Održane sjednice Odbora za mljekarstvo, Odbora za svinjogojstvo, Odbora za govedarstvo te Odbora za ekološku poljoprivredu

Objavljeno: 24.07.2023.

Hrvatska poljoprivredna komora održala je proteklog tjedna niz sastanaka svojih sektorskih Odbora na kojima se raspravljalo o aktualnom stanju i sektorima proizvodnje. Tako su se sastali članovi Odbora za mljekarstvo, Odbora za svinjogojstvo, Odbora za govedarstvo te Odbora za ekološku poljoprivredu. Zajedničkom na svim sastancima je bila rasprava oko vremenskih nepogoda koje su pogodile različite dijelove Hrvatske,  te mjerama pomoći poljoprivrednicima koji su pogođeni ovim vremenskim neprilikama. Razgovaralo se i o stanju na terenu vezano za problematiku afričke svinjske kuge, te različitim mjerama i natječajima za poljoprivrednike koji su u tijeku ili pripremi.

Na sjednici Odbora za mljekarstvo na kojem je bila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković  istaknuto je kako je cijena mlijeka trenutno zadovoljavajuća, te je nešto bolja od ožujka ove godine. Prosječna otkupna cijena u EU je 50,22 eura, a kod nas 42,66 eura, a mljekari su zaključili kako se ne smije dozvoliti smanjenje cijena mlijeka.  Mljekari su tijekom sastanka dali svoje sugestije za izradu finalne verzije Programa razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. godine kojim se predviđa povećanje populacije krava, ovaca i koza u proizvodnji mlijeka te ukupna proizvodnja mlijeka u Republici Hrvatskoj na razini od oko 600 milijuna litara kravljeg, 8,4 milijuna litara ovčjeg te 11,2 milijuna litara kozjeg mlijeka do 2030. godine.

Tijekom sastanka predstavnici sektora izvijestili su prisutne o problemima mliječnih farmi stradalih u nevremenu koje je zahvatilo područja Hrvatske 19. srpnja, pri čemu je ministrica naglasila otvorenost i spremnost na komunikaciju i pomoć ovim, i svim drugim pogođenim proizvođačima te istaknula kako će, između ostalog, već u narednim danima biti otvoren novi Natječaj kojim će se financirati obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala.

Razgovaralo se i o ovogodišnjim natječajima Strateškog plana ZPP 2023-2027., a najavljeno je kako će ove godine biti objavljen 120 milijuna eura vrijedan investicijski Natječaj intervencije 73.10. „Potpora za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju“, pri čemu će se nastojati administrativno rasteretiti proizvođači te prioritizirati projekti vodeći računa o strateškim potrebama hrvatske poljoprivrede. Ove godine bit će objavljen i 10 milijuna eura vrijedan Natječaj za ulaganja u obnovljive izvore energije, a mljekari će moći povećati učinkovito korištenje energije na svojim farmama. Mljekari su informirani i kako će uskoro moći podnositi zahtjeve za potporu u okviru gotovo 31 milijun eura vrijednog Programa potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektorima stočarske i biljne proizvodnje, kojim je Vlada RH u okviru posljednjeg paketa mjera osigurala gotovo 23 milijuna eura pomoći stočarstvu.

Odbor za svinjogojstvo je na svojoj sjednici informiran kako je od 15.srpnja stupilo na snagu novo Rješenje o određivanju zona ograničenja i zaraženog područja zbog izbijanja afričke svinjske kuge. Kao zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge u populaciji držanih svinja određuju se područja zone zaštite u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji, a zone nadziranja uključuju i dijelove Osječko-baranjske županije. Kao zaraženo područje zbog izbijanja afričke svinjske kuge u divljih svinja određuju se dijelovi Karlovačke, Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije. Aktivni su punktovi s policijskim nadzorom na točkama na kojima je povećan rizik za pojavu potencijalnog ilegalnog prometa na području općina koje se nalaze u zoni zaštite.

Odbor za ekološku proizvodnju, cvjećarstvo i ljekovito bilje na svojoj je sjednici raspravljao o  aktualnoj situaciji u sektoru. Jedan od zaključaka je kako je potrebno da se proizvodnju cvijeća stavi u sustav potpora. I ekološki proizvođači suočeni su sa problemima zbog suše i vremenskih nepogoda, a istaknuto je kako su zbog svih okolnosti prinosi nemjerljivi s obzirom na prošlu godinu. Primjerice u Varaždinskoj županiji tuča je uništila puno plodova, pa će cijena preostalih proizvoda otići će u nebo, zbog čega je zatraženo da se na svim pogođenim dijelovima Hrvatske proglasi elementarna nepogoda. Zatraženo je da HPK od DHMZ – Zavod za mjeriteljstvo  dobije podatke o prosječnim količinama padalina i prosječnim temperaturama za proteklih 10  ili 20 godina u prvih 6 mjeseci i za ovu godinu za sve regije Hrvatske kako bi se proizvođači informirali o promjenama klime koje sve više utječu na proizvodnju. Jedan od zaključaka je i da se sa državnim institucijama i resornim ministarstvo razgovara o osiguranja usjeva zbog klimatskih promjena i sve češćih nepogoda.