Posjet Poljske poljoprivredne komore

Objavljeno: 04.04.2019.

Predstavnici poljoprivredne komore pokrajine Malopoljske u Poljskoj bili su u višednevnom posjetu Hrvatskoj, a domaćin im je bila Hrvatska poljoprivredna komora.

Nakon sastanka poljskih i hrvatskih predstavnika poljoprivrednih komora, gosti su posjetili stočarsku farmu Širjan u Ivanić Gradu, OPG Hažić u Međimurju te OPG Jakopović – „Kuću magične trave“ kod Novog Marofa, gdje su upoznati s primjerima dobre prakse u poljoprivredi i agroturizmu. Poljski predstavnici ukratko su upoznali Predsjedništvo Komore sa svojim radom, ali i pitanjima koja su najaktualnija, od zemljišta do tržišta. Predstavnici su objasnili kako stranci mogu kupiti zemlju, ali samo uz odobrenje ministra i uz uvjet da žive minimalno pet godina u području gdje se nalazi zemlja. Komora je zadužena za kontrolu oko kupovanja zemljišta kako bi se izbjegle špekulacije, a poljaci imaju 80.000 neobrađenog državnog zemljišta i to su uglavnom male parcele. Prosječna veličina zemljišta u Malopoljskoj regiji je 10.5 ha. Usko surađuju s Ministarstvom poljoprivrede kroz 10 sektorskih platformi na kojima se godišnje obradi 200 dokumenata. Poljska komora na lokalnoj razini također ima redovite sastanke s donositeljima odluka te smatraju kako je dobra komunikacija neophodna za razvoj poljoprivrede. Poljska prema zadnjim podacima ima veliki rast od gotovo 4% u govedarskom sektoru za razliku od RH koja ima drastičan pad za 10%, što je naravno uzrokovalo nebrojena pitanja među stočarima. Obje strane su se složile kako je osim velike potpore politike i subvencija, ključna sljedivost proizvoda te edukacija potrošača. Poljaci su bili impresionirani farmom Širjan na kojoj su mogli slušati i vidjeti pozitivan primjer iz govedarskog sektora u RH.

Poljska pokrajina može se usporediti s Hrvatskom po sličnom broju stanovnika.

„Njihova lokalna komora ima oko 40 zaposlenih, a financira se djelomično iz poreza, na temelju obaveznog članstva, projekata te iz javnih ovlasti koje u Hrvatskoj još nemamo. Oni su jači u primarnoj proizvodnji, ali su fascinirani našim turizmom i nekim prerađevinama koje imamo u Hrvatskoj. U pojedinim segmentima zaostaju za nama, npr. primjerima dobre prakse koje su vidjeli ovdje. Interesantne su im stvari koje su vidjeli u Međimurju, Ivanić Gradu, načini na koje pokušavamo izvesti van naše gotove proizvode, jer se sve svodi na to da nemamo količina pa moramo ići s kvalitetom“, rekao je Jakopović.

Osmeročlano poljsko izaslanstvo predvodio je predsjednik poljoprivredne komore pokrajine Malopoljske Ryszard Czaicki.

„Htjeli smo vidjeti kako poljoprivreda funkcionira u Hrvatskoj jer su nakon našeg ulaska u Europsku uniju neki procesi završili, a vaši su tek u povojima. U našoj poljoprivredi neke su promjene jako daleko stigle, a neke nisu i postoje određeni nedostaci. Naša poljoprivreda je krenula naprijed, proizvodnja se povećala te ove godine imamo 30 milijardi eura izvoza hrane. Svi koji su bili hrabri i poduzetni i oni koji su imali adekvatnu površinu zemlje razvili su se, ali postoji problem velikog broja gospodarstva koja se gase zbog usitnjenih parcela. To generira i društveni problem“, kazao je Czaicki i složio se s potrebom okretanja kvaliteti proizvoda.

„Potrebno je da se mala gospodarstva orijentiraju na kvalitetu proizvoda jer količinom ne mogu konkurirati velikim gospodarstvima Brazila, Indije i Kine. Kod vas su promjene započele i sigurno da će napredovati. Radite to vrlo mirno, staloženo i iznenađen sam jer se poljoprivrednici jako dobro snalaze iako nemate dobru institucionalnu potporu“, dodao je predsjednik poljoprivredne komore Malopoljske.

HPK u svom djelovanju naglasak stavlja i na međunarodnu suradnju i projekte.

„Pokušavamo kroz različite međunarodne projekte i međunarodnu suradnju dovesti u Hrvatsku pozitivne ideje. S druge strane. odlascima naših članova da vide primjere dobre prakse, da dobiju nove ideje, da ih ‘ukrademo’, želimo na najbolji način primijeniti takvu dobru praksu na našem području“, zaključio je Jakopović.