Poljoprivrednici se sastali s novim EU povjerenikom za poljoprivredu

Objavljeno: 09.01.2020.

Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore, predvođeni predsjednikom Mladenom Jakopovićem,  sudjelovali su danas u Kući Europe u Zagrebu na radnom sastanku s Januszom Wojciechowskim, povjerenikom Europske komisije za poljoprivredu. Ministarstvo poljoprivrede organizirao je ovaj sastanak na kojem je Hrvatska poljoprivredna komora, kao suorganizator, pozvala 12 poljoprivrednika.

Na sastanku se razgovaralo o poljoprivrednoj politici Europske unije te je istaknuta važnost OPG-ova, dok je vezano uz pregovore o novom Višegodišnjem financijskom okviru EU-a (2021.-2027.) posebno istaknuta važnost očuvanja perspektive obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i poticanja mladih poljoprivrednika. Naglašeno je kako su korištenje EU fondova za ruralni razvoj i koheziju, nove tehnologije i ekološki odgovorno upravljanje prirodnim resursima okvir za dinamičan razvoj poljoprivrede i pomlađivanje obiteljskih gospodarstava.

Europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski u  prvom je posjetu nekoj članici Europske unije. Na današnjem sastanku s poljoprivrednicima, kao i ranije na sjednici saborskog odbora za poljoprivredu, istaknuo je kako će za uspješnu provedbu u novom programskom razdoblju europske Zajedničke poljoprivredne politike presudnu ulogu imati Strateški planovi zemalja članica, pa tako i Hrvatske. Govorio je i o smanjenju proračuna za poljoprivredu, ali je naglasio kako će se boriti za povećanje sredstava za poljoprivrednike.

“Nažalost imamo prijedlog proračunu koji je manji od trenutačnog. Smanjenje zajedničkog proračuna utječe na sve države članice. Predsjedanje Hrvatske Vijećem Europe prilika je da ojačamo proračun. Imamo i novu situaciju zbog trenutačnog prioriteta komisije, a to je europski zeleni dogovor. On je razlog zbog kojeg imamo više obaveza prema farmerima te tražimo od njih više nego prije. To je dobar razlog zbog kojega možemo ozbiljno razmišljati o načinima na koje ćemo proračun  povećati te kako osigurati da bude prikladan za europske poljoprivrednike, istaknuo je na sjednici saborskog odbora Janusz Wojciechowski.

Predsjednik HPK Mladen Jakopović na sastanku je naglasio kako je potrebno poduzeti nešto po pitanju razmjene iskustava o dobrim poljoprivrednim praksama s drugim članicama EU, za zaštitu zemlje i zaštitu kupnje zemljišta u kojima neke zemlje mogu biti vrlo dobri primjeri čije iskustvo Hrvatska može i treba koristiti.

Jakopović je novom povjereniku postavio niz pitanja, među ostalima i to tome hoće li EK uvažavati hrvatske specifičnosti, prije svega činjenicu da smo imali rat, te da smo posljednja država koja je ušla u EU i nismo bilo dobro pripremljen, a naš ulazak odvijao se pod utjecajem svjetske ekonomske krize, uvođenja ruskih sankcija i dr.

„Vjerujemo da hrvatski poljoprivrednici mogu od Vas, kao zaštitnika sektora, očekivati da se borite za ove naše specifičnosti koje često ističemo. Imamo na djelu jako izražene nepoštene trgovačke prakse diljem EU pa tako i kod nas, a isto tako i otvaranje tržišta zbog novih trgovinskih ugovora čime će naša tržišta biti preplavljena robama iz cijelog svijeta po nižim cijenama. Sve su to prakse u kojima su poljoprivrednici slabo zaštićeni. Nije uvijek moguće štiti poljoprivrednike, no treba im pomoći jer su često žrtve brojnih negativnih tržišnih i drugih procesa, kazao je Jakopović.

Naglasio je kako je veliki problem depopulacija i to ne samo u Hrvatskoj, te da se taj problem treba rješavati i kroz druge politike, a ne samo ZPP.

Vlasnik Osatina grupe Mirko Ervačić na sastanku je ponovio kako je hrvatska specifičnost to što je zbog rata koji je imala kao jedina članica EU, ranije imala daleko veću proizvodnju, te nije uspjela nadoknaditi tempo investiranja kao poljoprivrednici u drugim članicama. Naglasio je kako je Hrvatska po razini investicija 4,5 posto ispod prosjeka cijele EU, a velika je razlika i u produktivnost u odnosu na prosjek zemalja EU.

„Nije dobro da se uspoređujemo s drugima jer nemamo još uvijek dovoljnu razinu konkurentnosti, te ju nastojimo stići kako bi bili na razini drugih država. Kod nas je izražena nedostatak samodostatnost u brojnim proizvodnjama, zbog čega smo uvjereni da će EK imati obzira i potaknuti svojim mjerama da hrvatska poljoprivrede ubrza svoj razvoj i dostigne razinu prosjeka te bude konkurentnija, kazao je Ervačić.

Hrvatski poljoprivrednici novom su povjereniku postavljali brojna specifična i otvorena pitanja od problema u stočarstvu, proizvodnji mlijeka, novim pravilima koje ih očekuju nakon usvajanja nove ZPP, ali i činjenici da cijela Europa ima probleme sa zadržavanjem mladih na ruralnim prostorima te očuvanju malih poljoprivrednih gospodarstava.

Predstavnici pojedinih velikih poljoprivrednih tvrtki izrazili su strah da će zbog ograničenja u iznosu poticaja veći proizvođači biti pod velikim udarom što bi moglo značajno utjecati na pad njihove konkurentnosti. EU povjerenik je istaknuo kako su EU potrebni i veliki, ali da treba zaštiti male i srednje poljoprivrednike.

Održiva poljoprivredna politika nužna je u svim sektorima i to je ključ buduće Zajedničke poljoprivredne politike i naših nastojanja, zaključio je povjerenika EK za poljoprivredu Janusz Wojciechowski.