Pozivamo Županije da proglase prirodne nepogode od suše koja je nanijela ogromne štete poljoprivredi

Objavljeno: 22.08.2022.

Hrvatska poljoprivredna komora pozvala je sve hrvatske županije i grad Zagreb, da zbog dugotrajnog izostanka kiše proglase vremenske nepogode zbog suše koja je naštetila velikom dijelu proizvodnih područja u poljoprivredi. HPK je dopis da županije proglase vremenske nepogode uputila u petak, 19. kolovoza 2022. kako bi se i na ovaj način pomoglo poljoprivrednicima s ogromnim problemima u poslovanju, koji pored suše imaju i sve veće probleme u podmirivanju svih drugih troškova koji su drastično porasli.

„Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore održali su u četvrtak 18. kolovoza 2022. godine u Ministarstvu poljoprivrede sastanak sa ministricom poljoprivrede Marijom Vučković i njezinim suradnicima na kojem su upozorili na ogromne razmjere šteta od suše na poljoprivrednu proizvodnju. Posljedice dugotrajnog izostanka padalina značajno bi mogle utjecati na urod pojedinih ratarskih kultura, voća i povrća, ljekovitog bilja i dr., a posljedično će se suša, ali i svi drugi poremećaju na globalnom tržištu odraziti i na rast svih troškova u proizvodnji, te nedostatak hrane za stoku što će dodatno ugroziti ionako teško stanje u svim stočarskim proizvodnjama“, izjavio je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Krajem srpnja prema podacima Nadzorne EU ploče za sušu, ista je zahvatila 70% područja RH. Posljedice suše osjećaju se različito na različitim proizvodnim područjima Hrvatske, no činjenica je da se već sad procjenjuje pad prinosa kukuruza 70%,  ječma 40%, suncokreta i pšenice 40%, krumpira za oko 50%, dok je zbog suše došlo do prisilnog zrenje velikog broja voća i povrća, a veliki su problemi i kod uroda i u proizvodnji ljekovitog bilja.

Sukladno navedenom molimo Županije da donesu odluku o proglašenju prirodne nepogode od suše, naglašavaju iz HPK.