Podržavamo prosvjede EU kolega, odluku o hrvatskim prosvjedima donijet će uskoro Upravni odbor

Objavljeno: 06.02.2024.

Hrvatska poljoprivredna komora podržava prosvjede svojih europskih kolega i suglasna je sa većinom zahtjeva, koji su dio problematike s kojima su suočeni i hrvatski poljoprivrednici. HPK razmatra odluku da li će se i hrvatski poljoprivrednici priključiti prosvjedima, a odluku o tome će donijeti naši sektorski Odbori, a potom ćemo o tome razgovarati i na sjednici Upravnog odbora koji će donijeti konačnu odluku.  Sjednica UO HPK bi se trebala održati početkom idućeg tjedna, priopćeno je iz HPK.

„Pitanje prehrambene suverenost ključno je pitanje u EU, a mora biti i kod nas jer jedino što imamo je zrak, voda i zemlja. Zemlju čine ljudi (poljoprivrednici) koji svojim učinkom pretvaraju resurs zemlje, kroz biljke i životinje, u hranu i to je jedino što nam svakodnevno treba i za što se svi zajednički trebamo boriti. Nekoliko sektorskih Odbora HPK proteklih je dana održao svoje sjednice na kojima su izrazili želju da se priključimo prosvjedima naših europskih kolega. Smatramo kako su zahtjevi o kojima se govori na prosvjedima u EU nešto sa čime se i sami slažemo, a radi se o problemima s kojima je suočena cijela EU. Prije svega se radi o prevelikim zahtjevima novog ZPP za poljoprivrednike, kao i sklapanju trgovačkih sporazuma koji urušavaju zajedničko EU tržište i čine našu proizvodnju nekonkurentnom, izjavio je predsjednik HPK, Mladen Jakopović. 

IZ HPK ističu kako osluškuju odjeke koji se šire na prosvjedima diljem EU država, a poljoprivredna zajednica se suočava se s golemim izazovima i pritiscima koji su se samo akumulirali posljednjih godina.

„Gospodarski tereti i birokracija guše poljoprivrednike diljem EU-a. Diljem EU učinci klimatskih i geopolitičkih kriza značajno utječu na poljoprivrednike. Uz sve to imamo osjećaj da će nam biti nametnuto još više ograničenja i više europskih propisa s teškim i nepovratnim posljedicama na proizvodnju, prihode i povećanje uvoza uz manje ekološke i socijalne standarde. Posljednjih nekoliko godina HPK je žestoko upozoravala na to, a kao rezultat imam situaciju koja je trenutačno vrlo napeta u mnogim državama članicama, dok poljoprivrednici izlaze na ulice jer je opstanak europskog obiteljskog gospodarstva, kakvo je danas poznato u opasnosti“, kažu u HPK.

Danas svi članovi Copa i Cogeca, čija smo članica, poručuju kako postoji hitna potreba za pružanjem kratkoročnih odgovora na pitanja tisuća farmera koji već nekoliko mjeseci pokazuju svoje nezadovoljstvo i nerazumijevanje. To se prije svega odnosni na odluke o prijeko potrebnim odstupanjima od uvjeta ZPP-a, eko-programima i agro-okolišnim-klimatskim obvezama koje se nadovezuju na to, za 2024 godinu.

Isto tako potrebno je prilagoditi sljedeći prijedlog ukrajinskih autonomnih trgovinskih mjera (ATM) stvaranjem sustava kojim se osigurava da odredište za sve pošiljke ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda bude određeno prije ulaska u EU te je nužno uvesti sustav koji jamči da ukrajinski proizvodi stignu do tog konačnog odredišta i ne završe na zajedničkom tržištu EU. Smatramo i da je potrebno  uvođenje uvoznih pragova, za bilo koju poljoprivrednu robu koja podliježe liberalizaciji trgovine na temelju godišnjeg ili tromjesečnog prosjeka za kombinirane godine 2021. i 2022.

Jedan od zahtjeva naših EU kolega, s kojim se slažemo. je i da se osigura reciprocitet u standardima poljoprivredne proizvodnje i jednaki uvjeti kako bi se osigurala pravedna trgovina. Trgovinske preokupacije daleko nadilaze učinke liberalizacije trgovine s Ukrajinom. U tom smislu je sporazum Mercosur neprihvatljiv za većinu poljoprivrednika u EU; u ovom trenutku, kontinuirano nastojanje da se posao postigne preko crte bit će shvaćeno kao daljnja provokacija od strane poljoprivredne zajednice i povećat će odbijanje odluka koje donosi Europska komisija, stoji u priopćenju HPK.

​„Europska poljoprivreda je najodrživiji model na svijetu. Poljoprivrednici i poljoprivredne zadruge ključni su za lance opskrbe hranom i energijom, ključni u trenutačnom geopolitičkom kontekstu i zaslužuju biti prepoznati kao strateški sektor. Zato nam je važno da podržimo naše kolege, ali i da sami donesemo odluku na koji način ćemo izraziti svoje nezadovoljstvo ZPP-om i odukama europskih čelnika koji idu na štetu ukupne hrvatske poljoprivrede, zaključuju iz HPK.