Predsjednici stočarskih odbora Hrvatske poljoprivredne komore održali su sastanak na temu: „Utjecaj krize na stočarstvo“.

Objavljeno: 11.03.2022.

U posljednje vrijeme svjedočimo velikoj neizvjesnosti u stočarskom sektoru uzrokovanom velikim povećanjem cijene žitarica. Perspektiva proizvodnje u stočarskom sektoru ne postoji, budući da su proizvođači direktno izloženi nepovoljnoj situaciji na tržištu.

Država treba pronaći model s kojim bi se proizvodnja zadržala, odnosno povećala, u protivnom će velik broj uzgajivača stoke odustati od proizvodnje budući da kroz proizvodnju mesa/mlijeka gube velike količine uloženog novca. Cijene proizvoda ni približno ne prate cijenu ulaznih troškova.

Broj stoke na razini Hrvatske je konstantno u padu, a s obzirom na nepovoljnu situaciju na tržištu, ukoliko se ne pronađe odgovarajući model, procjene su da će proizvodnja pasti dodatnih 25%.

Potrebno je uzeti trenutnu globalnu situaciju u obzir, te su od države potrebne hitne intervencije u vidu obuzdavanja cijena žitarica ili financijske pomoći kako bi se zadržala konkurentnost.

Proizvodnja se treba osigurati bez obzira na vid proizvodnje.

Cijena hrane na policama u dućanima je vidno porasla, a poljoprivrednici nisu osjetili to povećanje cijena.

Država bi trebala osigurati robe u strateškim zalihama (robnim rezervama) kako bi se mogla dobiti po cijeni po kojoj je kupljena.

U ovakvim globalnim situacijama važno je poljoprivredu staviti pod okrilje nacionalne sigurnosti kako bi se na vrijeme osigurale zalihe u slučaju sukoba širih razmjera i eskalacije u Europi.