Poljoprivrednici HPK sudjelovali u Briselu na konferenciji „Deset europskih godina hrvatske poljoprivrede“

Objavljeno: 26.04.2023.

Hrvatska poljoprivredna komora, u suradnji sa zastupnikom u EU parlamentu Karlom Resslerom, organizirala je u Briselu konferenciju ‘Deset europskih godina hrvatske poljoprivrede’, na kojoj se okupilo više desetaka mladih i inovativnih poljoprivrednika, gradonačelnika, načelnika i ostalih dionika iz različitih krajeva Hrvatske. Na konferenciji je sudjelovala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković te potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, uz predsjednika Odbora za poljoprivredu u Europskom parlamentu Norberta Linsa te ostale dionici među kojima predstavnici raznih poljoprivrednih udruženja iz brojnih država EU te predstavnici krovnog udruženja poljoprivrednika Copa Cogece.

Predsjednik HPK Mladen Jakopović na panelu u sklopu konferencije je istaknuo važnost ekološke proizvodnje te potrebu zaštite tržišta od prekomjerno uvoznih roba iz trećih zemalja.

HPK je kroz svoje sektore aktivna na nacionalnoj i EU razini te omogućava poljoprivrednicima, razmjenu informacija i znanja. Posebno je važno daljnje ulaganje u mlade i žene u poljoprivredi kao ključnim akterima za razvoj i revitalizaciju ruralnih područja, kazao je Jakopović.

Predsjednik Jakopović je sudionike upoznao s projektima na kojima HPK radi – kao što su Horizon 2020 GRASS, koji ima ulogu umrežiti i pomoći ženama inovatoricama u poljoprivredi, EIP-AGRI koji povezuje inovacije i omogućava razmjenu znanja, te Interreg BIOECO-UP koji pomaže u razvoju bioekonomije istočnih zemalja EU.

“Inteligentna politika poljoprivredu treba učiniti dugoročno atraktivnom i isplativom, uz pravedniju preraspodjelu trećine europskog proračuna za zajedničku poljoprivrednu politiku, koji hrvatska sada koristi već deset godina. Treba i pomoći da se postignu najviši standardi zaštite okoliša i klime, ali ne popuštajući pred pretjerano zelenim zahtjevima koji poljoprivredu vide isključivo u kontekstu zaštite okoliša, zanemarujući sve ostale gospodarske i društvene uloge koju poljoprivreda ima. Drago mi je da sam danas imao priliku ugostiti sjajne hrvatske poljoprivrednike u Europskom parlamentu, koji su izložili svoje proizvode, predstavili svoja postignuća, ali i izazove sektora”, poručio je zastupnik Karlo Ressler na konferenciji.

Ispred krovnog udruženja Copa-Cogeca sudionicima se obratio Pekka Pesonen, glavni tajnik. On je naglasio kako je novi ZPP pred poljoprivrednike stavila izazove kroz brojnu legislativu koja svakodnevno sve više očekuje od poljoprivrednika. Čestitao je Hrvatskoj na 10 uspješnih godina u EU i na dosadašnjoj suradnji koju su ostvarili s HPK. Na kraju se posebno referirao na važnost udruživanja kroz zadruge/proizvođačke organizacije sto bi RH poljoprivrednici morali ozbiljno prihvatiti ako žele opstati na tržištu.

Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore -Teo Santić, Mladen Jakopović, Mladen Kušeković i Ines Dundović prezentirali su svoja gospodarstva u Europskom parlamentu. Teo Šantić  je govorio o ekološkoj poljoprivredi na otoku Braču te metodama pašarenja ovaca u maslinicima. Kao nositelj Zaštićene oznake izvornosti Bračko maslinovo ulje, prezentirao je proces i važnost iste. Mladen Kušeković istaknuo je doprinos ZPP-a na razvoj gospodarstva te stočarskog sektora u ekološkoj proizvodnji. Njegova tvrtka Natura Beef zaokružila je cijeli ciklus od proizvodnje, prerade do prodaje goveđeg mesa te je govorio izazovima s kojima se svakodnevne suočava.

Ines Dundović prezentirala je svoje gospodarstvo i ulazak u proizvodnju šparoga, ali i preradu povrća. Istaknula je važnost udruživanje  kreiranja prodajnih kanala te iz vlastitog primjera pokazala kako je u Hrvatskoj u zadnji deset godina porastao broj mladih žena poduzetnica u poljoprivredi, posebice uz pomoć pruženih mjera za mlade.