Održana Skupština Hrvatske poljoprivredne komore

Objavljeno: 29.12.2023.

Hrvatska poljoprivredna komora održala je u srijedu 27.prosinca 2023. godine, petu po redu skupštinu na kojoj je usvojen plana rada HPK za iduću godinu te se raspravljalo o aktualnom stanju u sektoru poljoprivredi i problemima koji su obilježili 2023. godinu, a usvojen je plan rada za 2024 godini. Tradicionalno, predsjednici pojedinih Odbora iznijeli su kratak pregled stanja u svojim sektorima i problematiku koja ih je opterećivala tijekom 2023 godine, a među glavnim temama su bili stanje i situacija oko ASK, urušavanje tržišta žitarica tijekom godine uslijed nelojalne konkurencije iz Ukrajine, pitanje izmjene Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu, kao i prodaje zemlje strancima, stanja u stočarstvu, voćarstvu i dr. Među ostalim temama istaknulo se i ona oko stanja sa štetama na nasadima voća u dolini Neretva koje je ugroženo od voćne muhe, pitanju šumskog poljoprivrednog zemljišta, stanja u stočarstvu, mljekarstvu i dr.

Skupština je dala ovlaštenje predsjedniku HPK za provođenje europskih projekta EIP-AGRI, Grass, Bioeko_Up, BOOST4BIOEAST koji će se provoditi kroz EU fondove i u suradnji  sa brojnim drugim europskim državama, a članovi skupštine ovlastili su predsjednika i za plaćanje članarine za Copa Cogeca i Geopa organizacije.

Iza nas je jedna vrlo zahtjevna poljoprivredna godina koju je obilježila borba protiv afričke svinjske kuge što je bio jedan od prioriteta HPK, koja je kroz svoje prijedloge kontinuirano radila na iznalaženju najboljih rješenja, od kojih su brojna prihvaćena od strane Ministarstva poljoprivrede. Tijekom jeseni održali smo sastanak sa premijerom Vlade RH Andrejom Plenkoviće na kojem smo iznijeli dio naših problema o kojima stalno govorimo – pitanje stanja na tržištu poljoprivrednih proizvoda, nelojalne konkurencije na tržištu poljoprivrednih proizvoda, pitanja Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Na Skupštini smo se složili kako je potrebno u godinama pred nama jasnije artikulirati naše interese prema nadležnim institucija, ali i javnosti jasnije prezentirati stavove i odluke koje HPK kreira kroz svoje Odbore. HPK bi u budućnosti trebala još više biti na terenu među poljoprivrednicima te bi kroz Odbore trebala još snažnije kreirati stajališta i prijedloge u svim sektorima kako bi sve ono što radimo došlo do svakog poljoprivrednog proizvođača. Zato je važno da svaki član skupštine i članovi Odbora pojačaju svoj rad na terenu“, komentirao je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Iz HPK naglašavaju kako je opstanak poljoprivredne proizvodnje od izuzetne važnosti za gospodarstvo Hrvatske zbog čega je važno da se tržište još bolje uredi, a posebice se to vidjelo tijekom godina kroz urušavanje cijena žitarica, uslijed nelojalne konkurencije zbog uvoza pšenice iz Ukrajine, zbog čega je primjerice Odbor za ratarstvo radio na prijedlogu da Agenciji za tržišno natjecanje pokrene istraga oko kartelskog udruživanja oko formiranja otkupnih cijena poljoprivrednih proizvoda.

Zbog sumnje na udruživanje, AZTN je već pokrenula postupak protiv dva otkupljivača, no “češljanje” ide dalje. Nedavno je u Agenciji održan i sastanak s predstavnicima Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore koji su iznijeli svoj stav o otkupnim cijenama, a vjerujemo kako će se kroz rad Agencije utvrditi da su hrvatski proizvođači u pravu kada tvrde da se cijene otkupa dogovaraju na štetu proizvođača, dodaju u HPK.

Na skupštini je raspravljeno o velikom broj problema kod provođenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu koje na terenu ne funkcionira zbog čega je zatraženo da se zakon mijenja, a tijekom jesen komora je pokrenula i postupak procjene ustavnost tog Zakona.

„Među brojnim problemima s kojima su bili suočeni poljoprivrednici i potrošači su pitanje visokih cijena troškova proizvodnje i cijena hrane na tržištu što je najviše išlo na štetu potrošača, ali i poljoprivrednih proizvođača koji su najviše ugroženi u cijelom lancu proizvodnje. Naše je mišljenje kako postoji prostor da se u lancu od Polja do stola tržište bolje ured kako bi se sačuvala proizvodnja, a potrošači imali povoljne cijene za proizvode koji im se prodaju“, izjavio je Jakopović.  

Članovi skupštine HPK usvojili su i odluku o  visini članarine HPK za 2024. godinu. Utvrđen je iznos godišnje članarine za 2024. godinu i to 9,60 eura godišnje kako za obavezne tako i za dobrovoljne članove. Članovi Komore dužni su uplaćivati članarinu na žiro račun Komore u tijeku 2024. i 2025. godine. Krajnji rok uplate članarine za 2024 godinu je 31. prosinca 2025. godina.

Obzirom na vrlo nisku naplatu članarine, što ugrožava rad HPK, članovi skupštine predložili su da Upravni odbor napravi prijedlog za Skupštinu o načinu kako učinkovitije vršiti naplatu članarine.

Budući da su održani i dodatni izbori za članove skupštine pojedinih županija tijekom skupštine predstavljani su novi delegati skupštine. Tako će Istarsku županiju zastupati Birgit Boljun Čujo, Primorsko-goransku Bojan Francišković i Petar Mamula, a Virovitičko-podravsku Filip Katančić, Matej Brlić, Renato Brlić.

Novi članovi Nadzornog odbora HPK su Drago Laća, Silvija Terlević, jer je Skupština potvrdila većinom glasova.

Hrvatska poljoprivredna komora uručila je na skupštini priznanje za poseban doprinos u radu i promociji HPK-a za 2023. godinu Antunu Goluboviću, članu Upravnog odbora HPK-a i predsjedniku Odbora za svinjogojstvo. HPK povremeno dodjeljuje priznanja na kraju godine svojim članovima, istaknutim pojedincima koji svojim radom doprinose promociji poljoprivrede i vrijednosti sela i ruralnih krajeva. Antun Golubović se tijekom ove godine istakao kroz rad Odbora za svinjogojstvo kojem je na čelu, a u svjetlu borbe protiv Afričke svinjske kuge, zbog čega mu je uručeno ovo priznanje.