Poljoprivreda i proizvodnja hrane ključne za razvoj i opstanak Istočne Hrvatske

Objavljeno: 15.09.2020.

 

Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore – Regija istočna Hrvatska, koja uključuje pet županija (Vukovarsko-srijemska, Osječko-baranjska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska i Virovitičko podravska županija) održali su u ponedjeljak 14. rujna 2020. u Zagrebu sastanak s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, ministricom regionalnoga razvoja i fondova EU Natašom Tramišak te pomoćnikom ministra gospodarstva Ivom Miletićem oko budućnosti poljoprivrede i proizvodnje hrane u ovom dijelu Hrvatske te opstanku ruralnih područja u ovim županijama.

 

Predsjednik Jakopović uvodno se obratio prisutnima „Svjesni smo kako Vlada Republike Hrvatske maksimalno ulaže napore za rast i razvoj naših ruralnih područja. Ova kriza pokazala je kako je taj napor potrebno dodatno ojačati i odmaknuti se od ovisnosti o uslužnim djelatnostima prema inovacijama i proizvodnji. Poljoprivreda izravno utječe na sve sektore u državi (zdravstvo, energija, transport, okoliš, nova radna mjesta, trgovina, inovacije, digitalizacija, nacionalna sigurnost granica itd.). „Zadovoljni smo što Vlada kao prvi cilj prema ekonomskoj suverenosti povezuje samodostatnost u hrani i nisko ugljičnu energetsku tranzicija. Mišljenja smo kako sinergijom i osnaživanjem sektora možemo učvrstiti postojeća radna mjesta, ali i stvoriti nova.“

 

U ime poljoprivrednika iz regije Istočne Hrvatske kao ključnim drže izmjene Zakona o državnom poljoprivrednom kao primarnom resursu za razvoj poljoprivrede i cijele regije. Komora je naglasila kako do sada niti jedan prijedlog koji su davali na povjerenstvu za vrijeme izrade prethodnog Zakona nije usvojen te da se upravo događa što su odmah upozoravali. Stav HPK je da se napravi revizija na temelju koje će se točno znati s čime RH raspolaže, u protivnom se ne može napraviti niti jedna suvisla Strategija. Zakona trebale bi u Saboru RH biti 27. studenog ove godine do kada će biti moguće davati prijedloge i sugestije. Međutim, poljoprivrednici istočne Hrvatske naglasili su kako treba zaustaviti natječaje prema postojećem Zakonu zbog brojnih malverzacija na lokalnoj razini ugrožavanja nacionalne sigurnosti ruralnih područja.

 

Čuvanje nacionalne i ekonomske sigurnosti kroz upravljanje poljoprivrednim zemljištem jedan je od ključnih ciljeva, a mi u HPK smatramo kako su u to važne i nove investicije u izgradnju preradbenih kapaciteta i digitalnih rješenja, kao i povećanje proizvodnih preradbenih kapaciteta hrane i energije primarnih poljoprivrednih gospodarstva. Ključni je cilj jačanje konkurentnosti proizvođača hrane kroz subvencioniranje proizvodnje i prodaju energije, naglasio je predsjednik HPK regije Istočna Hrvatska Antun Vrakić.

 

Ministrica regionalnog razvoja regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak poljoprivrednim proizvođačima iz pet županija Istočne Hrvatske iznijela je ključne ciljeve novog Plana oporavka EU, a prema njezinim riječima Hrvatska će imati na raspolaganju oko 6 milijardi eura za programe obnove poduzetništva, među kojima će i značajan dio sredstava biti usmjeren na poljoprivredu. Na pitanje predsjednika Jakopovića na koji način će komunicirati mjere za plan oporavka, ministrica Tramišak je kazala kako se neće komunicirati s realnim sektorom zbog toga što to Komisija određuje kroz svoje smjernice.

 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je ponovila sve ključne ciljeve za hrvatsku poljoprivredu koji će se nastojati postići kroz novi ZPP te je naglasila kako će poljoprivrednici kroz Mjeru 6.4 Programa ruralnog razvoja moći sufinancirati obnovu i postrojenja do vrijednosti od 200.000 eura. Najavila je i mogućnost da će poljoprivrednici moći slobodno prodavati električnu energiju na tržištu, što će biti jedan od načina da osnaže svoj dohodak kao što to dugi niz godina čini poljoprivrednici u razvijenim EU zemljama. Također, predstavnici istočne Hrvatske naglasili su važnost robnih zaliha, na što pomoćnik Milatić izvijestio kako su se robne zalihe s 20 000 tona povećale na 100 000 t. HPK je u srpnju molila Ministarstvo na otkup i povećanje robnih zaliha. Na žalost, postavlja se pitanje zašto nitko nije informirao obrtnike i OPG-e  o nabavi za robne zalihe te od koga su nabavljene navedene količine i po kojoj cijeni.

 

Predsjednik istočne Hrvatske još jednom je naglasio kako je pitanje zemljišta i pitanje proizvodnje hrane od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku te da očekuje od svih nadležnih institucija da se prema sektoru tako i ophode. Stvari moraju biti jasne, moramo znati s čim raspolažemo i moramo maksimalno zaštiti proizvodnju te zaustaviti depopulaciju u ruralnim područjima. Proizvodnja hrane je ključna za narod i nacionalnu sigurnost, zaključno je kazao Vrakić.