PIK Rijeka nastavlja s otkupom mlijeka u Lici tijekom studenog

Objavljeno: 04.11.2019.

Hrvatska poljoprivredna komora poduzela je sve aktivnosti kako bi se zaštitili mali proizvođači mlijeka u Brinju i Lici kojima je prijetilo otkazivanje otkupa mlijeka od 1. studenoga. Prema najavi, PIK Rijeka koja je na području općine Brinje otkupljivala mlijeko namjeravala je od 1. studenog prestati otkup od oko 120 proizvođača. Nakon prošlotjednog sastanka u Brinju, koji je održan sa županom Ličko-senjske županije Darkom Milinovićem i načelnikom općine Brinje Zlatkom Fumićem, došlo je do obrata te smo dobili informaciju da će PIK Rijeka ipak nastaviti s otkupom, izjavio je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

PIK Rijeka će, kako nam je najavljeno, produžiti otkup ovaj mjesec od svih proizvođača iz Brinja i okolice. Ostavljena je mogućnost da se u tih mjesec dana pronađe dugoročno rješenje za otkup u ovom kraju, jer nam je svima u interesu da se zaustavi propadanje proizvodnje mlijeka što je dugoročni problem hrvatskog mljekarstva, ističe Jakopović.

Vjerujem da ćemo uspjeti u pronalaženju dugoročnog rješenja, a posebno me raduje što postoje domaće mljekare koje su spremne, ako PIK Rijeka ipak obustavi otkup, preuzeti isti i pomoći malim mljekarima da opstanu na području koje je nerazvijeno, ističu u HPK.

„Hrvatska poljoprivredna komora od početka je uključena u rješavanje ovog problem od kada smo dobili najavu da bi PIK Rijeka od 1. studenoga mogla prestati s otkupom mlijeka. Samo u mjestu Brinje u problemu se našlo oko 20 obitelji kojima je to jedini prihod, dok je dijelu proizvođača to dopunska djelatnost. Pokrenuli smo inicijativu i odmah, nakon što smo od naših članica dobili informaciju da se otkazuje otkup od malih proizvođača, zatražili sastanak s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković“, kazao je Jakopović.

Ponavljamo kako je na ovom primjeru važno pokazati da je uz zajedničku inicijativu i napor svih dionika moguće zaustaviti daljnji pad proizvodnje mlijeka. Posebice se to odnosi na zaštitu malih proizvođača, s malim količinama koji su na udaru velikih mljekara, koje tvrde kako im se prikupljanje malih količina mlijeka, na velikom prostor financijski ne isplati, ističe Jakopović.