Održana sjednica Odbora za svinjogojstvo vezano za mjere suzbijanja ASK

Objavljeno: 06.12.2023.

Odbor za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore održao je svoju šest sjednicu u srijedu 6. prosinca 2023. godine na kojoj se raspravljalo o aktualnoj situaciju u sektoru svinjogojstva, a vezano za bolest afričke svinjske kuge. Članovi Odbora dali su svoju podršku Prijedlogu Programa potpore za izostanak prihoda od svinjogojske proizvodnje zbog mjera suzbijanja afričke svinjske kuge jer su u njega ugrađeni svi zahtjevi i prijedlozi HPK. Odbor je predložio i da se proširi broj članova Odbora za svinjogojstvo kako bi se ubuduće kreirali kvalitetniji prijedlozi prema nadležnim institucijama. „Prijedlog Programa je na e-savjetovanju do 8. prosinca, a složili smo se kako je on dobar jer su uvaženi svi zahtjevi koje je zatražila Hrvatska poljoprivredna komora. Pretpostavka je da će 2,5 milijuna eura, koliko je namijenjeno za ovaj Program, biti dovoljno za obeštećenje korisnika koji podliježu ovim Pravilnikom. Većinom će ovim Programom biti
obuhvaćeni neusklađeni objekti (oko 1000 korisnika pretežno bili u 0, 1 i 2 kategoriji) koji ne udovoljavaju biosigurnosnim mjerama“, zaključak je Odbora za svinjogojstvo.

Podsjećaju kako je cilj Programa dodjela potpore za izostanak prihoda zbog nemogućnosti bavljenja svinjogojskom proizvodnjom uslijed naređenih mjera koje su na snazi zbog kontrole i suzbijanja afričke svinjske kuge sukladno relevantnim regulativama i mjerama kontrole bolesti, odnosno nemogućnosti držanja svinja. Proizvođači svinja na čijem objektu  nije moguće držati svinje  ne mogu ostvarivati prihod od svinjogojske proizvodnje. Prihvatljivi korisnici su subjekti, fizičke ili pravne osobe koje uzgajaju rasplodne svinje i/ili proizvode tovne svinje, na objektu/objektima korisnika provedeno je usmrćivanje svinja ili uklanjanje svinja od trenutka potvrde afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj temeljem zapisnika inspektora Državnog inspektorata Republike Hrvatske , te nisu u mogućnosti držati svinje.

Iz Odbora za svinjogojstvo HPK na sastanku su podsjetili kako je do sada riješeno 9 od 11 zahtjeva proizvođača te su ponovili kako je sve mjere potrebno donijeti prije izbora te održavati stalne kontakte HPK i Ministarstva poljoprivrede i drugih institucija nadležnih za ASK.
„Svakom proizvođaču koji hoće ostati u sustavu nakon ASK, treba omogućiti sve raspoložive mjere. Oni koji ne žele ući u sustav, morat će biti podvrgnuti mjeri zabrane proizvodnje jer se radi o crnom tržištu. Odšteta je plaćena svim kategorijama u 100 posto iznosu, a u javnosti se stalno traži svinjokolja koja se trenutno ne može dozvoliti zbog mjera koje se provode, a temelje se na stručnim procjenama veterinarskih institucija i pravila EU, ističu iz Odbora za svinjogojstvo HPK.

Na sastanku se razgovaralo i o tipskim objektima za proizvođače, što je također bio jedna od zahtjeva proizvođača svinja na nedavnom sastanak sa Ministarstvom poljoprivrede. Prema našem mišljenju najmanji broj za tipske objekte je 6 krmača. Na taj način bi više ljudi moglo ući u sustav potpora, što će smanjiti crno tržište, priopćeno je sa sastanka. „Zabrana držanja svinja je u početku trebala biti godinu dana. Kategorije su ukinute, a sada postoje uvjeti koji se moraju zadovoljiti. Veterinari će početkom 2024. krenuti izlaziti na teren. Kada gospodarstvo ispuni uvjete, smjeti će puniti farmu. Smatramo kako je za kategorije 0, 1 i 2 učinjeno je veoma puno u financijskom smislu, a mjere su gotovo identična mjera kao i one koje su išla za kategoriju 3. , ide i za ostale kategorije (0,1,2)“, ističu iz Odbora.

Predstavnici Odbora za svinjogojstvo su na sastanku zatraži i sastanak sa HBOR-om vezano za strategiju pomoći svinjogojstvu odnosno, smatraju kako je potrebno pojačati komunikacija s HABOR-om i HAMAG-om vezano za objekte 3. kategorije koji su u problemu. HBOR bi trebao dostaviti Ministarstvu poljoprivrede popis farmi koje su u financijskim problemima, a koje i dalje funkcioniraju. Isto tako smatramo kako bi na sastanku u Ministarstvu trebalo biti nazočno više predstavnika poljoprivrednika s farmama u blokadi, zaključak je Odbora za svinjogojstvo HPK.