Pozivamo proizvođače da hitno ispune Upitnik o potrebama za ulaganjima u sektor mljekarstva

Objavljeno: 12.04.2021.

Hrvatska poljoprivredna komora poziva proizvođače mlijeka da do kraja ovog tjedna ispune Upitnik o potrebama za ulaganja u sektor mljekarstva koji se nalazi na stranicama HPK i može se pronaći na ovaj poveznici.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdNE6zh4qCMAfJ2eb2NLwvli3h21OgR-Gukp1Nfk4igPMPJeA/viewform

Hrvatska poljoprivredna objavila je na svojim Internet stranicama Upitnik o potrebama za ulaganje u sektor mljekarstva kako bi s konkretnim i validnim planovima za buduća ulaganja samih proizvođača, HPK mogao zatražiti da se ove godine objave investicijski natječaji  za ulaganja u objekte za držanje krava u proizvodnji mlijeka, za što je potrebna upravo temeljita analiza potreba sektora.

„Sukladno održanom online sastanku Odbora za mljekarstvo HPK i Ministarstva poljoprivrede vezano uz stanje u sektoru mljekarstva u Republici Hrvatskoj i zahtjeva Odbora da se u ovoj godini objavi natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.1 „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ za ulaganja u objekte za držanje krava u proizvodnji mlijeka, potrebna je analiza potreba. Na žalost do sada je upitnik ispunio mali broj proizvođača mlijeka zbog čega ponovo apeliramo na njih da ga ispune kako bi imali temeljite podatke s kojima možemo ići prema resornom ministarstvu, ističe predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Cilj Upitnika je prikupiti informacije vezane uz broj poljoprivrednih gospodarstava koja planiraju ulagati u rekonstrukciju postojećih ili izgradnju novih objekata za držanje krava, iznos troškova takvih radova, iznos kapaciteta objekata za držanje krava, popis potrebne opreme za objekte i sl.

„Kako bi se prikazala jasnija slika o investicijama koje se planiraju u sektoru mljekarstva, a s namjerom maksimalnog iskorištenja sredstava propisanih natječajem, još jednom putem medija pozivamo proizvođače da ispune Upitnik. Obzirom na slab dosadašnji odaziv brine nas da li uopće postoje planovi za ulaganja i zbog čega proizvođači mlijeka nemaju želju da se preko svoje institucije Hrvatske poljoprivredne komore jače bore za svoje interes i interes ovog sektora“, objasnio je predsjednik Odbora za mljekarstvo Igor Rešetar.

U HPK ponavljaju kako je kroz  mjera poljoprivredne politike za sektor proizvodnje mlijeka potrebno bolje osmisliti i napraviti akcijski plan, kako provoditi investicijske mjere da one budu maksimalno učinkovite. Hrvatskom mljekarstvu su potrebna ulaganja kako bi pojedine farme mogle izdržati financijski pritisak i provoditi te investicije iz dohotka koji ostvaraju na tržištu, ističu u HPK.

Odbor za mljekarstvo HPK nedavno je primjerice zatražio traži da se program potpore za junice produži na slijedeće tri godine. Mljekari inzistiraju i na provođenju mjera Programa ruralnog razvoja koje se odnose na proizvodnju električne energije i financiranje postrojenja na farmama koje proizvode mlijeko. To bi bio dodatni izvor prihoda mljekara – da i kroz proizvodnju električne energije, preko bioplinskih i solarnih postrojenja, ojačaju svoj dohodak.

Kako bi se sve ovo realiziralo i dobila snažna podrška državnih institucija važno je da čujemo i glas i potrebe samih proizvođača. Inertnost i ne odazivanje na ispunjavanje Upitnika bit će samo znak da ne postoji dovoljan investicijski potencijal u ovom sektoru što će dugoročno usporiti ulaganja u mliječne farme, obnovu stočnog fonda i druge investicijske aktivnosti koje su potrebne ovom sektoru, zaključuju u HPK

U HPK ponavljaju kako su tijekom 2020. godine hrvatski proizvođači mlijeka isporučili 434.220.206 kilograma  mlijeka što je na razini  2019 godine. U siječnju je zabilježeno povećanje proizvodnje za 1,7 posto u odnosu na siječanj 2020, dok je na kraju godine broj proizvođača mlijeka bio 4036. Plan je da se do kraja ove godine proizvodnja poveća za 3.000.000 kg po  mjesecu, a to se može postići kroz bolje uvjete držanja stoke i ulaganjem u genetiku. Tijekom prošle godine u Hrvatsku je uvezeno mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od 253.398.156 eura.