županijom, tvrtkom Furjan produkt d.o.o. i Ministarstvom poljoprivrede pa su tako otvorenju nazočili i zamjenica župana Silvija Zagorec, Mara Bogović, voditeljica Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede te predstavnica Grada Varaždina Ivana Borovec.

U disciplini oranja s ravnjacima pobijedio je Kivac Željko, dok je u disciplini oranja s premetnjacima pobjednik Dario Pocedulić. U disciplini ravnjaci nagrade su osvojili i Andrej Kefelja (6 mjesto), Filip Premužićc (5 mjesto), Davor Pahić (4 mjesto), Krunoslav Mužić (3 mjesto), dok je Muzćc Darijan osvojio drugo mjesto. U disciplini premetnjaci  Teo Novoselje osvojio  4 mjesto, Emil Korpar 3 mjesto, Tomiša Luka 2 mjesto.

Mara Bogović, voditeljica Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede je izrazila zadovoljstvo što se ove godine prijavilo puno mladih natjecatelja.

„ Oni su naše nove nade u poljoprivredi i naravno da im dajemo podršku u njihovom radu na sve načine. Jedan od njih je i ovo neformalno druženje odnosno natjecanje, gdje se oni međusobno upoznaju, druže i pomažu jedni drugima“, pojasnila je Mara Bogović koja je i objasnila sam proces natjecanja.

„Imamo kategoriju ravnjaka i kategoriju premetnjaka, a za svaku od njih su definirani elementi koji se ocjenjuju. Prije svega, na samom početku natjecatelji otvaraju brazdu i ocjenjuje se samo otvaranje. Nakon toga plugovi ravnjaci rade naor i sele se na svoju parcelu gdje izoravaju dio parcele i na kraju završavaju s razorom. Isto tako i plugovi premetnjaci, koji za razliku od ravnjaka imaju i spojene brazde, a parcela im je malo drugačijeg oblika i malo im je kompliciranije, jer imaju okretače plugove s kojima je malo zahtjevniji rad“, zaključila je Mara Bogović.